Acer chaneyi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer chaneyi
Період існування: пізній олігоценміоцен
A. chaneyi (голотип), Музей палеонтології Каліфорнійського університету, Берклі, Каліфорнія
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Rubra
Вид:
A. chaneyi
Біноміальна назва
Acer chaneyi
Knowlt., 1926
Синоніми
  • Rhus oregonenis
  • Urena miocenica

Acer chaneyi — вимерлий вид клена, описаний на основі ряду викопних листків і самарів. Вид відомий з відкладень олігоцену та міоцену, відкритих на Алясці, Айдахо, Неваді, Орегоні та Вашингтоні в США. Це один із кількох вимерлих видів, що належать до живої секції Rubra[1].

Опис[ред. | ред. код]

Листки Acer chaneyi мають просту структуру, мають ідеальну актинодромусну структуру жилок і мають широкояйцювату або округлу форму. Листя глибоко розсічені, іноді на три частки, але частіше на п'ять. Довжина верхніх бічних часток становить дві третини довжини середньої частки, а всі бічні частки мають еліптичну форму. Листки мають від п'яти до одинадцяти вторинних жилок. Вторинні жилки згинаються до краю листя широко опуклими або увігнутими дугами. По краях видно великі зубці, які зазвичай пов'язані з меншими зубцями на базальній стороні більших зубців. Самари A. chaneyi мають помірно роздуті горішки та плавно розходяться жилки, які рідко анастомозують. Загальна форма горішка вузькоеліптична, із заокругленим кінчиком і приблизною довжиною 1.0–3.2 сантиметра і шириною 0.5–1.2 сантиметра. Загальна довжина крила коливається від 2.0 до 5.7 сантиметрів і має діапазон ширини від 1.5 до 2.2 сантиметрів. Парні самари цього виду мають кут прикріплення від 10° до 40°[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 1—246.