Potamon ibericum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Potamon ibericum

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Ракоподібні (Crustacea)
Клас: Вищі ракоподібні (Malacostraca)
Ряд: Десятиногі (Decapoda)
Підряд: Плеоцимати (Pleocyemata)
Інфраряд: Краби (Brachyura)
Надродина: Potamoidea
Родина: Potamidae
Рід: Прісноводний краб (Potamon)
Вид: P. ibericum
Potamon ibericum
(Bieberstein, 1808)
Синоніми
Cancer ibericum Bieberstein, 1808
Посилання
Вікісховище: Potamon ibericum
Віківиди: Potamon ibericum
EOL: 4266951
МСОП: 134681
NCBI: 348689
Fossilworks: 225991

Potamon ibericum — прісноводний краб, єдиний вид роду Potamon на території України, де представлений реліктовим підвидом Potamon ibericum tauricum Czernjavski, 1884[1], ендеміком Криму[2].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Ареал охоплює північно-східну Грецію, на обох берегах Чорного моря і до Каспійського; існує інтродукована популяція на півдні Франції. Рід Potamon походить з Південно-Східної Азії, у міоцені широко розселився до Західної Європи, завдяки здатності пересуватись суходолом на досить великі відстані. Після льодовикового періоду ареал цих крабів дуже скоротився.

Будова та спосіб життя[ред. | ред. код]

Довжина тіла до 4 см, ширина — до 5 см, вага до 50 г. Самиці мають широкі закруглені сегменти черевця, у самців вони вузькі та загострені. Забарвлення верхньої частини панцира темно-буре, нижньої — світле. Зустрічаються у гірських річках та пов'язаних з ними ставках, потребують чистої та жорсткої (з солями кальцію) води. Можуть жити на берегах річок викопуючи нірки у вологому ґрунті. Вночі та у дощову погоду можуть переходити з однієї водойми до іншої. Линяння дорослих крабів відбувається раз на рік, молодь линяє частіше, по мірі росту[3]. Живляться здебільшого детритом, опалим листям, нитчастими водоростями. Також споживають дрібних ракоподібних, молюсків та інших безхребетних.[4]

Розмноження[ред. | ред. код]

У циклі розвитку прісноводних крабів внаслідок незвичайного способу життя відсутня планктонна личинкова стадія (зоеа), характерна для інших представників крабів. Плодючість самиці невелика (до 200 ікринок). У період нересту самці жорстоко б'ються за самицю. Запліднену ікру та личинок самиця носить з собою на черевних ніжках. На 5 — 7 добу личинки залишають матір та переходять до самостійного життя.

Значення[ред. | ред. код]

Вид знаходиться на межі зникнення, чисельність в останні роки скорочується, занесений до Червоної книги України. Охороняється в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику[5]. Аматори розводять крабів у акваріумах. Нацбанк України випустив у 2000 році монету номіналом 2 гривні на честь прісноводного крабу[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Von PRETZMANN G. (1983) Die Süßwasserkrabben der Mittelmeerinseln und der westmediterranen Länder. Ann. Naturhist. Mus. Wien 84/B: 369-387.
  2. Походження виду. Архів оригіналу за 3 липня 2009. Процитовано 8 січня 2010.
  3. Будова та спосіб життя[недоступне посилання з червня 2019]
  4. Харчування. Архів оригіналу за 24 липня 2009. Процитовано 8 січня 2010.
  5. Охоронний статус. Архів оригіналу за 20 лютого 2009. Процитовано 8 січня 2010.
  6. Колекційна монета[недоступне посилання з червня 2019]