Федоренко Микола Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федоренко Микола Володимирович
Народження 6 грудня 1907(1907-12-06)
Заводівка, Ананьївський повіт, Херсонська губернія, Російська імперія
Смерть 23 грудня 1994(1994-12-23) (87 років)
Одеса, Україна
Поховання Другий християнський цвинтар
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ Бомбардувальна авіація
Роки служби 19291955
Партія КПРС
Звання  Полковник авіації
Формування 3-й бомбардувальний авіаційний корпус
Війни / битви Бої на Халхин-Голі,
Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Олександра Невського Орден Вітчизняної війни I ступеня
Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки

Федоре́нко Мико́ла Володи́мирович (нар. 6 грудня 1907 — †23 грудня 1994) — радянський льотчик-бомбардувальник, під час Німецько-радянської війни головний штурман 3-го бомбардувального авіаційного корпусу 16-ї повітряної армії 1-го Білоруського фронту. Герой Радянського Союзу (1946).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 6 грудня 1907 року в селі Заводівка Березівського району Одеської області в селянській родині. Українець. Після закінчення школи в 1918 році розпочав трудову діяльність. Працював виноградарем, садівником.

До Червоної Армії призваний у 1929 році. У 1931 році закінчив Оренбурзьку військову авіаційну школу льотчиків. У 1938 році — курси інструкторів повітряно-десантної служби в Воронежі.

Проходив службу в Забайкальському ВО штурманом ескадрильї бомбардувального авіаційного полку 5-го важкого бомбардувального авіаційного корпусу. У 1939 році брав участь в боях на річці Халхин-Гол. У 1941 році закінчив КУКС при Військово-повітряній академії.

На фронтах Радянсько-німецької війни з 1941 року. Воював на Західному, Сталінградському і 4-му Українському фронтах. Виконував бойові завдання по допомозі оточеним радянським військам в районі Єльні, бомбив ворожі механізовані колони під Сталінградом.

Особливо відзначився під час визволення Криму. 9 квітня 1944 року очолив групу з 32-х бомбардувальників, яка вдало здійснила бомбовий удар по обороні ворога в районі Сивашу. При ліквідації оточеного кримського угруповання противника неодноразово водив групи літаків на бомбардування укріплень і транспортних колон ворога.

До жовтня 1944 року підполковник Федоренко М. В. здійснив 173 бойових вильоти, з них 39 — ведучим групи. Брав участь в 35 повітряних боях.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 15 травня 1946 року за зразкове виконання бойових завдань командування і виявлені відвагу і героїзм, підполковнику Федоренку Миколі Володимировичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

Після війни продовжив службу в ВПС СРСР. У 1952 році закінчив курси удосконалення головних штурманів при Військово-повітряній академії.

У 1955 році з званні полковника М. В. Федоренко вийшов у запас. Мешкав в місті Одеса.

Література[ред. | ред. код]

  • Подвиг во имя жизни: Очерки о Героях Советского Союза, уроженцах Одесской области/ составители Абрамов А. Ф., Бульба А. И. — Одеса: Маяк, 1984.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Федоренко Микола Володимирович. // Сайт «Герои страны» (рос.).
  • Федоренко М. В. на "Az-libr.ru