Ящурка монгольська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ящурка монгольська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Рід: Ящурка (Eremias)
Вид:
E. argus
Біноміальна назва
Eremias argus
Peters, 1869

Я́щурка монго́льська (Eremias argus) — представник роду Ящурок з родини Справжні ящірки. Має 2 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тулуба сягає 6,6 см, хвіст у 1,5 рази довше. Надочноямкові щитки не відокремлені від лобового і лоботім'яного. Підочний щиток не торкається краю рота. Лобоносових щитків не менше двох. Навколо середини тулуба 41–71 лусочка. Луска зверху хвоста з нечіткими реберцями, навколо 9–10 її ряду є 20–31 лусочка. Стегнових пір 7–14.

Колір шкіри на спині сірувато-оливковий або сірий з буруватим відтінком. На спині розташовується до 10 поздовжніх рядків білих у чорній оторочці округлих плям або ж рядків подовжених світлих цяток й рисок, поділених темними плямами. Верхня сторона лап у плямах. Нижня сторона біла або жовтувата.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє порослі розріджені чагарником кам'янисті схили пагорбів, хвойні ліси, ділянки злакового степу. Як хованку використовує нори гризунів, зокрема пискух і ховрахів, простори під каменями і тріщини у ґрунті. Самі нір не риють. Живиться комахами, павуками.

Це яйцекладна ящірка. Парування відбувається з кінця квітня до середини червня. У кладці 2–6 яйця. Молоді ящурки довжиною 1,7–1,9 см починають з'являтися наприкінці липня — на початку серпня.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у південній Бурятії, південному заході Читинської області Росії, у Монголії, Китаї та західній частині Корейського півострова.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Eremias argus argus
  • Eremias argus barbouri

Джерела[ред. | ред. код]