Протархеоптерикс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Protarchaeopteryx)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Протархеоптерикс
Період існування: Рання крейда, 124.6 млн р. т.
Реконструкція скелету за відомими рештками
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Овірапторозаври (Oviraptorosauria)
Рід: Протархеоптерикс (Protarchaeopteryx)
Ji & Ji, 1997
Вид:
P. robusta
Біноміальна назва
Protarchaeopteryx robusta
Ji & Ji, 1997

Протархеоптерикс (Protarchaeopteryx robusta) — ящеротазовий динозавр, що належав до групи Oviraptorosauria та мешкав на початку крейди (124 млн років тому) на території Азії[1]. Назва цього викопного динозавра перекладається як «древнє крило». Виявлені його останки вперше були в 1997 році в Китаї у провінції Ляонін у відкладеннях формуванні Ісянь.

Опис[ред. | ред. код]

Protarchaeopteryx у порівнянні з людиною

Це була струнка тварина з пір'яним покривом на кінцівках і на хвості. Завдовжки ящір досягав одного метра, заввишки — приблизно п'ятдесяти сантиметрів. Важили ці динозаври близько трьох кілограм. За будовою він нагадував археоптерикса, і являв собою птахоподібного ящера.[2] Грудина — тонка і плоска, хвіст довгий. На лапах по три кігтя, другий кіготь збільшений по відношенню до інших. Всього знайдено кілька скелетів завдовжки в метр. Довжина ноги проархеоптерикса 40 сантиметрів і більше.[3]

На ногах пальці великі та довгі, здатні схопити предмет. Пір'я тулуба досягають 50 міліметрів завдовжки. На хвості є волоть, на ній пір'я 150 міліметрів завдовжки, зі стрункими, витонченими зубцями. Його пір'я були симетричне, це вказало, що ця тварина не вміла літати (у сучасних безкрилих птахів є симетричне пір'я; у літаючих птахів — асиметричне). Пір'я, можливо, використовувалися для зберігання тепла тіла.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Навряд чи проархеоптерикс вмів літати. Він пересувався на двох довгих ногах. Це був, мабуть, швидкий бігун, мав довгі ноги і невелике тіло. Протархеоптерикс був хижаком — харчувався комахами і дрібними ящірками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ji, Q., and Ji, S. (1997). "Protarchaeopterygid bird (Protarchaeopteryx gen. nov.)—fossil remains of archaeopterygids from China." Chinese Geology, 238: 38–41.
  2. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 107. ISBN 1-84028-152-9.
  3. Ji, Q., and Ji, S. (1997). "A Chinese archaeopterygian, Protarchaeopteryx gen. nov." Geological Science and Technology (Di Zhi Ke Ji), 238: 38-41. Translated By Will Downs Bilby Research Center Northern Arizona University January, 2001