Batignolles-Chatillon 25t

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Batignolles-Chatillon 25t
Тип Середній танк/Легкий танк
Схема: моторне відділення спереду, управління - посередині, бойове - ззаду
Історія використання
На озброєнні 1954-1955
Історія виробництва
Розробник Batignolles-Châtillon
Виробник ФранціяBatignolles-Châtillon
Виготовлення 1954
Виготовлена
кількість
2 шт.
Характеристики
Вага 25,3 тонни
Довжина 5,8 м.
Ширина 3,15 м.
Висота 2,2 м.
Обслуга 4 ос.

Калібр 90-мм нарізна гармата

Броня Лита
Лоб: 60 мм.
Борт: 40 мм.
Корма: 30 мм.
Башта: лоб: 50 мм., борт: 30 мм., корма: 15 мм.
Головне
озброєння
боєкомплект: 36 пострілів
Другорядне
озброєння
1x зенітний 7,5 мм AA-52
Двигун Бензиновий на
500 к.с
Питома потужність 20 к.с/т.
Швидкість шосе: 65 км/год.
Прохідність стінка: 0,7 м.
рів: 2 м.

Batignolles-Chatillon 25t у Вікісховищі

Batignolles-Châtillon Char 25t («25-тонний танк Батіньйоль-Шатійон») — французький дослідний середній танк з хитною баштою, розроблявся на початку 1950-х років компанією Batignolles-Châtillon. Batignolles-Châtillon 25t мав замінити AMX-13 в ролі основного танка Збройних сил Франції, але зрештою цю позицію зайняв AMX-30.

Історія створення[ред. | ред. код]

У післявоєнний період удосконалення кумулятивних снарядів призвело до стрімкого зростання бронебійних характеристик протитанкового озброєння, і броня перестала відігравати ключову роль у битвах. Як наслідок, військове керівництво Франції ухвалило рішення про створення швидкого та мобільного танка з гарним озброєнням. Створення доручили компанії Batignolles-Châtillon. Танк Batignolles-Châtillon 25t мав стати модернізованим AMX-13, але зі збільшеним корпусом. Крім того, екіпаж танка збільшився на одну людину: два члени екіпажу мали розташовуватися в башті та ще два в корпусі танка. У свого попередника він успадкував хитну башту, переднє розташування двигуна та магазин барабанного типу на 6 снарядів.

У 1954 році було виготовлено два прототипи. Після річних випробувань у 1955 році було вирішено закрити проект на користь іншого танка, який згодом отримав позначення AMX-30. Причинами послужили ненадійність нової гідравлічної підвіски, необхідність постійного техобслуговування ходової частини після застосування танка, зменшення інтересу до хитних башт і негерметичність башти, яка була неприпустимою в умовах потенційної ядерної війни.

Єдиний екземпляр зберігся у музеї бронетехніки у Сомюрі, у Франції.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

У відеоіграх[ред. | ред. код]

  • Присутній в War Thunder як легкий танк 4 рангу.
  • Присутній в World of Tanks у вигляді середнього танка, як прототип (Batignolles-Chatillon 25t AP), так і ще більш ранній варіант (Batignolles-Chattillon 13t).
  • Присутній в World of Tanks Blitz, як легкий танк 9-го рівня (ранній прототип танка Bat.-Chatillon 25t AP) і легкий танк 10-го рівня (основна модифікація Bat.-Chatillon 25t).

Джерела[ред. | ред. код]