Чиковані Вахтанг Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чіковані Вахтанг Володимирович
груз. ვახტანგ ვლადიმერის ძე ჩიქოვანი
Народження 2 серпня 1919(1919-08-02)
місто Тбілісі
Смерть 1 березня 1944(1944-03-01) (24 роки)
село Водяники
Поховання Звенигородський район
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Червоної армії РСЧА
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ піхота
Освіта Військова академія РХБЗ та інженерних військ
Роки служби 19411944
Звання  Старший лейтенант
Командування начальник хімічної служби 294-го стр. полку
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Вітчизняної війни II ступеня Орден Червоної Зірки
CMNS: Чиковані Вахтанг Володимирович у Вікісховищі

Вахта́нг Володи́мирович Чикова́ні (груз. ვახტანგ ვლადიმერის ძე ჩიქოვანი; нар. 2 серпня 1919(19190802) — 1 березня 1944) — радянський офіцер, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу (1944, посмертно). У роки німецько-радянської війни начальник хімічної служби 861-го стрілецького полку 294-ї стрілецької дивізії 52-ї армії 2-го Українського фронту, старший лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 2 серпня 1919 року в місті Тбілісі, столиці Грузії, в родині службовця. Закінчив 3 курси Тбіліського державного університету.

У Червоній армії з 1941 року. Закінчив Військову академію хімічного захисту в 1942 році. В дієвій армії з липня 1942 року.

Як начальник хімічної служби в складі 294-го стрілецького полку взимку 19431944 років відзначився у боях на території України. В грудні 1943 року при визволенні міста Черкаси за власної ініціативи очолив підрозділ піхотинців та штурмом оволодів будівлею Палацу піонерів — потужним опорним пунктом німців. В лютому 1944 року, замінивши вибулого з ладу командира роти лейтенанта Уколова, з групою бійців непомітно переправився через річку Рось в районі селища Стеблів Корсунь-Шевченківського району. Група вийшла в тил ворога і раптово атакувала противника. Група бійців переправилась на протилежний берег, тим самим змусивши ворога підступати. В цьому бою німці втратили близько роти солдат, 60 осіб здалось в полон. Переслідуючи ворога, група радянських воїнів звільнила 2 населених пункти. У бою за село Водяники Звенигородського району 1 березня 1944 року Вахтанг Володимирович загинув від осколка міни.

Увічнення пам'яті[ред. | ред. код]

Указом президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу та героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, старшому лейтенанту Чиковані Вахтангу Володимировичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Чиковані нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора, Вітчизняної війни 2-го ступеня, Червоної Зірки та декількома медалями. Похований у селі Водяники, де на могилі встановлено обеліск; біля будівлі школи встановлено погруддя.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

На місці боїв у селі Яблунівка встановлено пам'ятний знак на честь воїнів роти Чиковані, стела з портретом Героя. На будівлі Палацу піонерів у Черкасах встановлено меморіальну дошку. На території Черкаської ЗОШ № 12 у 1980 році встановлено бюст.

Вулиця Чиковані у місті Черкаси. Також вулиця існує у місті Корсунь-Шевченківський, селах Водяники, Яблунівка.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. — М.: Воениз., 1988.
  • Герои-освободители Черкасщины. — Днепропетровск: Промінь, 1980.

Посилання[ред. | ред. код]