Crataegus populnea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus populnea
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. populnea
Біноміальна назва
Crataegus populnea
Ashe, 1902

Crataegus populnea — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ чи дерево заввишки 60 дм. Гілочки новорослі червонувато-зелені, голі, 1-річні червонувато-коричневі, іноді темні, старші середньо-сірі; колючки на гілочках вигнуті, 2-річні темно-чорнувато-червоні, ± блискучі, ± тонкі, 3–5 см. Листки: ніжки листків 2–4 см, голі, не залозисті чи рідко-залозисті; пластини ± яйцюваті, 4–7 см, часточки по 3–5 з боків, пазухи зазвичай неглибокі, верхівки часточок від гострих до загострених, краї сильно зрізані, верхівка загострена, адаксіальна поверхня від ± голої до притиснуто-волосистої в молодості, потім ± гола. Суцвіття 5–12-квіткові. Квітки в діаметрі 16–18 мм; чашолистки вузько-трикутні, 5–6 мм; пиляки від червоних до пурпурних. Яблука від червонувато-оранжевого до яскраво-червоного забарвлення, від ± округлих до довгастих, 8–11 мм у діаметрі; м'якуш жорсткий; плодових кісточок 3 чи 4. 2n = 68. Цвітіння: квітень і травень; плодоношення: вересень і жовтень[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає у пд.-сх. Канаді й пн.-сх. США — Мічиган, Нью-Йорк, Огайо, Онтаріо, Пенсильванія, Вірджинія, Західна Вірджинія, Вісконсин. Населяє чагарники й паркани; на висотах 10–400 метрів[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus populnea. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus populnea. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 28.03.2022. (англ.)