Setanta Sports

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Setanta Sports
Тип телеканал і спеціалізований каналd
Галузь Телекомунікації, інтернет
Засновано 1990
Штаб-квартира Сент-Джонс Роад, Дублін, Ірландія
Територія діяльності Євразія
Продукція Спортивні телепрограми
CMNS: Setanta Sports у Вікісховищі

Setanta Sports — спортивна телевізійна компанія, що базується в Дубліні, Ірландія. Компанія була створена в 1990 році для сприяння трансляції ірландських спортивних заходів для міжнародної аудиторії. Компанія управляла каналами у Великій Британії, Азії, Австралії, США та Канаді.

Управління[ред. | ред. код]

Setanta Sports керувала рядом каналів, які були або продані, або закриті. Наразі брендом, каналами Setanta Sports та відповідними правами на трансляцію спортивних ліг володіє грузинський холдинг Ajara Group.

Республіка Ірландія[ред. | ред. код]

У грудні 2015 року Eircom Limited придбав Setanta Sports Ireland Ltd[1]. 5 липня 2016 року телеканал Setanta Sports провів ребрендинг в «Eir Sport»[2].

Африка[ред. | ред. код]

Setanta керувала «Setanta Sports» і «Setanta Action» до жовтня 2013 року, коли канали були придбані компанією 21st Century Fox. У липні 2014 року FOX оголосила, що у серпні 2014 року відбудеться ребрендинг каналів, будуть ребрендовані у «Fox Sports» та «Fox Sports 2».[3]

Австралія[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2014 року, компанія «Setanta Sports Australia» та «Setanta Sports Plus» були продані медіа мережі Al Jazeera з дозволу регуляторів Австралії[4]. Канал змінив назву на «BeIN Sports Australia» в листопаді 2014 року.

Канада[ред. | ред. код]

Setanta Sports раніше експлуатувала версію каналу в Канаді, як спільне підприємство з канадською медіа-компанією Rogers Communications (Setanta сама володіла 20 % компанії). Тим не менш, його міноритарна частка акцій були придбані Rogers у липні 2011 року, і канал був інтегрований у SportsNet мережі і мав стати SportsNet World 3 жовтня 2011 року[5]. Повторний запуск також відбувся разом із загальним ребрендингом мереж Sportsnet[6].

Велика Британія[ред. | ред. код]

Setanta у Великій Британії працювала, як операційна служба, після періоду адміністрації надання цих послуг припинились.

У Великій Британії «Setanta GB» управляла «Setanta Sports 1» та 2, а також «Setanta Golf» . Вона також керувала «Setanta Sports News» як спільним підприємством з Virgin Media. «Setanta GB» також керувала телебаченнями «Арсенал», «Celtic TV», «LFC TV» і « Рейнджерс» у кооперації з відповідними клубами.

Фінансові труднощі та закриття[ред. | ред. код]

У звітах від 7 червня 2009 року було запропоновано ввести на Setanta адміністрацію протягом тижня[7], після того, як не вдалося здійснити платежі за ТБ-права. Через несвоєчасну оплату і перегляд переплати за рахунок Setanta до футбольних клубів, кілька британських футбольних клубів були поставлені у фінансово складну ситуацію, оскільки обіцяні гроші були витрачені на річні бюджети. 4 червня 2009 року шотландська прем'єр-ліга оголосила, що вони будуть платити суми, які деяким з клубів були обіцяні, щоб уникнути їх фінансових проблем[8].

19 червня 2009 року компанія Setanta Sports не змогла сплатити внесок у розмірі 30 мільйонів фунтів стерлінгів (35 мільйонів євро), який зобов'язана була сплатити англійській Прем'єр-лізі за права на показ 46 матчів сезону 2009/10. Представник прем'єр-ліги сказав:

З великим жалем ми повідомляємо, що Setanta не в змозі виконати свої зобов'язання. Таким чином, існуюча ліцензійна угода між нами була негайно припинена.[9][10][11][12]

21 червня 2009 року компанія BT Vision припинила транслювати канали Setanta Sports клієнтам[13].

22 червня 2009 року було повідомлено у RTÉ News, що оригінальний канал Setanta Sports — «Setanta Ireland» — може бути викуплений консорціумом, який вже володіє інтересами в Setanta Sport Holdings Ltd., ірландській дочірній компанії Setanta Sports. «Setanta Sports Irelands» і «Setanta Sports North America» були єдиними брендами холдингу, які отримали прибуток у 2008 році[14]. Того ж дня, Setanta втратив всі свої права на SPL TV, тому що вони не змогли виплатити 3 млн фунтів стерлінгів (3.5 мільйонів євро) заборгованості перед лігою[15]. Після цього було оголошено, що ESPN викупила права показу 46 ігор Прем'єр-ліги, що мала транслювати Setanta у сезоні 2009/10[16].

22 червня 2009 року у «Setanta GB» була введена адміністрація, після нездійснення платежів ряду спортивних організацій. Очікувалося, що 430 робочих місць (200 з яких в Ірландії), будуть скорочені, внаслідок зовнішнього управління. Адміністрацією керувала компанія Deloitte[17]. О 18:00 22 червня більшість каналів компанії припинили свій показ у Великій Британії[18].

Згідно з підсумковим звітом, опублікованим адміністратором компанії Deloitte, який був опублікований у липні 2010 року, телекомпанія мала непогашені банківські кредити на 261 млн фунтів стерлінгів[19]. Deloitte повідомив, що не забезпечені кредитори отримали всього 2 пенні за кожен фунт, який вони вимагали повернути від недіючого оператора.

Критика[ред. | ред. код]

Ssetana Sports так само, як і Sky Sports, у 1990-х роках, вперше отримала виключне право на трансляцію трансляції відбіркових матчів збірної Англії з футболу на Чемпіонатах світу. Це привернуло критику, внаслідок того, що компанія отримала ті ж права, що й інший транслятор. Незважаючи на те, що компанія Sky часто продавалась у пакеті наземних телеканалів (BBC), Setanta заявила, що суми, запропоновані наземними мовними компаніями, що становлять від 100 000 до 200 000 фунтів, були в п'ять-десять разів нижчими, ніж їхня ринкова вартість. Setanta заплатила 5  мільйонів фунтів та відібрала права на трансляцію відбіркового матчу Англії з Хорватією 10 вересня 2008 року[20]. Однак, не було досягнуто жодного узгодженого пакету, і Setanta показала основні моменти матчів кваліфікації збірних Англії та Шотландії, у вільному показі після завершення матчів[21].

Кількість абонентів «Setanta GB» були меншими, ніж у Sky Sports, а кількість домогосподарств, які переглядали матч, оцінювалася приблизно в 1,5 мільйони. Через наявність Setanta, як на цифровому супутниковому, так і в ефірному цифровому телебаченні, теоретично можлива абонентська база перевершила Sky Sports (не доступна через DTT у той час), але вболівальники, які не хотіли підписатися, не бачили матч. Прем'єр-міністр Великої Британії Гордон Браун вказав, що він вважає поганим те, що більше шанувальників не могли бачити матч безкоштовно.

Південно-Східна Азія[ред. | ред. код]

Setanta Sports запустила азійську версію каналу. У 2015 році Discovery Networks International придбала канал, що належав компанії[22]. Станом на 2016 рік канал маркувався як «Setanta Sports» за ліцензією від Setanta Ireland. «Setanta Asia» в даний час управляє «Setanta Sports Plus» і «Setanta Sports Asia» .

Сполучені Штати[ред. | ред. код]

Setanta Sports раніше транслювався у Сполучених Штатах як «Setanta Sports USA» з 2005 по 2010 рік. Fox Sports придбала права на використання мережі через банкрутство компанії, додавши їх до існуючого «Fox Soccer Channel», а також нової мережі «Fox Soccer Plus»[23].

Україна[ред. | ред. код]

Влітку 2018 року компанія перенесла частину виробництва з Дубліна до Києва та створила віддалену коментаторську кабіну в Києві для російськомовного коментування. 1 серпня 2019 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення включила ірландський спортивний телеканал Setanta Sports до переліку іноземних каналів, які дозволяються для ретрансляції на території України[24] й відразу ж телеканал розпочав мовлення; для українського ринку ірландські власники запропонували російськомовну аудіодоріжку.[25]

Починаючи з 2018 року власники Setanta Sports ретранслюють версію телеканалу для України та Молдови (з російськомовною звуковою доріжкою). З 2022 року канали замінили російськомовну звукову доріжку на українську.

З 2023 року ексклюзивним дистриб'ютором Setanta Sports в Україні є компанія Infinitas[26].

Євразія[ред. | ред. код]

Сетанта Спорт Євразія — канал, заснований 2012 року з метою забезпечення в країнах Євразії високоякісної трансляції спортивних змагань, оскільки саме в цьому регіоні відчувається потреба в прямих трансляціях Прем'єр-ліги[27].

Канал Сетанта Євразія доступний в наступних країнах: Казахстан, Киргизстан, Грузія, Молдова, Таджикистан, Вірменія, Азербайджан, Туркменістан і Білорусь. Спочатку канал висвітлював події англійської Прем'єр-ліги, НХЛ, та MLS, а з сезону 2012-2013 розширив сітку мовлення трансляціями матчів Ла Ліги, Кубка Англійської ліги та французької Ліги 1.[28] Нині на каналі транслюються Ла Ліга, Серія А, французька Ліга 1 і Кубок Іспанії, а також НХЛ та UFC. З сезону 2014 на каналі також транслюються практики, кваліфікації і гонки Формули-1.

З 6 березня 2012 р. на каналі «Сетанта Спорт Євразія» працює український коментатор Дмитро Джулай.[29] З 26 грудня 2012 р. коментатором на каналі працює і редактор сайту Football.ua Олексій Іванов, який неодноразово коментував з Джулаєм матчі на «Поверхность ТВ».

Футбольні ліцензії[ред. | ред. код]

Інший бізнес[ред. | ред. код]

  • У 2009 році компанія Setanta Sports мала акції в OneVision. OneVision спочатку отримали можливість розвивати цифрову наземну мережу в Республіці Ірландія . Переговори з мережами RTÉ пройшли у травні 2010 року.
  • З березня 2010 року Setanta Sports, у партнерстві з Jennings Bet, надала setantabet.com, онлайн-ігрову послугу для клієнтів у межах Ірландії.  
  • У жовтні 2010 року компанія Setanta Sports запустила програми на iPhone та послуги Setanta Goals для інших телефонів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eir acquires Setanta Sports including BT Sport's Irish rights. Independent.ie. Архів оригіналу за 27 липня 2018. Процитовано 16 листопада 2017.
  2. Eir rebrands Setanta channels as part of new offer. Rte.ie. 5 липня 2016. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  3. 21st Century Fox. Foxinternationalchannels.com. Архів оригіналу за 22 березня 2015. Процитовано 16 листопада 2017.
  4. Setanta Sports Australia To Be Sold to Al-Jazeera. Irishtimes.com. Архів оригіналу за 27 серпня 2014. Процитовано 16 листопада 2017.
  5. Krashinsky, Susan. Rogers builds Sportsnet brand with soccer station. The Globe and Mail. Phillip Crawley. Архів оригіналу за 2 жовтня 2011. Процитовано 27 липня 2011.
  6. Krashinsky, Susan. Sportsnet drops the 'Rogers' and gains a whole new look. The Globe and Mail. Phillip Crawley. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 16 листопада 2017.
  7. Setanta 'on brink of administration'. STV News. 7 червня 2009. Архів оригіналу за 4 березня 2016.
  8. SPL pays up in lieu of TV money. BBC News. 5 червня 2009. Архів оригіналу за 8 червня 2009. Процитовано 23 червня 2009.
  9. Setanta collapses could cost Premier League clubs £30m The Guardian.com, 18 June 2009
  10. Setanta loses Premier League contract after failing to repay debt Times Online 19 June 2009 (необхідна підписка)
  11. Setanta loses Premier TV rights. BBC News. 19 червня 2009.
  12. Deadline looms for Setanta rights. BBC News. 21 червня 2009.
  13. BT Vision stops selling Setanta BBC News, 21 June 2009
  14. ESPN snaps up Premier League rights. RTÉ News. 22 червня 2009. Архів оригіналу за 12 січня 2016. Процитовано 23 червня 2009.
  15. SPL statement on Setanta. Scottish Premier League. 22 червня 2009. Архів оригіналу за 21 лютого 2012. Процитовано 11 липня 2019.
  16. ESPN buys rights to Setanta games. BBC News. 22 червня 2009.
  17. Setanta goes into administration. BBC News. 23 червня 2009. Архів оригіналу за 25 червня 2009. Процитовано 23 червня 2009.
  18. Important Customer Message. Setanta Sports. 23 червня 2009. Архів оригіналу за 8 March 2013. Процитовано 24 червня 2013.
  19. Sports broadcaster Setanta collapsed with £550m debts. City AM. 12 липня 2010. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 11 липня 2019.
  20. Interview, Victoria Derbyshire (programme), BBC Radio 5 Live, 10–11 September 2008
  21. ITV to show England-Croatia highlights after striking Setanta deal [Архівовано 11 липня 2019 у Wayback Machine.], TheGuardian.com, 11 September 2008; Retrieved 12 September 2008
  22. Discovery buys Setanta Sports Asia - Digital TV Europe. Digitaltveurope.net. Архів оригіналу за 19 червня 2015. Процитовано 11 липня 2019.
  23. Reynolds, Mike (27 січня 2010). Setanta Sports USA To Go Dark Feb. 28. Multichannel. Архів оригіналу за 30 січня 2010. Процитовано 24 червня 2013.
  24. Нацрада дозволила ретрансляцію Setanta Sports в Україні [Архівовано 2 серпня 2019 у Wayback Machine.] //«Детектор медіа», 1 серпня 2019
  25. зрідка у цій аудіодоріжки трапляються україномовні коментарі
  26. detector.media (28 листопада 2022). Setanta Sports знайшла нового дистрибутора замість StarLight Media. detector.media (укр.). Процитовано 21 червня 2023.
  27. О канале Сетанта Евразия [Архівовано 1 квітня 2016 у Wayback Machine.](рос.)
  28. 1Setanta Sports Eurasia completes ‘big five’ line-up - Sports Broadcast news - Soccer Europe - SportsPro Media(англ.)
  29. Відповідь Дмитра Джулая у конференції, де він підтверджує свій перехід. Архів оригіналу за 7 червня 2009. Процитовано 2 жовтня 2022.