In the Wake of Poseidon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
In the Wake of Poseidon
Студійний альбом
Виконавець King Crimson
Дата випуску 15 травня 1970
Записаний Січень-квітень 1970
Жанр Прогресивний рок, симфонічний рок, джаз-рок
Тривалість 41:02
Мова англійська
Лейбл Island Records, Atlantic Records
Продюсер Роберт Фріпп
Хронологія King Crimson
Попередній
←
In the Court of the Crimson King
(1969)
Lizard
(1970)
Наступний
→

In the Wake of Poseidon — другий студійний альбом англійської групи King Crimson, який вийшов 15 травня 1970 року в Великій Британії. Альбом записали під час нестабільності в групі, з кількома змінами персоналу, але він має дуже схожий стиль і послідовність до їхнього першого альбому In the Court of the Crimson King. Як і в першому альбомі, настрій In the Wake of Poseidon часто і швидко змінюється від спокійного до хаотичного, відображаючи різноманітні музичні аспекти прогресивного року. Отримав найвищий рейтинг у чартах у Великій Британії серед альбомів групи, досягнувши 4-го місця[1]. Альбом добре прийняли критики.

Задній план та запис[ред. | ред. код]

Ієн Макдональд та Майкл Джайлз покинули групу після їхнього першого туру по Америці в 1969 році. Наступним учасником, який покинув групу, був Грег Лейк, після того, як Кіт Емерсон звернувся до нього з проханням приєднатися до того, що стане Emerson, Lake & Palmer на початку 1970 року. Таким чином Роберт Фріпп залишився єдиним музикантом, що залишився в групі, який, крім гітари, грає на клавішних.

Тоді невідомого Елтону Джону було запрошено співати на сесіях запису In the Wake of Poseidon, але Фріпп передумав і скасував сесію[2]. Потім Лейк погодився заспівати на записах, домовившись отримати звукове обладнання King Crimson в якості оплати. Зрештою, він заспівав на ранньому синглі гурту на початку 1970 року «Cat Food» (але не на стороні B, «Groon») і на всіх вокальних треках альбому, крім одного. Винятком була «Cadence and Cascade», яку співав старий шкільний друг Фріппа і його підлітковий товариш Гордон Хаскелл (також, пізніше, брав участь у записі альбому Lizard). Ранній мікс пісні з Лейком, який співає гід-вокал, знайшли і представили на сайті DGM для завантаження[3]. Інші колишні учасники та соратники повернулися — лише як сесійні гравці — для записів Poseidon, всі басові партії виконували Пітер Джайлз та Майкл Джайлз, другий з яких грав на барабанах. Іншими ключовими виконавцями були Мел Коллінз (колишній член гурту Circus) на саксофоні та флейті та джазовий піаніст Кіт Тіпетт.

Фріпп, Лейк, Тіпетт і брати Джайлз з'явилися на Top of the Pops, імітуючи «Cat Food». Це була б єдина поява King Crimson на шоу.

Зміст[ред. | ред. код]

Альбом починається з акапели під назвою «Peace — A Beginning». Розширена версія цього твору, «Peace — A Theme», додає бридж і виконується на акустичній гітарі без супроводу. Цей трек з'являється на початку другої сторони, можливо, задуманої як середина альбому, а третя версія, «Peace — An End», з'являється в кінці альбому. «Peace — An End» певною мірою є комбінацією двох інших версій, що містить як вокал, так і акустичну гітару, а також бридж, але тексти пісень повністю відрізняються від текстів «Peace — A Beginning».

«Pictures of a City» з сильним джазовим впливом спочатку виконувався наживо, часто тривав понад десять хвилин і називався «A Man, a City». Приклад такого виступу є на концертній збірці Epitaph.

Балада «Cadence and Cascade» – про двох шанувальниць[4].

Найбільшим треком на альбомі є хаотична інструментальна частина «The Devil's Triangle». Трек було адаптовано з живого аранжування гурту 1969 року «Mars: Bringer of War» Густава Холста, пізніше випущеного на Epitaph (де воно називалося просто «Mars»)[5]. У «The Devil's Triangle» використовується інший риф стакато, ніж у «Mars». У 1971 році короткий уривок із «The Devil's Triangle» показали у «Розумі зла», другому серіалі восьмого сезону телесеріалу BBC «Доктор Хто»[6]. Трек включає частину приспіву з «The Court of the Crimson King», треку з першого альбому гурту, з використанням студійної техніки, відомої як xenochrony. Попри це, Ієну Макдональду, який написав «The Court of the Crimson King», не надається співавторство в цій частині «The Devil's Triangle», лише у початковій частині «Merday Morn».

Композиції[ред. | ред. код]

  1. Peace — A Beginning — 0:51
  2. Pictures of a City — 7:57
  3. Cadence and Cascade — 4:35
  4. In the Wake of Poseidon — 8:24
  5. Peace — A Theme — 1:15
  6. Cat Food — 4:52
  7. The Devil's Triangle — 11:30
    1. Merday Morn (3:47)
    2. Hand of Sceiron (4:01)
    3. Garden of Worm (3:45)
  8. Peace — An End — 1:54

Учасники запису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. KING CRIMSON | full Official Chart History | Official Charts Company. www.officialcharts.com. Процитовано 29 червня 2022.
  2. Reed, Ryan ReedRyan. Why King Crimson's 'In the Wake of Poseidon' Was Destined to Fail. Ultimate Classic Rock (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  3. Live, D. G. M. (10 жовтня 2016). King Crimson, Cadence And Cascade, 1970. DGM Live (англ.). Процитовано 29 червня 2022.
  4. Stump, Paul (1997). The Music's All that Matters: A History of Progressive Rock. Quartet Books Limited. p. 133. ISBN 0 7043 8036 6.
  5. Martin, Bill (1998). Listening to the future : the time of progressive rock, 1968-1978. Chicago, Ill.: Open Court. ISBN 0-8126-9368-X. OCLC 37533951.
  6. Smith?, Robert J. (2013). Who's 50 : the 50 Doctor Who stories to watch before you die : an unofficial companion. Toronto. ISBN 978-1-77090-474-3. OCLC 861785703.

Джерела[ред. | ред. код]