Артеміда-4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Артеміда-4
Короткий зміст плану місії Артеміда-4
Польотні дані корабля
Назва корабля Оріон
I-Hab[en]
Ракета-носій SLS Block 1B (Оріон)
Виконавець запуску НАСА
Польотні дані екіпажу
Місце посадки Тихий океан (заплановано)
Пов'язані експедиції
Попередня Наступна
Артеміда-3 Артеміда-5

Артеміда-4 (англ. Artemis 4, офіційно Artemis IV) — четверта запланована місія програми НАСА «Артеміда». В рамках місії буде відправлено чотирьох астронавтів на ракеті Системи космічних запусків і космічному кораблі Оріон до космічної станції Lunar Gateway.[1]

Огляд[ред. | ред. код]

Основною метою місії стане збірка космічної станції Lunar Gateway. Місія доставить до Lunar Gateway жиловий модуль International Habitation Module[en], розроблений Європейським космічним агентством і японським космічним агентством JAXA. Модуль буде пристикований до перших елементів станції — Power and Propulsion Element[en] та Habitation and Logistics Outpost[en].

Потім астронавти сядуть на корабель Starship HLS[en], пристикований до станції, і спустяться на поверхню Місяця для виконання багатоденної місії.[2]

Артеміда-4 також стане першим польотом версії Block 1B Системи космічних запуску, яка замінить Interim Cryogenic Propulsion Stage, який використоватиметься в перших трьох місіях Артеміди, на більш потужний верхній ступінь Exploration Upper Stage[en].

Екіпаж[ред. | ред. код]

Європейське космічне агентство заявило, що їхня мета полягає в тому, щоб Артеміда-4 була першою місією астронавта Європейського космічного агентства до Lunar Gateway.[3]

Космічний апарат[ред. | ред. код]

Система космічних запусків[ред. | ред. код]

Система космічних запусків — це надважка ракета-носій, яка використовується для запуску космічного корабля Оріон із Землі на трансмісячну орбіту. Це буде перша місія Артеміда, у якій використовуватиметься ракета SLS Block 1B із вдосконаленим верхнім ступенем Exploration Upper Stage[en] для чотирьох майбутніх місій до Артеміда-9[en], яка використовуватиме SLS Block 2 із вдосконаленими прискорювачами.

Оріон[ред. | ред. код]

Оріон — космічний корабель для екіпажу[en], який використовуватиметься усіма місіями Артеміда. Він доставить екіпаж із Землі на орбіту космічної станції Lunar Gateway, пристикується до Lunar Gateway, доставить модуль I-Hab[en] до Lunar Gateway і поверне астонавтів назад на Землю.

Gateway[ред. | ред. код]

Gateway — це невелика модульна космічна станція, яка буде розміщена на близькопрямолінійній гало-орбіті[en] наприкінці 2024 року. Перші два елементи Gateway будуть запущені разом на борту ракети-носія Falcon Heavy компанії SpaceX і протягом року вийдуть на близькопрямолінійну гало-орбіту навколо Місяць до початку місії Артеміда-4.[4]

Фаза 1 Lunar Gateway — обертання навколо Місяця

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джефф Фуст (20 січня 2022). NASA foresees gap in lunar landings after Artemis 3 (англ.). SpaceNews. Процитовано 2 лютого 2022.
  2. Джефф Фуст (30 жовтня 2022). Lunar landing restored for Artemis 4 mission. SpaceNews[en] (англ.). Процитовано 31 жовтня 2022.
  3. Джефф Фуст (26 вересня 2022). NASA and ESA sign lunar cooperation statement (англ.). SpaceNews. Процитовано 12 жовтня 2022.
  4. Джефф Фуст (10 лютого 2021). NASA selects Falcon Heavy to launch first Gateway elements (англ.). SpaceNews. Процитовано 2 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]