Хрест Франца Йосифа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест Франца Йосифа
нім. Franz Joseph-Kreuz
Девіз

лат. MILITANTIBUS A LATERE MEO

(БОРОТЬБА НА МОЇЙ СТОРОНІ)
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Тип знак
Вручається: генералам, офіцерам та військовим чиновникам, які працювали в безпосередній близькості до імператора та були пов’язані з Військовою канцелярією
Вручає: Карл І
Підстава подяка за відданість під час Першої світової війни
Статус не вручається
Нагородження
Параметри 56 × 56 mm
Засновано: 28 листопада 1916
Останнє: 1918
Нагороджено: 26
Нагороджені:
Черговість
Старша нагорода Лицарський хрест Військового ордена Марії Терезії
Молодша нагорода Малий хрест угорського ордена Св. Стефана

CMNS: Хрест Франца Йосифа у Вікісховищі

Хрест Франца Йосифа І (нім. Franz Joseph-Kreuz, угор. Ferenc József-kereszt) ― австро-угорська відзнака, заснована Францом Йосифом І та 28 листопада 1916 р. офіційно затверджена імператором Карлом І.

Історія[ред. | ред. код]

Імператор Карл І з Хрестом Франца Йосифа на правому боці грудей.

Цей хрест, який також називають хрестом нім. militantibus a latere meo (бої біля мене), був надзвичайно рідкісною та ексклюзивною нагородою. Він був розроблений в 1916 році за життя імператора Франца Йосифа, який зумів затвердити список кандидатів, представлених на нагороду. Після смерті Франца Йосифа його наступник Карл I 28 листопада 1916 року офіційно затвердив хрест і нагородив ним 25 людей зі списку попередника. Хрестом нагороджувались лише люди, які працювали у Військовій канцелярії у Відні, військові та цивільні особи, які тісно співпрацювали з монархом.

Дизайн[ред. | ред. код]

Знак ― це мальтійський хрест із срібною оправою з чорного заліза. Золотий лавровий вінок проходить між раменами хреста. В середині медальйона представлені переплетені ініціали засновника «FJ I» (Франц Йосиф Імператор), оточені срібним кільцем з девізом «лат. MILITANTIBUS A LATERE MEO» (Боротьба на моїй стороні) та датами «MCMXIV-MCMXVI». Цей хрест не мав стрічки - його носили на запобіжній шпильці на правому боці грудей.

Хрест Франца Йосифа не слід плутати з Орденом Франца Йосифа, створеним у 1849 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bodrogi Péter, Molnár József, Zeidler Sándor: Nagy magyar kitüntetéskönyv. A magyar állam rendjelei és kitüntetései a Szent György-rendtől a Nagy Imre érdemrendig. Budapeszt: Rubicon, 2005, s. 112-113(hu)
  • Václav Měřička: Orden und Ehrenzeichen der österreichisch-ungarischen Monarchie, Wiedeń: 1974(de)
  • Roman Freiherr von Procházka: Österreichisches Ordenshandbuch, 1-4, Monachium: 1978(de)
  • Johann Stolzer/Christian Steeb: Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz, ISBN 3-201-01649-7(de)