Чоловік, який вбив Дон Кіхота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловік, який вбив Дон Кіхота128px link=Портал:Кінематограф
англ. The Man Who Killed Don Quixote
Український постер до фільму
Жанр трагікомічне фентезі
Режисер Террі Гілліам
Продюсери
  • Маріела Бесуєвські
  • Емі Гілліам
  • Герардо Ерреро
  • Грегуа Меллін
Сценаристи
На основі «Дон Кіхот» Мігеля де Сервантеса
У головних
ролях
Джонатан Прайс
Адам Драйвер
Ольга Куриленко
Оператор Нікола Пекоріні
Композитор Роке Баньос
Художник Yousaf Bokharid
Кінокомпанія
  • • Recorded Picture Company
  • Eurimages
  • • Movistar
  • • Televisión Española
  • • Proximus TV
  • • Tornasol Films
  • • Kinology
  • • Entre Chien et Loup
  • • Alacran Pictures
  • • Wallimage
Дистриб'ютор Артхаус Трафік (Україна)
Тривалість 132 хв.
Мова англійська
Країна Іспанія Іспанія
Велика Британія Велика Британія
Франція Франція
Португалія Португалія
Рік 2018
Дата виходу Світ: 19 травня 2018 (Каннський МКФ)
Україна: 13 вересня 2018
Кошторис 16 млн[1]
Касові збори 2 400 000 $
IMDb ID 1318517
Рейтинг IMDb: 6.6/10 stars
CMNS: Чоловік, який вбив Дон Кіхота у Вікісховищі
Додаткові характеристики
Формат плівки 35 мм (Kodak Vision 2383)
D-Cinema
Співвідношення 2,35 : 1
Колір кольоровий
Звук Dolby Digital / SDDS

«Чоловік, який вбив Дон Кіхота» (англ. The Man Who Killed Don Quixote) — копродукційний фантастичний пригодницький фільм Террі Гілліама, вільно заснований на романі Мігеля де Сервантеса «Дон Кіхот». Стрічка визнана громадськістю одним з найсумнозвісніших прикладів виробничого пекла, оскільки режисер Террі Гілліам безуспішно намагався створити фільм в цілому 8 разів впродовж дев'ятнадцяти років[2][3][4].

Режисер Тобі Граммет повертається в місце, де колись знімав фільм про Дон Кіхота. Актор, який грав «Лицаря сумного образу», збожеволів і вважає, що він справжній Дон Кіхот. Тобі втягується у подорож з ним у ролі Санчо Панси, поступово втрачаючи відчуття, де жорстока реальність, а де — романтична вигадка.

У 2002 році Кіт Фултон та Луїс Пепе випустили документальний фільм «Загублені в Ла-Манчі[en]» про спроби Террі Гілліама зняти фільм про Дон Кіхота[5][6].

На Каннському кінофестивалі в 2016 році Террі Гілліам повідомив, що зйомки фільму розпочнуться в жовтні 2016-го. Роль Дон Кіхота отримав Майкл Пелін. Головні ролі у фільмі також отримали Адам Драйвер і Ольга Куриленко[7]. Після цього випуск фільму знову призупинився, але в березні 2017 року стало відомо, що зйомки все ж стартували. Роль Дон Кіхота замість Майкла Пеліна виконав Джонатан Прайс[8]. Також у фільмі знялися Стеллан Скашгорд, Россі де Пальма, Оскар Гаенада, Жорді Молья та інші.

У 2018 році стрічку було обрано фільмом закриття 71-го Каннського міжнародного кінофестивалю, де в позаконкурсній програмі відбулася її світова прем'єра.[9][10] В Україні стрічка дебютувала 13 вересня 2018.[11]

Сюжет[ред. | ред. код]

Режисер Тобі Граммет знімає в іспанському селі рекламне відео з Дон Кіхотом і Санчо Пансою. Після невдалого дня зйомок начальник Тобі, Босс, знайомить його з вуличним торговцем, який продає йому старий DVD з фільмом «Чоловік, яка вбив Дон Кіхота». Босс доручає йому наглядати за своєю дружиною, Жакі. Проте ті проводять разом ніч, почавши дивитися фільм у готельному номері. Несподівано Босс повертається в номер, Тобі ледве тікає невпізнаний, та забирає диск. Це виявляється фільм, знятий Тобі 10 років тому. Наступного дня Босс радить режисеру знайти в старій роботі вдалі сцени для натхнення.

У спогадах Тобі, коли він був студентом, обирає на роль Дон Кіхота літнього шевця Хав'єра. Спочатку актор погано грає, але заради дівчини Анжеліки, обраної на роль Дульсінеї, він проявляє відвагу, вправно фехтуючи.

Тобі розуміє, що його нинішні зйомки відбуваються поблизу місця зйомок «Людини, яка вбила Дон Кіхота». Поїхавши на мотоциклі до Лос-Суєноса, він розпитує що сталося з акторами. Виявляється, Анжеліка покинула свого батька Рауля, а Хав'єр збожеволів, вважаючи, що він справжній Дон Кіхот. Хав'єр сприймає Тобі за Санчо Пансу та випадково спричиняє пожежу.

На знімальному майданчику з'являється поліція, що розслідує хто був у номері Жакі. Вину покладають на місцевого цигана, котрий одразу не сподобався Боссу. Тобі змушений дати проти нього брехливі свідчення. Та поліція помічає мотоцикл Тобі, який бачили в Лос-Суєносі біля місця пожежі. Тож поліція забирає режисера та цигана з собою для з'ясування обставин. На заваді стає католицька хода, через що авто їде іншою дорогою, якою прямує Хав'єр, одягнений, як Дон Кіхот. Він вимагає звільнити «знедолених», стається бійка, в ході він якої убиває поліцейських. Хав'єр дає Тобі осла та одяг зі знімального майданчика, і змушує вирушити з ним шукати пригоди.

Дорогою Хав'єр стверджує, що Тобі «відродив» у ньому Дон Кіхота. Книгу ж про Дон Кіхота він вважає справжнім описом своїх пригод. Згодом він помічає вітряк і вважає, що це велетень, який напав на жінку. В «бою» з ним Хав'єр отримує удар по голові. Місцева жителька забирає обох у поруйноване бідняцьке селище. Тамтешній голова, Барберо, тепло вітає їх, але замикає на горищі. Тобі думає, що потрапив у полон до терористів, які вимагатимуть за нього викуп.

Намагаючись вночі втекти, Тобі виявляє, що опинився в XVII столітті. На селище нападає інквізиція, шукаючи таємних мусульман. Скориставшись метушнею, Тобі визволяє Хав'єра, котрому ввижаються чаклунські підступи. Вдвох вони проганяють нападників. А зранку Тобі знову опиняється в селищі, про яке дізнається, що там живуть нелегали з Марокко. Проте Хав'єр розповідає жителям ту саму історію, яка, як тепер думає Тобі, йому наснилася.

Рухаючись далі з Хав'єром, Тобі знаходить дохлого осла, на якому висить мішок зі старовинними іспанськими грошима. Тобі намагається сховати його, щоб відкупитися від поліції, але випадково провалюється в печеру, розгубивши майже всі монети. Там він знову зустрічає Ангеліку, яка купалася там у водоспаді. Вона розповідає, що одружена, але втручається Хав'єр. Вона підігрує божевільному, вдаючи Дульсінею, а потім їде геть на коні. Хав'єр вирішує слідувати за нею з Тобі.

Незабаром Хав'єр, як йому здається, знаходить мавританську цитадель, де сприймає овець за мудреців. Він сподівається знайти там підказку до пошуків Дульсінеї. Несподівано проти Хав'єра виступає Дзеркальний лицар, яким виявляється Рауль. Він і кілька жителів Лос-Суеньос розігрують історію про Дон Кіхота, намагаючись змусити Хав'єра повернутися додому. Після того, як Хав'єр перемагає і впізнає односельчан, він погоджується поїхати додому. Але Рауль б'є Тобі, звинувачуючи в божевіллі Хав'єра та втечі Ангеліки.

Тобі ховається від бурі в покинутій шахті, а потім бачить Хав'єра, що картає себе за недостатній героїзм. Жакі, одягнена в історичний костюм, знаходить Тобі. Вона повідомляє про костюмовану вечірку, яку влаштовує Олексій Міскін, власник російської горілчаної компанії, який має ділову угоду з Боссом. Жакі запрошує Тобі з Хав'єром на вечірку, обіцяючи, що всі проблеми з поліцією владнано.

Прибувши в замок Міскіна, Тобі бачить як той погано ставиться до Жакі з Хав'єром. Тобі намагається переконати їх обох піти, але Хав'єр відмовляється. Намагаючись врятувати Жакі, Тобі виявляє, що Міскін хоче для розваги спалити живцем свою коханку Ангеліку. Рятуючи її, Тобі випадково скидає Хав'єра з вікна; вмираючи, Хав'єр віддає Тобі свого меча. Спалення Ангеліки виявляється спецефектом, але Хав'єр помирає по-справжньому. Тобі божеволіє і починає вважати себе Дон Кіхотом.

Наступного ранку Тобі, їдучи на коні поряд з Ангелікою, бачить велетнів. Він б'ється з ними, але це виявляються вітряки. Тобі сприймає Ангеліку за Санчо Пансу і вона погоджується прийняти таку роль. Обоє вирушають на захід сонця.

У ролях[ред. | ред. код]

Джонатан Прайс Дон Кіхот
Адам Драйвер Тобі Граммет
Ольга Куриленко Жакі
• Жуана Рибейру Ангеліка
Стеллан Скашгорд Босс
Россі де Пальма
Оскар Гаенада
Жорді Молья Олексій Міскін
Джейсон Воткінс Руперт
Сержі Лопес
• Палома Блойд

Знімальна група[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Робота над фільмом почалася у 2000 році, проте незабаром проекту не вистачило коштів, виникли проблеми з правами на сценарій, а у виконавця головної ролі Жана Рошфора через декілька днів після перших зйомок почалися проблеми зі здоров'ям[12] — і Террі Гілліам призупинив проект на користь відразу двох фільмів «Брати Грімм» та «Країна припливів», що вийшли через п'ять років.
У травні 2006 року Террі Гілліам заявив, що всі правові спори вирішуються німецькою страховою компанією і зйомки відновлюються. На роль Дон Кіхота взяли Роберта Дюваля. Бюджет був скорочений на 15 млн доларів США і складав 20 млн доларів[13]

У січні 2008 режисер оголосив про відновлення проекту, проте Жан Рошфор вже в проект не повернеться. Спочатку головну роль повинен був грати Джонні Депп[14], але його замінив Юен Мак-Грегор[15].

У серпні 2010 року зйомки стрічки були відкладені через фінансові труднощі[16]. А восени 2010 року Гілліам на Фестивалі американських фільмів в Довілі оголосив про те, що зйомки почнуться не раніше вересня 2011 року, якщо знайдуться ті, хто зможе фінансувати застійний проект.

У листопаді 2011 року стало відомо, що вже навесні почнуться зйомки; за словами Гілліама, «знайшлася „нова людина“ і є гроші у банку» [17][18].

У листопаді 2014 року з'явилася інформація, що фільм знаходиться на стадії підготовки до виробництва, а ролі Дон Кіхота і Тобі зіграють Джон Герт і Джек О'Коннелл. Зйомки почнуться в серпні 2015 року, планована дата випуску — травень 2016[19].

У травні 2016 року було оголошено, що в ролі Тобі зніметься американський актор Адам Драйвер, в ролі Дон Кіхота — Майкл Пейлін. Зйомки почнуться у вересні 2016 року[20].

Зйомки фільму почалися у березні 2017 року. Роль Дон Кіхота виконав Джонатан Прайс. Також у фільмі знялися Адам Драйвер, Ольга Куриленко, Стеллан Скашгорд та інші[8].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[21]
Кінофестиваль/Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат Дж
Премія «Магрітт» 02.02.2019 Найкращий фільм спільного виробництва Чоловік, який вбив Дон Кіхота Перемога [22][23]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Davet, Gérard (3 квітня 2018). Pour « Don Quichotte », le projet fou de Terry Gilliam, la malédiction continue. Le Monde (French) . Процитовано 27 квітня 2018.
  2. Terry Gilliam on ‘The Man Who Killed Don Quixote’: The Movie’s Curse Is Bullsh*t (англ.). www.indiewire.com. 18 травня 2016.
  3. The secret history of Terry Gilliam's Don Quixote (англ.). 14 листопада 2014.
  4. Terry Gilliam's infamously delayed Don Quixote is finally happening on Amazon, says Terry Gilliam (англ.). 11 червня 2015.
  5. Lost in La Mancha
  6. Lost in La Mancha (2002) - IMDb на сайті IMDb (англ.)
  7. EXCLUSIVE: TERRY GILLIAM’S THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE TO STAR ADAM DRIVER AND MICHAEL PALIN; NEW CONCEPT ART UNCOVERED (англ.).
  8. а б Terry Gilliam Has Begun Shooting ‘The Man Who Killed Don Quixote,’ For Real This Time (англ.). 9 березня 2017.
  9. The 2018 Official Selection. Cannes. Процитовано 17.04.2018.
  10. Fabien Lemercier. Three new films enter the competition in Cannes. Cineuropa (англ) . 19.04.2018. Процитовано 19.04.2018.
  11. Кіно"Я хотів зняти цей фільм 29 років": Террі Ґілліам про «Чоловіка, який вбив Дон Кіхота». «Розсудливі люди радили мені забути про цей фільм. Але я не люблю, коли розсудливі люди наказують мені щось робити» // The Village Україна, 10 вересня 2018
  12. Lost In La Mancha Documents Terry Gilliam And The Disastrous Don Quixote. HeadStuff. 30 січня 2018. Процитовано 27 квітня 2018.
  13. Film «The Man Who Killed Don Quixote»: Ewan McGregor ersetzt Johnny Depp | RP ONLINE(англ.)
  14. Johnny Depp Confirmed for 'Don Quixote' Film. WorstPreviews.com. 23 травня 2009. Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 27 квітня 2016.
  15. Gilliam's Don Quixote Bags Ewan McGregor. Empire Online. 17 травня 2010. Процитовано 21 квітня 2018.
  16. Зйомок стрічки «Людина, яка убила Дон Кихота» відклали(англ.)
  17. Terry Gilliam's Schedules ‘The Man Who Killed Don Quixote’ For a Spring Shoot; Could Adapt || FusedFilm.com. Архів оригіналу за 10 січня 2012. Процитовано 27 квітня 2018.
  18. Terry Gilliam Still Trying, Hopes To Make 'The Man Who Killed Don Quixote' With Robert Duvall Next Spring | The Playlist. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 27 квітня 2018.
  19. Poster suggests August shoot for Terry Gilliam's The Man Who Killed Don Quixote[недоступне посилання]
  20. Liz Calvario. Terry Gilliam's Long-Awaited 'The Man Who Killed Don Quixote' To Start Shooting in Fall, Star Adam Driver: Report. Indiewire. Процитовано 13.05.2016.
  21. Нагороди та номінації фільму Чоловік, який вбив Дон Кіхота на сайті IMDb (англ.)
  22. Aurore Engelen. The 2019 Magritte Awards: a close-run competition. Cineuropa (англ.) . 14.01.2018. Процитовано 17.01.2019.
  23. Nos batailles couronné aux Magritte du Cinéma 2019. Académie André Delvaux (фр.) . 02.02.2019. Процитовано 03.02.2019.

Матеріали[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]