Аліорам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Alioramus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аліорам
Час існування: маастрихт
~70–66 млн р. т.
Аліорам
Аліорам
Невизнаний  (МСОП 3.1)
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Тиранозаврові (Tyrannosauridae)
Рід: † (?) Аліорам (Alioramus)
Alioramus
Види
  • Alioramus alta
  • Alioramus remotus
Посилання
Вікісховище: Alioramus
Віківиди: Alioramus
Fossilworks: 38609

Аліорам (лат. Alioramus — «інше відгалуження») — хижий тираннозаврид зростом 1,7 м, довжиною 5 м і вагою 200 кг. Полював, наприклад на гадрозавров. Виявлений 1976 року, у Монголії. Його родичем є тарбозавр. Скелети виявлені на території сучасної Монголії. Він був трохи менший за тарбозавра. Але ця відсталість не критична. Аліорам цілком міг полювати на тих же тварин що і тарбозавр. Цей динозавр належав до родини Tyrannosauridae як і тиранозавр рекс, альбертозавр, дасплетозавр, тарбозавр і нанотиран.

Про аліорама[ред. | ред. код]

Типовий вид — A. remotus, відомий від часткового черепа і трьох плюсневих кісток, був відкритий і вивчений радянським палеонтологом Сергієм Курзановим в 1976 році. Другий різновид, аліорама алтайського відкрив Стівен Брусейт у 2009, він відомий від повнішого скелета. Точне положення аліорама в класифікації тираннозаврид невідомо, можливо це тільки підліток тарбозавра, але відкриття алтайського виду це спростовує.

Аліорам був двоногим як і більшість тероподів, його гострі зуби вказують на те, що це було м'ясоїдна тварина .Аліорам був менший ніж тарбозавр або широко відомий ті-рекс, але розмір дорослої особини невідомий, оскільки обидва різновиди відомі від залишків підлітків. Характерними рисами аліорама є п'ять кістяних гребенів на верхній частині морди, велика для тираннозаврид кількість зубів (більше мав ще не названий тираннозаврид з США), а також дуже довгі щелепи.

Аліорам алтайський[ред. | ред. код]

Аліорам алтайський (лат. Alioramus alta) відрізнявся від A. remotus будовою черепа: у нижній щелепі у нього був отвір для кріплення м'язів, який був відсутній в A. remotus, у нього було шість, а не п'ять носових гребенів і у нього було більше зубів. Аліорам алтайський мав 78 зубів: 17 на кожній верхній щелепі, 18 на кожній нижній щелепі та 4 на кожній предщелепній кістці. На передніх лапах було три пальці — два звичайних з кігтями та рудиментарний, без кігтя. Задні ноги були дуже довгими, явно пристосовані для швидкого бігу, за що він отримав жартівливе прізвисько динозавр-балерина. Остисті відростки хребців були подовженими, в результаті чого на спині був невеликий парус або горб.

Посилання[ред. | ред. код]