Crataegus phaenopyrum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus phaenopyrum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. phaenopyrum
Біноміальна назва
Crataegus phaenopyrum
(L.f.) Medik., 1793

Crataegus phaenopyrumвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це дерево 40–100 дм заввишки. 3-річні гілочки блискучі, темно-червоно-коричневі, старші темно-сірі; колючки на гілочках ± прямі, 2–5 см. Листові пластини від широко до вузько дельтоподібних, 3–6 см, основа від урізаної до рідко клиноподібної або серцеподібної, частки пальчасті або перисті по 2 (або 3) з боків, краї зубчасті, верхівка гостра, поверхні голі. Суцвіття 15–30-квіткові; квітки сильно пахнуть. Квітки 10–12 мм у діаметрі; гіпантій голий; чашолистки 2 мм; тичинок 20; пиляки кольору слонової кістки. 2n = 51, 68. Період цвітіння: червень; період плодоношення: вересень — листопад[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає на півдні Канади (Онтаріо) і в США (Алабама, Арканзас, Округ Колумбія, Делавер, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Меріленд, Мен, Мічиган, Міссурі, Міссісіпі, Північна Кароліна, Нью-Джерсі, Огайо, Пенсильванія, Род-Айленд, Південна Кароліна Теннессі, Вірджинія, Західна Вірджинія)[1][2].

Населяє узлісся, прогалини, чагарники, вологі місця; висота зростання: 10–300 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими. М'якуш сухий[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди та квіти багатьох видів глоду добре відомі в трав'яній народній медицині як тонізувальний засіб для серця, і сучасні дослідження підтвердили це використання. Зазвичай його використовують у вигляді чаю чи настоянки[3].

Це колюча рослина, яка добре реагує на стрижку та обрізку, її можна використовувати для створення захищених огорож або бар'єрів. Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus phaenopyrum. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 14 грудня 2021. Процитовано 14.12.2021. (англ.)
  2. Crataegus phaenopyrum. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 14 грудня 2021. Процитовано 14.12.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus phaenopyrum. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 14 грудня 2021. Процитовано 14.12.2021. (англ.)