Rocky Raccoon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Rocky Raccoon»
Пісня The Beatles
з альбому The Beatles
Випущено 22 листопада 1968
Записано 15 сепрня 1968,
студія EMI, Лондон
Жанр фолк
Мова англійська
Тривалість 3:33
Лейбл Apple Records
Автор слів Леннон — Маккартні
Продюсер Джордж Мартін
Композитор Джон Леннон
Пол Маккартні

«Rocky Raccoon» — пісня групи «The Beatles» з їхнього однойменного подвійного альбому (також знаного як «Білий альбом»). Пісня була написана на початку 1968 року, головним чином Полом Маккартні, натхненним спільним музикуванням з Джоном Ленноном і Донованом під час перебування групи в Рішікеші (Індія)[1], і є комічною історією про чоловіка-рогоносця, що бажає помститися своєму суперникові[2].

Історія пісні[ред. | ред. код]

Пісня є фолк-баладою[3], названою на честь головного героя (попри те, що в тексті спочатку фігурувало ім'я Rocky Sassoon, Маккартні вирішив поміняти його на Rocky Raccoon, оскільки йому здалося, що так воно буде звучати «більш по-ковбойськи»[1][2].

В інтерв'ю журналу Mojo у жовтні 2008 року Маккартні визнав, що пісня є пастишем, сказавши: «Я, загалом-то, висміював фолк-виконавця». Джон Леннон приписав цю пісню Маккартні, сказавши: «Став би я займатися всією цією нісенітницею з гедеонівською Біблією та іншою нісенітницею?»[4] (в тексті пісні є рядки «Rocky Raccoon checked into his room only to find Gideon's bible», що є відсиланням до діяльності товариства Gideons International, що займається поширенням Біблії в громадських місцях).

«Rocky Raccoon» стала останньою піснею «The Beatles», в якій Джон Леннон грав на губній гармоніці.

Колишній ударник групи The 13th Floor Elevators Денні Томас стверджував, що пісня «Rocky Racoon» є своєрідною відповіддю «The Beatles» на пісні цієї групи[5].

Запис пісні[ред. | ред. код]

Група записала пісню 15 серпня 1968 року. В цілому було записано 9 треків з базовим ритмом, вокалом Маккартні і партією баса Леннона. До дев'ятої версії були дозаписані додаткові ударні, партія губної гармоніки, фісгармонія, підголоски, а також соло Джорджа Мартіна на піаніно «хонкі-тонк» для додання пісні стилю «Дикого Заходу» («хонкі-тонк» — це особливий різновид піаніно, трохи розладнаного і без фетру на молоточках).

Восьмий дубль пісні був випущений пізніше, в треклисті збірного альбому Anthology 3. Він відрізняється дещо іншим текстом (замість Дакоти згадується Міннесота) та більш пафосним західним акцентом Маккартні; окрім цього, замість слів «stinking of gin» Маккартні помилково сказав «sminking of gin», після чого розсміявся і вигукнув «Sminking?!».

Учасники запису[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б McCartney Interview: Promoting The White Album 11/20/1968 (англ.). beatlesinterviews.org. 20 листопада 1968. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 9 липня 2012.
  2. а б Библия The Beatles: «Rocky Raccoon» (англ.). The Beatles Bible. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 9 липня 2012.
  3. King, Simon. (30 червня 2011). Rocky sings on hidden truth. The Australian (англ.). theaustralian.com.au. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 9 липня 2012.
  4. Sheff, 2000, с. 189.
  5. Danny Thomas Interview - The 13th Floor Elevators (англ.). texaspsychedelicrock.com. 29 січня 2009. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 9 липня 2012.

Література[ред. | ред. код]