Musonia surinama

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Musonia surinama
Самець Musonia surinama, Колумбія
Самець Musonia surinama, Колумбія
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Богомоли (Mantodea)
Родина: Thespidae
Рід: Musonia
Вид: M. surinama
Musonia surinama
(Saussure, 1869)
Посилання
Вікісховище: Musonia surinama

Musonia surinama — вид богомолів з родини Thespidae, поширений у Центральній і Південній Америці від Нікарагуа до Французької Гвіани та Еквадору, а також на Карибських островах.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні богомоли. Довжина тіла самця складає 2,8-3 см, самиці 3-3,5 см. Жовтого, вохристого чи брунатного кольору. На тімені наявна світла смуга. Край передньоспинки має дрібні шипики. Надкрила та крила прозорі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Богомоли трапляються в траві та на ліанах на відкритих місцях та узліссях тропічного лісу. При наближенні людини часто швидко тікають угору[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Вид поширений у Центральній Америці, на півночі Південної Америки та островах Карибського моря. У Центральній Америці відомий у Нікарагуа, Коста-Риці, Панамі. На Східних Карибських островах виявлений в Антігуа на острові Пелікан, Сент-Мартині, Гренаді, Сент-Вінсенті, а також на півдні: Тринідад і Тобаго[2], Барбадос. При цьому вид відсутній у центральній частині островів, зокрема на Домініці, Мартиніці та Гваделупі. У Південній Америці знайдений в Колумбії, Еквадорі, Венесуелі, Суринамі, Французькій Гвіані.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Morgan Hebard. Studies in the Mantidae and Phasmidae of Panama (Orthoptera) // Transactions of the American Entomological Society. — American Entomological Society, 1922. — Т. 48, вип. 4 (Dec., 1922), pp. 327-362. Архівовано з джерела 9 жовтня 2021. Процитовано 9 жовтня 2021.(англ.)
  2. Greener, M.S., and Rutherford, M.G. 2014. An Updated List of the Mantodea of Trinidad and Tobago, with Three New Records for Trinidad [Архівовано 9 жовтня 2021 у Wayback Machine.]. Living World, Journal of The Trinidad and Tobago Field Naturalists’ Club, 2014, 35-46(англ.)
  3. Moulin, N., Meurgey, F., & Hugel, S. (2021). Mantodea from Eastern Caribbean Islands. Annales de La Société Entomologique de France (N.S.), 57(3), 235—257. doi:10.1080/00379271.2021.1932

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]