Comet Interceptor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Comet Interceptor
Основні параметри
Дата запуску 2029 (заплановано)
Ракета-носій Ariane 62
Космодром Куру
Тривалість польоту 5 років
Технічні параметри
Маса 850 кг
Вебсторінка
Вебсторінка https://www.cometinterceptor.space

Comet Interceptor — космічний апарат, створюваний під керівництвом Європейського космічного агентства, запуск якого заплановано на 2029 рік[1]. Космічний апарат буде залишатись у точці Ланранжа L2 системи Сонце-Земля і чекати на прольот довгоперіодичної комети з прийнятними траєкторією та швидкістю. Після цього апарат буде спрямований до комети і вперше в історії дослідить довгоперіодичну комету.

Головний дослідник — Герайнт Джонс із Лабораторії космічної науки Малларда у Великобританії. Максимальна вартість платформи космічного корабля становить 150 мільйонів євро без урахування наукових приладів і послуг із запуску[2].

Огляд[ред. | ред. код]

Довгоперіодичні комети мають дуже витягнуті орбіти та періоди від 200 років до мільйонів років[3], тому їх зазвичай виявляють лише за кілька місяців до того, як вони пройдуть крізь внутрішню частину Сонячної системи та повернуться у зовнішню Сонячну систему, що залишає замало часу для планування та запуску місії до такої комети. Тому «Перехоплювач комет» буде «припаркований» на стабільній гало-орбіті навколо точки Ланранжа L2 системи Сонце-Земля, де він чекатиме на відкриття комети, орбіта якої дозволить йому здійснити близький проліт повз неї[4].

«Перехоплювач комет» унікальний тим, що він призначений для зустрічі з поки що невідомою ціллю. Йому доведеться чекати від 2 до 3 років, щоб знайти ціль з прийнятною зміною швидкості (delta-v). Загальна тривалість місії складатиме приблизно 5 років[4][5]. Місія спроєктована на основі сонячної електричної тяги[4].

Пошук відповідної комети для прольоту вестимуть наземні спостережні програми, такі як Pan-STARRS, ATLAS або майбутній Великий синоптичний оглядовий телескоп[2]. На випадок, якщо не буде знайдено прийнятної довгоперіодичної комети, у якості резервної цілі розглядається короткоперіодична комета 73P/Швассмана–Вахмана[4]. Також існує можливість перехоплення міжзоряного об’єкта, що проходитиме через Сонячну систему[4][6][7].

Головною науковою метою місії є охарактеризувати динамічно нову комету, дослідити склад її поверхні, форму, структуру та склад її газової коми[8].

«Перехоплювач комет» розробляється в межах програми Cosmic Vision Європейського космічного агентства. Над місією спільно працюють Європейське космічне агентство та японське космічне агентство JAXA. «Перехоплювач комет» буде запущений тією ж ракетою-носієм, що й космічний телескоп Європейського космічного агентства ARIEL, який також полетить до точки Лагранжа L2[1].

Вторинний космічний корабель[ред. | ред. код]

За кілька тижнів до прольоту комети головний космічний корабель (космічний корабель A) запустить два невеликі зонди (B1 і B2), які підійдуть ще ближче до комети і візьмуть пробу речовини в її комі[9]. Кожен з трьох космічних апаратів буде досліджувати склад і густину газу, потік пилу, магнітні поля, а також взаємодію плазми та сонячного вітру, що дозволить побудувати тривимірний профіль цих параметрів навколо комети[10].

Космічний корабель елемент Агентство Наукове обладнання
А ESA CoCa: Тепловізор видимого/ближнього інфрачервоного діапазону
MIRMIS: інфрачервоні камери і спектрометр
DFP: пил, поля та плазма
B1 ДЖАКСА HI: Лайман-альфа-воднева камера

PS: Plasma Suite WAC: ширококутна камера

B2 ESA OPIC: оптична камера для комет (Vis/IR)

MANIaC: Мас-аналізатор нейтралів та іонів у кометах (мас-спектрометр) EnVisS: Картограф коми всього видимого неба
DFP: пил, поля та плазма

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Comet Interceptor construction moves forward. ESA. 15 грудня 2022. Процитовано 15 грудня 2022.
  2. а б . Houston, TX. {{cite conference}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. Small Bodies: Profile. JPL. NASA. 29 жовтня 2008. Архів оригіналу за 30 April 2013. Процитовано 11 серпня 2013.
  4. а б в г д Jones, Geraint (2 червня 2019). Comet Interceptor - Executive Summary (PDF). Comet Interceptor Consortium. ESA. Процитовано 15 грудня 2022.
  5. Comet Interceptor - Mission. Comet Interceptor Consortium. ESA. Процитовано 1 липня 2019.
  6. O'Callaghan, Jonathan (24 червня 2019). European Comet Interceptor Could Visit an Interstellar Object. Scientific American. Процитовано 15 грудня 2022.
  7. Gough, Evan (29 червня 2019). Meet the Comet Interceptor. It'll Wait Patiently In Space for a Comet, Then Pounce On It. Universe Today. Процитовано 15 грудня 2022.
  8. Comet Interceptor - Science. Comet Interceptor Consortium. ESA. Процитовано 1 липня 2019.
  9. Lakdawalla, Emily (21 червня 2019). ESA to Launch Comet Interceptor Mission in 2028. The Planetary Society. Процитовано 15 грудня 2022.
  10. Rabie, Passant (21 червня 2019). A Triple-Threat 'Comet Interceptor' Could Explore an Undiscovered Space Object. Space.com. Процитовано 15 грудня 2022.