A130 (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автодорога А130

Автошлях А130
Загальні дані
Країна Росія Росія
Мережа автомобільні дороги федерального значення Російської Федерації
Номер А130
Відкрито 14 століття
Довжина 456 км
початок Кордон Москви и Калузької області
через Обнінськ
Малоярославець
Десногорськ
Рославль
кінець Сірий Камінь, кордон з Білоруссю
Дорожнє покриття асфальт і бетон
OpenStreetMap r111979  ·R
Мапа

CMNS: A130 у Вікісховищі

Автошлях А130автомобільна дорога федерального значення від Москви до кордону з Білорусією, через Рославль.

Це одна з найстаріших шосейних доріг Росії, її збудували за Миколи I (саме як шосейну дорогу за термінологією того часу). На той час вона обслуговувала як західний (на Варшаву), так і південний (на Київ) напрямок.

Траса починається від кордону Москви і Калузької області, далі йде по Калузької області, перетинаючи Московське велике кільце А108 районі села Вороб'ї (96-й км) і магістраль М3 в районі Обнінська, далі через міста Малоярославець, Мединь (перетин з P93 на Калугу), Юхнов (перетин з ВязьмаКалуга), на 278-км йде відгалуження на Брянськ (P68, через Людинове, Кіров). На 296-км відгалужується автошлях P96 на Починок, через Спас-Деменськ, Єльню.

Далі йде Смоленською області через Єкимовичі (з перетином траси на Десногорськ 6 км), Рославль (перетин з Р120), закінчується в районі села Сірий Камінь Шум'яцького району. Далі йде як білоруська автошлях Р43 на Кричев.

Історія дороги[ред. | ред. код]

У селі Хрести перетиналося зі Старою Калузькою дорогою.

У селі Хрести шосе йде Варшавською дорогою, що йшла з Подільська від Кримського тракту до західних кордонів Російської імперії.

Відповідно до постанови Уряду РФ № 928 від 17.11.2010 р. дорозі присвоєно новий номер А130. Колишній номер (А101) застосовувався до 31 грудня 2017 року включно.

Стан дороги[ред. | ред. код]

З 2010 по листопад 2014 проводився місцевий ремонт дороги із заміною покриття на ділянках Малоярославец — Юхнов — Новоолександрівський, а також ремонт мостів з організацією реверсивного руху.

Примітки[ред. | ред. код]