Чорна книга комунізму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Чорна книга комунізму. Злочини, терор і репресії»
Обкладинка українського видання
Автор Стефан Куртуа, Ніколя Верт, Жан-Луї Панне, Анджей Пачковський, Карел Бартошек, Жан-Луї Марґолен
Назва мовою оригіналу Le Livre noir du communisme
Країна Франція
Мова французька, англійська, німецька
Тема комунізм, тоталітаризм
Жанр історіографія[d] і есей
Видавництво Harvard University Press
Видано 1997
Видано українською 2008
Перекладач(і) Ярема Кравець
Сторінок 712
ISBN 978-966-325-087-8

Чорна книга комунізму. Злочини, терор і репресії (фр. Le Livre noir du communisme; англ. The Black Book of Communism) — книжка про злочини комунізму, злочини комуністичних режимів, репресії, як політичні, так і цивільні в комуністичних державах, разом із геноцидами, позасудовими переслідуваннями, депортаціями та штучним голодом. Книгу було надруковано 1997 року у Франції, оригінальна назва фр. Le Livre noir du communisme: Crimes, terreur, répression. Написана групою з декількох Європейських академіків за редакцією Стефана Куртуа.

Переклад українською здійснив професор ЛНУ імені Івана Франка Ярема Кравець з ініціативи та коштами Василя Борецького і часткової дотації Стефана Зварила.

«Чорну книгу комунізму» перекладено багатьма мовами, продано мільйонами примірників і вважається однією з найвпливовіших і найсуперечливіших книг, написаних про історію комунізму 20-го століття, зокрема історію Радянський Союз та інші державні соціалістичні режими.[1] Роботу високо оцінило широке коло видань у популярній пресі та історики, тоді як академічна преса та рецензії спеціалістів були критичнішими або змішаними через деякі історичні неточності, а розділ Верта виділився як позитивний; введення Куртуа особливо розкритикували, в тому числі три основних автори, як за порівняння комунізму з нацизмом і за збільшення кількості жертв, так і за маніпулювання цифрами і підхід до загального підрахунку жертв.[2][3]

Оцінка загального числа жертв комуністичних режимів[ред. | ред. код]

У книзі наведено такі дані про кількість жертв комуністичних режимів у різних країнах світу:

Загальна кількість вбитих, згідно з наведеними в книзі даними, наближається до позначки в сто мільйонів.

Світлини із книги[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Suny, Ronald Grigor (7 березня 2007). Russian Terror/ism and Revisionist Historiography. Australian Journal of Politics & History (англ.). Т. 53, № 1. с. 5—19. doi:10.1111/j.1467-8497.2007.00439.x. Процитовано 17 червня 2022.
  2. The Black Book of Communism — Stéphane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Louis Panné, Andrzej Paczkowski, Karel Bartošek, Jean-Louis Margolin, Mark Kramer. www.hup.harvard.edu (англ.). Процитовано 17 червня 2022.
  3. Les divisions d'une équipe d'historiens du communisme. Le Monde.fr (фр.). 31 жовтня 1997. Процитовано 17 червня 2022.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]