Hylopetes spadiceus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hylopetes spadiceus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Підряд: Вивірковиді (Sciuromorpha)
Родина: Вивіркові (Sciuridae)
Підродина: Політухові (Petauristinae)
Рід: Hylopetes
Вид: H. spadiceus
Hylopetes spadiceus
(Blyth, 1847)
Посилання
EOL: 1178612
ITIS: 632501
МСОП: 10607
NCBI: 254708

Hylopetes spadiceus — вид гризунів родини вивіркових (Sciuridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається в південній частині В'єтнаму, на острові Суматра і північній частині острова Борнео, Лаосі, Малайзії, М'янмі, Сінгапурі та Таїланді. Мешкають в первинних лісах, деградованих вторинних лісах і чагарниках. Активна в темний час доби. Виділяють два підвиди: spadiceus Blyth, 1847 зустрічається в М'янмі, Таїланді, В'єтнамі, і Суматрі; і caroli Gyldenstolpe, 1920 зустрічається в Борнео.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла від 15,7 до 18,4 см, хвоста від 15,2 до 16,6 см. Забарвлення хутра на спині від темно-сіро-коричневого кольору до чорнуватого з рудуватими районами уздовж середньої лінії. Черевна частина тіла біла з помаранчевим відтінком, підшерсток сірий. Хвіст темний оранжувато-коричневий. На щоках помаранчеві плями.

Збереження[ред. | ред. код]

Природне місце існування постійно скорочується у наслідок вирубки лісу для виробництва пиломатеріалів, дров і звільнення земель під сільськогосподарські потреби. Цей вид показав непогану пристосовність до мінливих природних умов. Чисельність виду невідома. Вважається, що на сьогоднішній день широко поширений на Борнео. Віднесений до категорії найменшого ризику виживанню через широкий діапазон розповсюдження. Зустрічається на природоохоронних територіях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Duckworth, J. W. & Hedges, S. (2008). Hylopetes spadiceus. 2008 Червоний список Міжнародного союзу охорони природи. МСОП 2008. Переглянуто 6 January 2009.