Артеміда-5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Артеміда-5
Польотні дані корабля
Назва корабля Оріон
Gateway Space Station
Посадковий модуль Lunar Exploration Transportation Services
Ракета-носій SLS Block 1B (Оріон)
Виконавець запуску НАСА
Місце посадки Тихий океан (заплановано)
Польотні дані екіпажу
Пов'язані експедиції
Попередня Наступна
Артеміда-4

Артеміда-5 (англ. Artemis 5, офіційно Artemis V) — п'ята запланована місія та третя посадка з екіпажем у рамках програми НАСА Артеміда. В рамках місії буде відправлено чотирьох астронавтів на ракеті Системи космічних запусків і космічному кораблі «Оріон» до південного полюса Місяця. Крім того, Артеміда-5 також доставить два нових елементи на космічну станцію Gateway Space Station.[1]

Огляд[ред. | ред. код]

Артеміда-5 запустить чотирьох астронавтів до космічної станції Gateway Space Station. Місія доставить заправний і комунікаційний модуль ESPRIT Європейського космічного агентства, а також канадську роботизовану систему для Gateway. Також буде доставлений місячний транспортний засіб НАСА Lunar Terrain Vehicle.

Після пристикування до Lunar Gateway двоє астронавтів піднімуться до пристикованого посадкового модуля Lunar Exploration Transportation Services і спустять його до південного полюса Місяця з місяцеходом Lunar Terrain Vehicle на борту. Це буде перша посадка на Місяць з часів місії «Аполлона-17» з використанням місяцехода.

Космічний корабель[ред. | ред. код]

Система космічних запусків[ред. | ред. код]

Система космічних запусків — це надважка ракета-носій, яка використовуватиметься для запуску космічного корабля «Оріон» із Землі на трансмісячну орбіту.

Оріон[ред. | ред. код]

Оріон — транспортний засіб для екіпажу, який використовуватиметься всіма місіями «Артеміди». Він транспортуватиме екіпаж із Землі на орбіту Lunar Gateway і повертатиме їх назад на Землю.

Gateway[ред. | ред. код]

Gateway — це невелика модульна космічна станція, яка буде розміщена на близькопрямолінійній гало-орбіті[en] наприкінці 2024 року. Перші два елементи Gateway будуть запущені разом на борту ракети-носія Falcon Heavy компанії SpaceX наприкінці 2024 року.[2] Модуль I-Hab habitat буде доставлено місією «Артеміда-4».

Посадковий модуль Lunar Exploration Transportation Services (LETS)[ред. | ред. код]

Посадковий модуль LETS доставлятиме астронавтів від Gateway до поверхні Місяця і назад. Метою програми LETS є розробка одного або, можливо, кількох посадкових апаратів від різних компаній для забезпечення «стабільних» послуг посадки. Посадкові модулі LETS ще не обрано, і вони можуть включати або не включати Lunar Starship[en] компанії SpaceX.

Lunar Terrain Vehicle[ред. | ред. код]

Lunar Terrain Vehicle — це відкритий місяцехід, розроблений НАСА, яким астронавти керуватимуть на Місяці у скафандрах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джефф Фуст (20 січня 2022). NASA foresees gap in lunar landings after Artemis 3 (англ.). SpaceNews. Процитовано 2 лютого 2022.
  2. Джефф Фуст (10 лютого 2021). NASA selects Falcon Heavy to launch first Gateway elements (англ.). SpaceNews. Процитовано 2 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]