Троглобіонти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Orconectes australis
Astyanax jordani, що мешкає в Шкоцянських печерах у Словенії .
Протей європейський — ендемічний мешканець підземних озер в балканських печерах.

Троглобіо́нти (від грец. trogle — печера + та bíos — життя) — тварини, які постійно мешкають у печерах, тріщинах гірських порід, печерних водоймах або підземних водах.

Місце у класифікації спелеоугруповань[ред. | ред. код]

Троґлобіонти є складовою спелеофауни, яка також включає троґлофілів, троґлоксенів, стиґобіонтів, стиґофілів і стиґоксенів.

На відміну він інших названих груп, для троґлобіонтів характерні:

Докладний аналіз спелеофауни України загалом і троґлобіонтів зокрема представлено у виданні "Фауна печер України", підготовленій Українським теріологічним товариством НАН України у співпраці з Українською спелеологічною асоціацією (УСА) [1] (Київ, 2004).

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Як правило, у троглобіонтів відсутня пігментація покривів тіла, тому забарвлення їх тіла зазвичай біле або жовтувате. Органи зору переважно редуковані, але у них добре розвинений дотик і нюх, а у риб — органи бічної лінії. Троглобіонтам притаманне аціклічне розмноження, активність протягом всього року (без сезонних ритмів), а для хребетних представників групи — ріст протягом всього життя.

Завдяки стабільності умов існування в печерах, серед троглобіонтів зустрічаються багато представників древніх фаун. Більшість троглобіонтів є ендеміками.

Чисельність і біомаса деяких троглобіонтів незначна, переважно через відсутність достатніх кількостей їжі. Значної чисельності можуть досягати лише хемосинтезуючі бактерії, біомаса яких становить до 10-20% від загального числа троглобіонтів.

Різноманітність видів[ред. | ред. код]

Печерний жук Leptodirus hochenwartii

Серед троглобіонти переважають різні ракоподібні — креветки, рачки гарпактициди, деякі бокоплави. Набагато рідше серед них зустрічаються молюски, коловертки, п'явки, поліхети і комахи. У деяких печерах в районах з теплим кліматом мешкають кілька видів комах, павуки (Neoleptoneta myopica), креветки (Palaemonias alabamae) та інші ракоподібні, саламандри і риби (Amblyopsidae). До троглобіонтів також відносяться представники кількох рядів риб і деякі земноводні. Наприклад, в печерах Куби мешкають 2 види риб родини бротулевих (Brotulidae), інші представники якої живуть лише в морському середовищі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фауна печер України / За ред. І. Загороднюка. — Київ: Українське теріологічне товариство, 2004. — 248 с. ([[Праці Теріологічної школи]]. Випуск 6). — ISBN 966–02–3635–2. Архів оригіналу за 6 квітня 2012. Процитовано 23 лютого 2012.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]