Kerberos (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kerberos
Період існування: 40.0–37.8 млн р. т.
пізній еоцен
череп Kerberos langebadreae
викопні залишки
Kerberos langebadreae
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Hyaenodonta
Надродина: Hyainailouroidea
Родина: Hyainailouridae
Підродина: Hyainailourinae
Триба: Hyainailourini
Рід: Kerberos
Solé, 2015[1]
Типовий вид
Kerberos langebadreae
Solé, 2015
Вікісховище: Kerberos (Mammalia)

Kerberos — вимерлий рід гіанайлоурідових гієнодонтів поліфілетичної триби Hyainailourini в парафілетичній підродині Hyainailourinae, що жив в Європі. Він містить один вид Kerberos langebadreae[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду Kerberos походить від Цербера, собаки Аїда, багатоголового пса, який охороняє вхід у підземний світ у грецькій міфології[1]. Назва виду, Kerberos langebadreae, присвячена французькому палеонтологу доктору Бріжит Ланге-Бадре, яка внесла великий внесок у знання про хижих ссавців еоцену[1].

Опис[ред. | ред. код]

Kerberos langebadreae — єдиний відомий на даний момент вид із роду Kerberos, і це був вимерлий великотілий хижий ссавець з еоцену Франції. Він є одним із найдавніших представників підродини Hyainailourinae, які були зареєстровані в Європі[1].

Багато видів гієнодонтів відомі лише по фрагментах щелепи або кількох зубів. K. langebadreae є першим випадком, коли черепний, зубний і посткраніальний матеріал раннього hyainailourine був знайдений пов'язаний один з одним[1]. Матеріал, який було віднесено до K. langebadreae, включає майже повний череп, ліву та праву половини нижньої щелепи, малогомілкову кістку та кілька кісток стопи, включаючи астрагал, п'яткову кістку, плесна 1-3 і дві середні фаланги[1].

K. langebadreae демонструє як примітивні, так і похідні ознаки. Серед перших — вузька спереду щелепа і невеликий простір між першим і другим нижніми премолярами[1]. Похідні ознаки включають передщелепну кістку, яка є вузькою по всій довжині, а також кілька характеристик зубів[1]. Череп K. langebadreae має довжину близько 35 см, за розміром подібний до черепа самки бурого ведмедя. Морда дуже коротка. Форма черепа вказує на великі м'язи щелепи, що свідчить про те, що K. langebadreae мав потужний укус[1]. Моляри K. langebadreae були ріжучими, тоді як премоляри мають форму та структуру зношування, більш узгоджену з роздавлюючою дією[1].

Kerberos langebadreae був великим гієнодонтом і, як вважають, він важив близько 140 кг, виходячи з вимірювань зубів, черепа та астрагала[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н Solé, Floréal; Amson, Eli; Borths, Matthew; Vidalenc, Dominique; Morlo, Michael; Bastl, Katharina (23 вересня 2015). Friedman, Matt (ред.). A New Large Hyainailourine from the Bartonian of Europe and Its Bearings on the Evolution and Ecology of Massive Hyaenodonts (Mammalia). PLOS ONE (англ.). 10 (9): e0135698. doi:10.1371/journal.pone.0135698. ISSN 1932-6203. PMC 4580617. PMID 26398622.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)