Тритон Ланца

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тритон Ланца
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Хвостаті (Caudata)
Підряд: Salamandroidea
Родина: Саламандрові (Salamandridae)
Підродина: Pleurodelinae
Рід: Малий тритон (Lissotriton)
Вид: Тритон Ланца
Lissotriton lantzi
Wolterstorff, 1914
Синоніми
Triton vulgaris lantzi
Посилання
Вікісховище: Lissotriton lantzi
Віківиди: Lissotriton lantzi
NCBI: 385672

Тритон Ланца (Lissotriton lantzi) — вид земноводних з роду Малий тритон родини саламандрові. Отримав назву на честь французького вченого Амадея Луїса Ланца.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина (з хвостом) становить 53,1—89,2 мм. Шкіра гладенька або слабкозерниста. Голова з темними поздовжніми смугами, одна з яких проходить через око. На відміну від самиці у самця у шлюбний період розвивається зазубрений гребінь на спині і хвості й широкі перетинки на пальцях задніх ніг, з боку хвоста з'являється перламутрово-блакитна поздовжня смуга, клоака стає більш опуклою. Як у шлюбний період, так і після нього все тіло самця вкрите великими темними плямами, відсутніми у самиці — у неї є дрібні крапочки на череві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє хвойні, листяні, змішані ліси. Зустрічається на відстані до 300 м від найближчого водоймища. Зимує в лісовій підстилці. Живиться дрібною рибою, безхребетними.

Розмножується в дрібних ставках, озерах і канавах зі стоячою водою. Уникає водойм з низькою концентрацією кисню. Відношення числа самиць до числа самців під час парування 5:1 і навіть 10:1. Розмноження відбувається у березні— наприкінці травня і в липні. У кладці від 70 до 220 ікринок. Метаморфоз відбувається у червні—вересні, личинки з пізніх кладок зимують до весни.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на заході Кавказу, південно-східному Закавказзі (Азербайджан, Вірменія, Грузія), а також у Ростовській області Російської Федерації.

Джерела[ред. | ред. код]