Monodnaviria

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Monodnaviria
Віріони парвовірусу в крові
Біологічна класифікація редагувати
(без рангу): Віруси (Virus)
Реалм: Monodnaviria

Monodnaviria(лат.) — реалм[en][Ком. 1] ДНК-вмісних вірусів. Геном більшості членів реалму представлено кільцевою[en] одноланцюжковою ДНК, яка реплікується за типом котючого кільця[en], причому ініціація реплікації забезпечується ендонуклеазою з надродини HUH, закодованої в геномах Monodnaviria. До складу реалму також включаються віруси, що походять від «типових» Monodnaviria і мають лінійний геном, представлений одноланцюжковою ДНК, або геном у вигляді кільцевої дволанцюжкової[en] ДНК.

Реалм Monodnaviria було виділено 2019 року та він містить чотири царства: Loebvirae[en], Sangervirae[en], Trapavirae[en] і Shotokuvirae[en]. Представники трьох перших царств вражають прокаріотів, а представники царства Shotokuvirae, до складу якого входять й атипові Monodnaviria, інфікують еукаріотів. У ході еволюції представники Monodnaviria, ймовірно, виникали неодноразово і незалежно від лінійних плазмід бактерій та архей, які кодують ендонуклеазу HUH. Члени реалму, що вражають еукаріотів, мабуть, також виникали кілька разів у ході рекомбінації, яка призводила до злиття вищезгаданих плазмід з уривками ДНК, що кодують білки капсиду низки РНК-вмісних вірусів. Більшість вірусів, що мають одноланцюжкову геномну ДНК, входять до складу реалму Monodnaviria.

Прототипні члени реалму часто позначаються як CRESS-ДНК-віруси. Ці віруси викликають широкий спектр захворювань, включаючи зараження господарсько значимих культур рослин, окрім того, вони можуть викликати захворювання і тварин. До атипових представників реалму відносяться, серед інших, папіломавіруси і поліомавіруси, які можуть викликати різні види раку. Багато представників Monodnaviria здатні вбудовуватися в геноми своїх господарів, крім того, серед Monodnaviria є і віруси, що характеризуються високою частотою мутацій і рекомбінацій.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва таксона походить від дав.-гр. μόνος, що означає «одиночний» (відсилання до одноланцюжкової ДНК), і DNA (ДНК), а також стандартного для реалмів наростку -viria[1].

Опис[ред. | ред. код]

Ендонуклеазова реплікація[ред. | ред. код]

Усі прототипні члени Monodnaviria, за винятком нитчастих бактеріофагів із родини Inoviridae[en], кодують ендонуклеазу надродини HUH. Ендонуклеази цієї родини містять особливий мотив HUH, який складається з двох залишків гістидину і залишку великої гідрофобної амінокислоти, а також мотив Y, який містить один або два залишки тирозину. У вірусів, чий геном представлений одноланцюгової ДНК (олДНК), ендонуклеазу HUH нерідко називають білком ініціації реплікації або скорочено Rep, оскільки саме з внесення цим ферментом розриву до певної ділянки в геномі запускає реплікацію вірусного генома за типом котючого кільця[1][2].

Після того, як вірусна олДНК потрапляє в клітину хазяїна, вона реплікується хазяйською ДНК-полімеразою з утворенням нової форми вірусного геному — дволанцюжкової ДНК (длДНК). Ендонуклеаза HUH розпізнає коротку послідовність на 3'-кінці від вихідної точки реплікації, з якою зв'язується і вносить одноланцюжковий розрив в ланцюг ДНК додатної полярності. При цьому ендонуклеаза також зв'язується з 5'-кінцем розриву за допомогою залишку тирозину, який складає ковалентний зв'язок із цукрофосфатним[en] кістяком ДНК з утворенням фосфотирозину, що пов'язує фермент з вірусною ДНК[2][3][4].

3'-Кінець розриву, що несе гідроксильну групу, служить покликом для хазяйської ДНК-полімерази, щоб та почала реплікацію геному. Реплікація відбувається як подовження вільного 3'-кінця розриву ланцюжка додатної полярності, а ланцюжок від'ємної полярності постає як матриця для реплікації. У міру подовження новосинтезований ланцюжок витісняє вихідний ланцюжок додатної полярності, в котру й було внесено розрив, знову складаючи дволанцюжкову ДНК. Гідроксильна група 3'-OH витісненого ланцюжка потім розриває зв'язок тирозину з ДНК, завдяки чому ланцюжок додатної полярності вивільняється і замикається в кільце, тим самим стаючи копією вірусного геному. Далі слідує черговий цикл реплікації, на початку котрого ендонуклеаза HUH розпізнає ділянку на дволанцюжковій формі ДНК-генома вірусу і вносить до неї розрив, розпочинаючи нове коло реплікації за типом котючого кільця[2][3][4].

Ендонуклеаза HUH може вносити другий розрив у ланцюжок додатної полярності, використовуючи для цього другий залишок тирозину. У ході реплікації може утворюватися конкатемер[en] — кілька копій геному, що йдуть одна за одною у складі однієї молекули ДНК. Після того, як додатний ланцюжок буде повністю витіснено від від'ємного і до нього буде внесено розрив, OH-група на 3'-кінці може утворити зв'язок із фосфотирозином на 5'-кінці, утворюючи повноцінну копію геному у вигляді олДНК. Далі вона може бути переведена у форму длДНК, щоб могла розпочатися транскрипція вірусних генів, використовуватись для нового кола реплікації або бути упакованою у зібрані вірусні капсиди. З одного і того ж кільцевого геному хід реплікації може починатися кілька разів, даючи безліч копій вірусного геному[2][3][4].

Атипові представники[ред. | ред. код]

Атипові представники Monodnaviria реплікуються не за устроєм котючого кільця. Віруси, що мають лінійні геноми у вигляді олДНК, такі як члени родин Parvoviridae[en] і Bidnaviridae[en], використовують різні стратегії для реплікації. Парвовіруси використовують устрій котючої шпильки[en] (англ. rolling hairpin replication), при якій кінці геному мають петлі у вигляді шпильок, що в ході реплікації розгортаються і знову згортаються, щоб змінити напрямок синтезу ДНК. Завдяки такій реплікації безперервно утворюються нові копії геному у складі одного конкатемера, який потім розрізається на окремі вірусні геноми ендонуклезою HUH[2][5]. Члени родини Bidnaviridae замість ендонуклеази HUH використовують власну ДНК-полімеразу, спрямовану білками. Вона реплікує геном, представлений двома молекулами ДНК, що упаковуються у два різні віріони. ДНК-полімераза клітини-хазяїна при цьому не використовується[1][3][6].

Деякі члени Monodnaviria, як-то представники родин Polyomaviridae і Papillomaviridae, мають кільцеві длДНК-геноми. Такі віруси включено до складу типу Cossaviricota[en] та використовують двонаправлену реплікацію ДНК з утворенням тета-структур[en]. У цьому випадку реплікація ДНК починається з розкручування длДНК у вихідній точці реплікації на два різні ланцюжки. Далі відбувається складання двох реплікативних вилок і їхнє просування протилежними напрямками. Реплікація завершується, коли дві вилки зустрічаються у ділянці, що протилежить вихідній точці реплікації[7].

Інші особливості[ред. | ред. код]

Окрім описаного шляху реплікації, представників Monodnaviria з олДНК-геномами зближують деякі інші риси. Їхні капсиди, як правило, мають ікосаедричний вигляд і складаються з одного типу білка (виняток становлять парвовіруси, капсиди котрих складаються з декількох типів білків). В усіх вірусів з олДНК-геномами структуру капсидних білків було проаналізовано з високою роздільною здатністю, білки капсиду містять один мотив желейного рулету[en] (англ. jelly roll)[1][3].

Переважна більшість вірусів з олДНК-геномами геноми представлені ланцюжками ДНК додатної полярності. Єдиний виняток становлять віруси родини Anelloviridae[en], які поки що не віднесено до будь-якого реалму та мають олДНК-геноми від'ємної полярності. В усякому разі для початку транскрипції вірусних генів необхідно, аби вірусні геноми були переведені у форму длДНК[1][3][4][8]. Нарешті, всі віруси з олДНК-геномами характеризуються відносно високою частотою генетичної рекомбінації і точкових мутацій[en], що призводять до замін амінокислот. Рекомбінація олДНК-геномів може відбуватися між близькими спорідненими вірусами, коли один і той же ген реплікується і транскрибується в один і той же час. Ця обставина може призводити до того, що ДНК-полімерази клітини-хазяїна переключаються на реплікацію ланцюжків з від'ємною полярністю, що призводить до рекомбінації. Як правило, рекомбінації торкаються ланцюжка від'ємної полярності і відбуваються поза генами або на їхньому околі, а не в самих генах[3].

Висока частота точкових мутацій у вірусів з олДНК-геномами незвичайна, оскільки їхнім подвоєнням займаються ДНК-полімерази клітини-хазяїна, що мають особливі механізми коригування помилок реплікації. Точкові мутації можуть відбуватися через те, що вірусна ДНК окиснюється[en] всередині капсиду. Висока частота мутацій і рекомбінацій свідчить, що олДНК-віруси можуть стати небезпечними патогенами[3].

Філогенетика[ред. | ред. код]

Порівняльний розслід геномів і філогенетичний аналіз послідовностей[en] ендонуклеаз HUH, геліказ надродини 3, а також капсидних білків представників Monodnaviria показав, що вони є поліфілетичною групою і виникали під час еволюції незалежно кілька разів. Ендонуклеази HUH CRESS-ДНК-вірусів є найближчими до тих, що закодовані в маленьких плазмідах бактерій і архей, які реплікуються за устроєм котючого кільця, і походили від цих предкових ферментів щонайменше три рази. Ендонуклеази HUH CRESS-ДНК-вірусів, що інфікують прокаріот, ймовірно, походять від ендонуклеаз, кодованих плазмідами і позбавлених домену S3H, тим часом як у CRESS-ДНК-вірусів, що заражають еукаріот, ці ферменти походять від ендонуклеаз із S3H-доменами[1][6].

Капсидні білки CRESS-ДНК-вірусів, що інфікують еукаріот, найближчі до тих, що кодують різні віруси рослин і тварин[en], геном котрих представлений одноланцюжкової РНК (олРНК) додатної полярності. Ці віруси входять до складу реалму Riboviria. З цієї причини еукаріотичні CRESS-ДНК-віруси, ймовірно, виникали кілька разів унаслідок рекомбінації між ДНК-плазмідами архей і бактерій та комплементарними копіями РНК-вірусів додатної полярності. Таким чином, CRESS-ДНК-віруси можна розглядати як приклад конверґентної еволюції: організми, неспоріднені один до одного, незалежно набули схожих рис[1].

Віруси з лінійними олДНК-геномами, що входять до складу Monodnaviria, особливо, парвовіруси, ймовірно, походять від CRESS-ДНК-вірусів внаслідок втрати механізмів, що дозволяють замкнути лінійний геном у кільце. Представники Monodnaviria з длДНК-геномами, можливо, походять від парвовірусів внаслідок інактивації ендонуклеазного домену у Rep. Домен HUH як наслідок став просто ДНК-зв'язувальним доменом[en], а механізм реплікації цих вірусів змінився з устрою котючого кільця на двонаправлену реплікацію. Капсидні білки цих длДНК-вірусів сильно відрізняються один від одного, тому залишається незрозумілим, відбулися вони від капсидних білків парвовірусів або ж від інших джерел[1]. Члени родини Bidnaviridae, геноми яких представлені лінійною олДНК, швидше за все, сталися внаслідок сполуки геному парвовіруса до складу полінтону[en], при цьому ендонуклеаза HUH була замінена на ДНК-полімеразу полінтону[6][9].

Класифікація[ред. | ред. код]

На березень 2020 року до реалму Monodnaviria відносять наступні таксони до класу включно[10]:

До складу Monodnaviria входить переважна більшість вірусів з олДНК-геномами, які відносяться до групи II класифікації вірусів за Балтімором[en]. Зі 16 родин вірусів з геномами у вигляді олДНК до Monodnaviria не належать лише родини Anelloviridae, Finnlakeviridae[en] (передбачуваний член реалму Varidnaviria) та Spiraviridae[en]. Представники Monodnaviria з длДНК-геномами відносяться до групи I класифікації Балтімора[1][3][10]. Родина Anelloviridae, можливо, усе ж таки відноситься до Monodnaviria, бо вони морфологічно близькі до вірусів родини Circoviridae[en]. Було висловлено припущення, що Anelloviridae відносяться до CRESS-ДНК-вірусів із геномами від'ємної полярності, хоча зазвичай вони мають геноми додатної полярності[11].

Взаємодія з хазяїном[ред. | ред. код]

CRESS-ДНК-віруси, що інфікують еукаріот, є збудниками багатьох хвороб. Родини вірусів рослин Geminiviridae[en] і Nanoviridae[en] містять збудники захворювань господарсько важливих рослин і завдають істотної шкоди рослинництву. Віруси родини Circoviridae, що вражають тварин, викликають дихальні та кишкові інфекції, а також хвороби репродуктивної системи. Віруси сімейства Bacilladnaviridae[en] вражають переважно діатомові водорості та відіграють істотну роль у регуляції цвітіння водойм[3]. Атипові члени реалму також викликають низку хвороб. Парвовіруси викликають смертельну інфекцію у собак[en] та п'яту хворобу в людей[12]. Папіломавіруси і поліомавіруси викликають різні види раку та інші захворювання. Зокрема, поліомавіруси викликають карциному клітин Меркеля[en], а папіломавіруси викликають рак репродуктивних органів і призводять до появи бородавок[13][14].

Ендонуклеази HUH, або білки Rep, не мають гомологів серед клітинних організмів, тому за їхню наявністю в клітинних геномах можна складати висновки про факт вбудовування (ендогенізації) вірусу з реалму Monodnaviria в геном хазяїна. Таким чином, геноми представників Monodnaviria можуть бути знаряддям горизонтального перенесення генів. Найчастіше ознаки ендогенізації виявляються у рослин, проте їх також знайшли в геномах тварин, грибів і протистів. Ендогенізація могла відбуватися за допомогою інтегрази та транспозази або апарату рекомбінації клітини-хазяїна. Деякі Monodnaviria злучилися з геномами своїх хазяїнів досить давно. Так, деякі члени родин Circoviridae і Parvoviridae інтегрувалися в геноми своїх хазяїнів принаймні 40–50 мільйонів років тому[3].

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Перші згадки про вірус, що входив би до реалму Monodnaviria, відносяться до 752 року, коли японська Імператриця Кокен написала вірш, в якому описала захворювання сідача (Eupatorium), що супроводжується пожовтінням або зникненням жилок у листках і, ймовірно, викликане вірусом родини Geminiviridae. Через багато століть, 1888 року, в Австралії було відзначено спалах пошесті птахів, викликаний вірусом роду Circovirus[en] і виявляється у втраті оперення. Першим розслідуваним вірусом із групи CRESS-ДНК, що вражає тварин, став цирковірус свиней[en], який було описано 1974 року. 1977-го було докладно охарактеризовано геном вірусу золотої мозаїки бобових (англ. Bean golden mosaic virus). З початку 1970-их років було описано безліч родин представників Monodnaviria, першою з котрих стала родина Parvoviridae[en][1][3][10].

Останніми роками завдяки метагеномному аналізу морських відкладень і фекаліїв стало зрозуміло, що віруси з геномами як олДНК дуже поширені у природі. У 2015–2017 роках було встановлено родинні зв'язки між вірусами групи CRESS-ДНК[4], і 2019 року було запропоновано виділення реалму Monodnaviria, до якого увійшли CRESS-ДНК-віруси та групи вірусів, що походять від них. Незважаючи на поліфілітичне походження, представники реалму мають безліч загальних ознак[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі

  1. Наразі усталеного україномовного терміна, що відповідає англ. realm у таксономії, немає.

Джерела

  1. а б в г д е ж и к л м (англ.) Koonin EV, Dolja VV, Krupovic M, Varsani A, Wolf YI, Yutin N, Zerbini M, Kuhn JH (18 жовтня 2019). Create a megataxonomic framework, filling all principal taxonomic ranks, for ssDNA viruses (docx). International Committee on Taxonomy of Viruses. Архів оригіналу за 4 січня 2022. Процитовано 27 травня 2020.
  2. а б в г д PMID 23832240 (PMID 23832240)
    Бібліографічний опис з'явиться автоматично через деякий час. Ви можете підставити цитату власноруч або використовуючи бота.
  3. а б в г д е ж и к л м н PMID 31143827 (PMID 31143827)
    Бібліографічний опис з'явиться автоматично через деякий час. Ви можете підставити цитату власноруч або використовуючи бота.
  4. а б в г (англ.) ssDNA Rolling circle. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 29 грудня 2021. Процитовано 27 травня 2020.
  5. (англ.) Kerr J, Cotmore S, Bloom ME (25 листопада 2005). Parvoviruses. CRC Press. с. 171—185. ISBN 9781444114782.
  6. а б в PMID 31366885 (PMID 31366885)
    Бібліографічний опис з'явиться автоматично через деякий час. Ви можете підставити цитату власноруч або використовуючи бота.
  7. (англ.) dsDNA bidirectional replication. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 15 січня 2022. Процитовано 27 травня 2020.
  8. (англ.) Viral replication/transcription/translation. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 24 січня 2022. Процитовано 15 червня 2020.
  9. PMID 24939392 (PMID 24939392)
    Бібліографічний опис з'явиться автоматично через деякий час. Ви можете підставити цитату власноруч або використовуючи бота.
  10. а б в Шаблон:Virusesп.
  11. PMID 30635078 (PMID 30635078)
    Бібліографічний опис з'явиться автоматично через деякий час. Ви можете підставити цитату власноруч або використовуючи бота.
  12. (англ.) Parvoviridae. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 20 лютого 2022. Процитовано 27 травня 2020.
  13. (англ.) Polyomaviridae. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 20 лютого 2022. Процитовано 27 травня 2020.
  14. (англ.) Papillomaviridae. ViralZone. Swiss Institute of Bioinformatics. Архів оригіналу за 20 лютого 2022. Процитовано 27 травня 2020.