RationalWiki

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RationalWiki
Посилання rationalwiki.org
Тип MediaWiki-сайтd
Мови англійська, китайська мова, есперанто, французька, німецька, грецька, італійська, перська і португальська
Започатковано 22 травня 2007
Рейтинг Alexa 17 382[1]
Ліцензія контенту 🅭🅯🄎 3.0d[2] і 🅭🅯🄎 4.0d[2]
CMNS: RationalWiki у Вікісховищі

RationalWiki — вікі-сайт із вільним доступом, пропагує скептичну, світську та прогресивну точки зору.

Працює на рушії MediaWiki. Започаткований 22 травня 2007 року.

Історія[ред. | ред. код]

У квітні 2007 року американський лікар-терапевт Петер Ліпсон спробував редагувати в Консервапедії статтю про рак молочної залози, щоб спростувати твердження про нібито позитивний взаємозв'язок між абортами і розвитком хвороби. Консервапедія є інтернет-енциклопедією, засновник якої Енді Шлафлі створив її в якості «альтернативи» Вікіпедії, оскільки остання, на його думку, була «ліберально і атеїстично упередженою». Адміністратори Консервапедії, включаючи Шлафлі, поставили під сумнів компетентність Ліпсона, і припинили дискусію, заблокувавши облікові записи його та інших учасників, після чого ті залишили спроби редагувати статті на цьому сайті та заснували свій власний сайт, RationalWiki.com[3][4].

Фонд RationalMedia[ред. | ред. код]

Щоб керувати справами і оплачувати операційні витрати сайту, в 2010 році Трент Тулуз створив некомерційну організацію під назвою «RationalWiki Foundation Inc». У липні 2013 року назва була змінена на Фонд RationalMedia, оскільки, за словами засновників фонду, його цілі простираються далі звичайної підтримки сайту.

Завдання і вміст[ред. | ред. код]

В якості своїх завдань RationalWiki зазначає таке[5][6][7]:

Філософія RationalWiki має деякі відмінності від філософії Вікіпедії та інших інформаційних вікі-проектів. Її офіційна політика описується як «прискіплива точка зору»[8] (англ. Snarky point of view), на противагу політиці нейтральної точки зору в Вікіпедії. Відповідно цьому правилу, багато статей ресурсу висміюють, піддають сатирі і саркастично описують погляди, проти яких вона виступає. Особливо це стосується таких тем, як альтернативна медицина і лідери християнського фундаменталізму[4].

Значна частина активності RationalWiki присвячена критиці і моніторингу Консервапедії[3]. Учасники, багато з яких в минулому писали в Консервапедію, часто критикують її дуже жорстко. За словами Лестера Хейнса з сайту The Register, «стаття, названа „Conservapedia: Delusions“ (Консервапедія: Помилки) висміює такі твердження, як „гомосексуальність є психічним розладом“, „атеїсти є соціопатами“ і „протягом перших 6 днів творіння Бог відправив Землю всередину чорної діри для уповільнення часу, щоб світло від віддалених зірок встигло до нас долетіти“»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alexa.com — 1996.
  2. а б https://rationalwiki.org/wiki/RationalWiki:Copyrights
  3. а б Simon, Stephanie (22 червня 2007). A conservative's answer to Wikipedia. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 26 березня 2010.
  4. а б в Haines, Lester (20 червня 2007). Need hard facts? Try Conservapedia. The Register. Архів оригіналу за 11 лютого 2015.
  5. Keeler, Mary; Johnson, Josh; Majumdar, Arun. Crowdsourced Knowledge: Peril and Promise for Complex Knowledge Systems (PDF). с. 4. Архів оригіналу (PDF) за 13 квітня 2015.
  6. Murphy, Paul (19 листопада 2014). American Thinker is a Wingnut Publication. Архів оригіналу за 20 січня 2015.
  7. RationalWiki Main Page. RationalWiki. Архів оригіналу за 16 березня 2015.
  8. What is a RationalWiki article?. RationalWiki. Архів оригіналу за 9 лютого 2015.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]