L30

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
L30
Гармата танка Challenger 2 Королівських шотландських гвардійських драгунів, Басра, Ірак, листопад 2008
Гармата танка Challenger 2 Королівських шотландських гвардійських драгунів, Басра, Ірак, листопад 2008
Тип танкова гармата
Походження Велика Британія
Історія використання
На озброєнні 1989—н.ч.
Оператори «див. Оператори»
Історія виробництва
Розробник Королівські збройні заводи, Ноттінгем
Виробник Королівські збройні заводи
Характеристики
Вага 1803 кг
Довжина ствола 55 калібрів (6,6 м)

Калібр 120 мм
Казенник вертикальний ковзний затвор
Відбій 370 мм
Лафет Challenger 2
Підвищення -10…+20°
Темп вогню 6-10
Дульна швидкість БФС — 670 м/с
БОПС — 1534 м/с
Дальність вогню
Ефективна БОПС — 3000 м
БФС — 8000 м

L30 у Вікісховищі

L30 — 120 міліметрова нарізна танкова гармата яку використовують британська армія і Королівська армія Оману. Вона встановлена у башту ОБТ Challenger 2. Гармата є покращеною моделлю гармати Royal Ordnance L11 серії нарізних танкових гармат.

Є єдиною серед сучасних західних танків нарізною та роздільнозарядною[a] танковою гарматою. З цієї причини боєприпаси L30 несумісні з унітарними боєприпасами гладкоствольної Rh-120. Нарізна гармата дозволяє використання бронебійно-фугасних боєприпасів (HESH).

Challenger Armament[ред. | ред. код]

Проєкт Challenger Armament або CHARM створювався для розробки нового озброєння для танка Challenger II, а також для модернізації танка Challenger 1. Він містить три складові: гармату, яку розробив Королівський збройний завод, снаряда БОПС зі збідненого урану і метального заряду для нього.

Після скасування ранніх проєктів, експериментальна гармата EXP 32M1 була перейменована на XL30E3 і пішла у серію як гармата L30 у 1989.

Конструкція[ред. | ред. код]

Дуло крупним планом

Довжина ствола становить 55 калібрів (L55) і зроблена з електрошлакової переплавленої (ESR) сталі. Ствол і камора гальванізовані хромом, через, що тривалість життя ствола склада 1500 пострілів.

Затворний механізм вертикальний ковзний затвор. Один вертикальний відкидний блок містить обтюраторне кільце (необхідне через те, що метальні заряди знаходяться у гільзах, які згоряють) і замикається другим блоком для стрільби. Коли другий блок падає, перший вивільняється і його можна відкрити.

Боєприпаси[ред. | ред. код]

Зазначено всю номенклатуру боєприпасів (які використовуються і які не використовуються):

  • APFSDS L23. Снаряд має цільний вольфрамово-нікель-мідний бронебійний стрижень і горючу гільзу L8 з метальним зарядом, також він може використовувати модифікований метальний заряд L14. Дулова швидкість складає 1 534 metres per second (5 030 ft/s). Його використовували під час війни у Перській затоці, але зараз він списаний.
  • APFSDS L26 (назва CHARM 1). Снаряд має бронебійний довгий стрижень зі збідненого урану і використовує гільзи L14A1 або L14A2.
  • APFSDS L27A1 (назва CHARM 3). Снаряд має бронебійний стрижень зі збідненого урану, але з більшим співвідношенням довжина-діаметр і тому «більш ефективний». Снаряд має гільзу L16A1.
  • CHARM 3 тренувальний снаряд (C3TR). Для тренування використовують лише снаряди зі стрижнями на основі вольфраму. Супротив використанню снарядів зі збідненого урану навіть у воєнний час призвело до подальшої розробки тренувального снаряда як снаряд L28.
  • DS/T Prac L20A1 Дешевий тренувальний снаряд з підкаліберним бронебійним стрижнем зі сталі з носовою частиною з легкого сплаву. Він легший, але траєкторія польоту збігається з траєкторією L23 на відстані до 2 000 metres (6 600 ft). Його використовують для збільшення терміну служби ствола.
  • HESH L31 Використовується як основний фугасний снаряд, до того ж він має добрі бронебійні властивості і ефективний проти укріплень та будов. HESH L31 використовує картузний заряд L3. Дулова швидкість 670 metres per second (2 200 ft/s).
  • SH/Prac L32A6. Тренувальний снаряд, траєкторія якого збігається з траєкторією снаряда HESH L31. Зазвичай він порожній, але його можна спорядити вибухівкою (суміш сульфату кальцію і касторової олії) або вибухівкою з детонатором і матеріалом для спалаху.
  • WP Димовий L34 Схожий за балістикою з HESH L31. Він схожий за формою, але має інший колір.[1]

Оператори[ред. | ред. код]

Мапа користувачів гармати L30

Поточні оператори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бойова частина та метальний заряд завантажуються до гармати окремо, як у радянських танках.
  1. Janes Defence web site. Архів оригіналу за 27 березня 2009. Процитовано 19 липня 2016.