Pachypanthera

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pachypanthera
Період існування: пізній міоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Пантерові (Pantherinae)
Рід: Pachypanthera
de Bonis et al., 2023
Типовий вид
Pachypanthera piriyai
de Bonis et al., 2023
Вікісховище: Pachypanthera

Pachypanthera — це вимерлий рід пантерин, який був знайдений у пізньому міоцені в піщаних кар’єрах Хорат на північному сході Таїланду. Він містить один вид, Pachypanthera piriyai, названий і описаний 2023 року.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

І голотип, і паратип були виявлені в піщаних кар’єрах Хорат в провінції Накхон Ратчасіма на північному сході Таїланду. Це місце було датоване пізнім міоценом, приблизно 9-6 мільйонів років тому. Скам'янілості були зібрані місцевим аматором, описані та названі в 2023 році, а потім збережені в геологічному відділі Університету Чулалонгкорн в Бангкоку[1].

Назва роду Pachypanthera є комбінацією грецького παχύς/pachy, що означає «товстий» і Panthera. Видова назва piriyai вшановує Пірію Вачаджітпана, який зробив значний внесок у збір скам’янілостей[1].

Опис[ред. | ред. код]

Відновлені останки цього роду надзвичайно міцні порівняно з іншими котами. Голотип (CUF-KR-1) містить ліву половину нижньої щелепи з різцем та альвеолами ікла, третім і четвертим премолярами та першим моляром без коронки. Паратип (CUF-KR-2) — великий уламок правої верхньої щелепи з альвеолами ікла, третього і четвертого премолярів і першого моляра. Зигзагоподібна структура смуг Хантера-Шрегера в його премолярах схожа на структуру гієн, що свідчить про те, що він був певною мірою пристосований для дурофагії (поїдання кісток)[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Пахіпантера була пантериновою кішкою, спорідненою з Neofelis, Panthera і, можливо, Miopanthera. Однак філогенетичний аналіз не проводився в описі Pachypanthera, і тому її точні еволюційні зв'язки залишаються невиясненими[1].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Міцність щелеп і зубів свідчить про те, що Pachypanthera, ймовірно, була пристосована для обробки твердих тваринних матеріалів, таких як мушлі та кістки. Хоча посткраніальних залишків немає, оцінки ваги, екстрапольовані на основі розміру зубів, припускають, що тварина важила 142 кілограми. Це зробило б Pachypanthera одною з найбільших міоценових представників Pantherinae[1].

Палеосередовище[ред. | ред. код]

У палеосередовищі регіону домінувала річкова система, і це було болотисте середовище, змішане з закритими лісами. Дослідження пилку рослин показують, що це, ймовірно, перехідна територія між лісом і луками, а також заплава[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е de Bonis, L.; Chaimanee, Y.; Grohé, C.; Chavasseau, O.; Mazurier, A.; Suraprasit, K.; Jaeger, J. J. (2023). A new large pantherine and a sabre-toothed cat (Mammalia, Carnivora, Felidae) from the late Miocene hominoid-bearing Khorat sand pits, Nakhon Ratchasima Province, northeastern Thailand. The Science of Nature. 110 (5). 42. Bibcode:2023SciNa.110...42D. doi:10.1007/s00114-023-01867-4. PMID 37584870. S2CID 260901770.