Lightbulb Sun

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lightbulb Sun
Автор обкладинки John Foxx
Студійний альбом
Виконавець Porcupine Tree
Дата випуску 11 липня 2000
Записаний листопад 1999січень 2000
Жанр Прогресивний рок, альтернативний рок
Тривалість 56:17
Мова Англійська
Студія звукозапису Foel Studio/No Man's Land
Лейбл Snapper Music
Продюсер Стівен Вілсон
Хронологія Porcupine Tree
Попередній
←
Stupid Dream
(1999)
In Absentia
(2002)
Наступний
→
Сингли з Lightbulb Sun
  1. «Four Chords That Made A Million»
    Випущений: квітень 2000
  2. «Shesmovedon»
    Випущений: липень 2000

Lightbulb Sun – шостий студійний альбом англійського гурту прогресивного року Porcupine Tree, який вийшов у липні 2000 року. Цей альбом, як і попередній Stupid Dream, набув більш комерційного поп-звучання[1], порівняно з більш абстрактним та інструментальним напрямком ранніх альбомів гурту, а також найважчого металевого звучання з усіх альбомів 2000-х років[2]. Lightbulb Sun умовно можна поділити на дві частини: перша закінчується на пісні Rest Will Flow і їй притаманна більш мелодійна структура, а друга частина (починаючи з пісні Hatesong) — в основному експериментального характеру[3].

Створення та запис[ред. | ред. код]

Lightbulb Sun був виданий всього через 14 місяців після попереднього альбому Stupid Dream. Лідер гурту Стівен Вілсон зауважив, що це був «…найшвидший альбом, який ми коли-небудь робили (за 3 місяці)», але поза тим «наша найкраща робота на сьогодні» [4].

Щодо текстів, то Вілсон втомився писати про абстрактні поняття, як-от війну або релігію, і відчув потребу у більш особистих та емоційних текстах, що призвело до особливого негативізму, наприклад, у піснях Hatesong чи Feel So Low[4].

У музичному плані Вілсон хотів повернути звучанню деякі з експериментальних напрямків, від яких гурт відійшов на Stupid Dream: «Річард (Барбієрі) і я працювали над створенням певного унікального звучання клавішних на альбомі – наприклад, «ярмаркового» на How is Your Life Today? чи «комашиного» наприкінці Russia On Ice[4]. Про вплив металу Стівен говорив так: «... частина чудового гітарного соло на Where We Would Be вийшла з «прямого» звучання, яке потім пройшло через таке сильне спотворення (дисторшн) і процес лоу-фай (lo-fi – цільове пониження якості), що звук став шиплячим і подрібненим. Гітарні рифи на Russia On Ice є чисто металеві, а одне зі соло на Hatesong я називаю Korn-соло, оскільки нижні струни на гітарі спущені так низько, що звуки можна викривити на кілька тонів»[4].

З іншого боку, гурт використав під час запису такі нетрадиційні для року інструменти, як банджо, цимбали, а також більше партій струнного оркестру, які були аранжовані Дейвом Грегорі з гурту альтернативного року XTC[5]. Вілсон назвав звучання альбому більш органічним, ніж у попередніх альбомах, заявивши, що «у такій пісні, як Winding Shot (назва першої половини треку Last Chance To Evacuate Planet Earth[6]) відчутні впливи гуртів Crosby, Stills, Nash & Young і Nick Drake, хоча кінцевий результат, сподіваємося, вийшов як «чистий» Porcupine Tree[4].

Річард Барбієрі так описував свій підхід до гри на клавішних: «... більша частина моїх клавішних експериментів звучить на таких треках, як Russia On Ice, Last Chance To Evacuate Planet Earth, Feel So Low і 4 Chords That Made А Million, у той час як в інших композиціях, схоже, не було необхідності значної участі клавішних. Я не грав впродовж цілого треку, коли не бачив справжньої потреби у цьому»[4]. Більшість пісень із сесій запису альбомів Lightbulb Sun та Stupid Dream було видано у 2001 році на збірнику Recordings[7].

Характеристика композицій[ред. | ред. код]

«Попри те, що не існує об'єднуючої теми чи концепції альбому, є принаймні чотири або п'ять пісень, які я називаю піснями розлучення, піснями про відносини, різні етапи руйнування та розриву відносин: Russia On Ice, How Is Your Life Today, Shesmovedon, Feel So Low та, гадаю, останній трек з альбому. Є період у відносинах, які, як і раніше, існують, але насправді там не залишилося нічого, крім ненависті і зневаги – власне про це пісня Hatesong. Але, з іншого боку, є низка пісень, у яких різні згадки про дитинство… ностальгічне дитинство: Lightbulb Sun, перша частина Last Chance To Evacuate Planet Earth, Where We Would Be. Таким чином, існують свого роду групи пісень. А ще є кілька композицій, що не мають жодного відношення до чого-небудь. Four Chords That Made A Million не має ніякого відношення до чогось іншого на альбомі, або до чогось іншого, що я коли-небудь написав. Це просто так» (Стівен Вілсон)[1].

Композиції Four Chords That Made А Million, Where We Would Be і Russia Оn Ice вперше виконувались під час турне на підтримку Stupid Dream за кілька місяців до виходу Lightbulb Sun. Пісня Last Chance Тo Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled містить проповідь Маршалла Епплвайта (Marshall Applewhite) – лідера релігійного культу Небесні Ворота, члени якого вірили, що походять з іншої планети[8]. Композицію The Rest Will Flow заледве не було вилучено з альбому, оскільки деякі члени гурту ставили під сумнів її вписування у канву альбому, але Вілсон зрештою настояв на включенні цього треку, стверджуючи, що це «потенційний сингл». Пісня справді була призначена для третього синглу, запланованого на жовтень 2000 року, але з невідомих причин вихід синглу не відбувся[9]. Пісня Feel So Low була перезаписана у 2004 році гуртом-проектом Вілсона Blackfield. У цій версії пісні, яка увійшла тільки до вінілового видання першого альбому Blackfield, перший куплет виконаний Авівом Геффеном (Aviv Geffen) на івриті. Пізніше ця композиція виконувалась наживо повністю англійською мовою, але істотно відрізнялася від оригіналу Porcupine Tree, оскільки наприкінці було додано довгу, «важку» інструментальну частину. Вілсон вірив, що композиція Buying New Soul, яка згодом увійшла до збірника Recordings і до перевидання альбому 2008 року, ймовірно була б включена до оригінального альбому, якби була написана кількома місяцями раніше[10].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
Allmusic 4/5 зірок[11]
ARTISTdirect 3.5/5 зірок[12]
Drowned In Sound (8/10) [13]
Pitchfork Media (6.7/10)[14]

Критичні відгуки про альбом були в основному позитивними. Часопис Classic Rock описав альбом як «альбом приголомшливих пісень і вражаючою музикальності..., що захоплює дух» [15]. Allmusic високо оцінив якість альбому та його більш комерційний напрямок і назвав треки Feel So Low і The Rest Will Flow «двома найкращими мелодіями Вілсона»[2]. Медіа-компанія ARTISTdirect застерегла, що хоча Lightbulb Sun відрізняється від пізніших альбомів Porcupine Tree (зокрема Fear Of A Blank Planet (2007)) та звичайного прогресивного року в загальному, але «гурт досягнув у цілому більш приємного звучання. Також, у той час як меломани можуть знайти насичені гармонії і інтригуючі аранжування в об'ємному звучанні, сила альбому Lightbulb Sun у меланхолійних мелодіях, які звучали б так само добре в моно»[16]. Музичний вебсайт The Real Musician теж висловив подібні думки і вважав альбом останнім альбомом «старого» Porcupine Tree (до зміни стилю у напрямку металевого звучання на альбомі In Absentia) [17].

Багато оглядачів вважали, що альбом звучав як твори гурту Pink Floyd [18][19][20]. Альбом також отримав високу оцінку за те, що є більш доступнішим, ніж більшість творів прогресивного року. Часопис Musoscribe зазначив: «Lightbulb Sun, як і всі альбоми (Porcupine Tree), насправді є дуже доступним матеріалом. Багато в чому музика Porcupine Tree може служити прикладом для знайомства слухача з досі незвіданим жанром: якщо ви рок-фанат, але не зовсім прог-року, вона ніжно полегшить вам знайомство. Якщо ... ви не фанат металу, гурт ... може показати вам переваги цього жанру…»[21].

Трек-лист[ред. | ред. код]

Усі композиції написав Steven Wilson, крім Hatesong (Colin Edwin, Wilson) і Russia Оn Ice (Richard Barbieri, Edwin, Chris Maitland, Wilson). Аранжування Porcupine Tree.

#НазваТривалість
1.«Lightbulb Sun»5:33
2.«How Is Your Life Today?»2:48
3.«Four Chords That Made A Million»3:38
4.«Shesmovedon»5:15
5.«Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled»4:50
6.«The Rest Will Flow»3:36
7.«Hatesong»8:28
8.«Where We Would Be»4:14
9.«Russia On Ice»13:05
10.«Feel So Low»5:16
56:17

Перевидання 2008 року[ред. | ред. код]

Перевидання Lightbulb Sun здійснене 21 квітня 2008 року лейблом Kscope як дводисковий альбом та тридисковий комплект перших виданих 5000 екземплярів. Перший компакт-диск містив ремастеровану версію оригінального альбому; другий (DVD-A – альбом в 5.1-канальному об’ємному звучанні та три бонусних треки Disappear, Buying New Soul та Cure For Optimism, записаних під час музичних сесій створення альбому[15]; третій диск обмеженого видання включав два інструментальні треки Novak (сторона Б оригінального синглу Shesmovedon), а також подовжену на 4 хвилини інструментальну версію Buying New Soul без вокальної партії.


CD 1
#НазваТривалість
1.«Lightbulb Sun»5:31
2.«How Is Your Life Today?»2:46
3.«Four Chords That Made A Million»3:36
4.«Shesmovedon»5:14
5.«Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled»4:49
6.«The Rest Will Flow»3:18
7.«Hatesong»8:30
8.«Where We Would Be»4:13
9.«Russia On Ice»13:05
10.«Feel So Low»5:22
CD 2
#НазваТривалість
1.«Disappear»3:40
2.«Buying New Soul»10:26
3.«Cure For Optimism»6:36

Учасники запису[ред. | ред. код]

Porcupine Tree
Запрошені музиканти
Струнний квартет (The Minerva String Quartet)
  • Katy Latham – скрипка
  • Lisa Betteridge – скрипка
  • Sarah Heines – альт
  • Emmeline Brewer – віолончель
Технічний персонал
  • Chris Blair – мастеринг
  • John Foxx – фотографії
  • Luigi Colasanti Antonelli – фотографії

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Specials - Steve Wilson Interview. Dprp.net. Архів оригіналу за 4 травня 2004. Процитовано 29 жовтня 2016.
  2. а б Ned Raggett (11 липня 2000). Lightbulb Sun - Porcupine Tree | Songs, Reviews, Credits, Awards. AllMusic. Архів оригіналу за 18 грудня 2010. Процитовано 29 жовтня 2016.
  3. Lightbulb Sun Review | Porcupine Tree | Compact Discs | Reviews @. Ultimate-guitar.com. Архів оригіналу за 15 вересня 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  4. а б в г д е Porcupine Tree - The Official Site. Web.archive.org. 15 вересня 2000. Архів оригіналу за 15 September 2000. Процитовано 29 жовтня 2016.
  5. Porcupine Tree - Background. porcupinetree.com. Архів оригіналу за 10 квітня 2008. Процитовано 29 жовтня 2016.
  6. Official Website. Porcupine Tree. Архів оригіналу за 2 грудня 2005. Процитовано 29 жовтня 2016.
  7. Lightbulb Sun на discogs.com. Архів оригіналу за 26 листопада 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  8. Specials - Steven Wilson Interview. The Dutch Progressive Rock Page. Архів оригіналу за 4 травня 2004. Процитовано 7 квітня 2008.
  9. PORCUPINE TREE. Архів оригіналу за 26 вересня 2011. Процитовано 29 жовтня 2016.
  10. Interviews: Porcupine Tree - Sea of Tranquility - The Web Destination for Progressive Music!. Sea of Tranquility. 8 листопада 2001. Архів оригіналу за 30 жовтня 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  11. Raggett, Ned (2011). Lightbulb Sun - Porcupine Tree | AllMusic. allmusic.com. Архів оригіналу за 31 грудня 2011. Процитовано 29 жовтня 2016.
  12. Magnuson, Mike (2011). @ ARTISTdirect.com - Shop, Listen, Download. artistdirect.com. Архів оригіналу за 29 жовтня 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  13. Nettleton, Chris (2011). Porcupine Tree - Lightbulb Sun / Releases / Releases // Drowned In Sound. drownedinsound.com. Архів оригіналу за 23 березня 2012. Процитовано 29 жовтня 2016.
  14. Griffith, Craig (2011). Porcupine Tree: Lightbulb Sun: Pitchfork Record Review. web.archive.org. Архів оригіналу за 22 червня 2008. Процитовано 29 жовтня 2016.
  15. а б Kscope - Blog Archive - Classic Porcupine Tree on Kscope. 29 жовтня 2016. Архів оригіналу за 26 березня 2009. Процитовано 29 жовтня 2016.
  16. @ARTISTdirect. Artistdirect.com. Архів оригіналу за 29 жовтня 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  17. Porcupine Tree Lightbulb Sun Review. Therealmusician.com. Архів оригіналу за 30 жовтня 2016. Процитовано 29 жовтня 2016.
  18. Nettleton, Chris (7 листопада 2000). Album Review: Porcupine Tree - Lightbulb Sun / Releases / Releases // Drowned In Sound. Drownedinsound.com. Архів оригіналу за 23 березня 2012. Процитовано 29 жовтня 2016.
  19. Porcupine Tree - Lightbulb Sun (album review 5). Sputnikmusic. 14 серпня 2009. Процитовано 29 жовтня 2016.
  20. Porcupine Tree – Lightbulb Sun – Review. Архів оригіналу за 6 травня 2012.
  21. Porcupine Tree - Lightbulb Sun. Musoscribe.com. Архів оригіналу за 24 квітня 2014. Процитовано 29 жовтня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]