THQ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
THQ Inc.
Тип Видавець
Форма власності акціонерне товариство
Галузь Комп'ютерні ігри
Спеціалізація Відеоігри
Наступник(и)
(спадкоємці)
THQ Nordic
Засновано 1989
Засновник(и) Jack Friedmand
Закриття (ліквідація) 19 грудня 2012 закриття
23 січня 2013 продаж власностей
Причина закриття Банкротство
Штаб-квартира США Аґура-Гіллз
Ключові особи Брайан Фаррелл
( Голова, президент і ген. Директор)
Джейсон Рубін
(Президент)
Продукція програмне забезпечення[1]
Власник(и) Nickelodeon Interactive
Nickelodeon Ukraine
Співробітники 1300 осіб
Дочірні компанії Vigil Gamesd
www.THQ.com
CMNS: THQ у Вікісховищі

THQ Inc. (Toy HeadQuarters) — розробник і видавець відеоігор. Заснована в 1989 році в США, компанія видає ігри для консолей, портативних ігрових систем, а також для персональних комп'ютерів. THQ не спеціалізується на жодному з жанрів комп'ютерних ігор, а видані ними проєкти можуть бути зовсім різних напрямків: від шутерів до перегонів.

Компанія володіє підрозділами в Північній Америці, Європі та Південно-Східній Азії.

В активах компанії найпопулярніші франшизи: Supreme Commander, Metro 2033, Saints Row, Frontlines: Fuel of War , S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля[2], Red Faction, MX vs ATV, Company of Heroes і інші. У компанії також підписані багаторічні контракти з такими володарями ліцензій, як World Wrestling Entertainment (WWE), Games Workshop (Warhammer, Warhammer 40,000), Ultimate Fighting Championship (UFC), Nickelodeon і Disney Pixar. Власники — Nickelodeon Ukraine та Nickelodeon Interactive

Історія[ред. | ред. код]

1989—1999. Перші кроки[ред. | ред. код]

TAC (Trinity Acquisition Corporation) була утворена в 1989 році в Нью-Йорку. Основним напрямком компанії було виробництво настільних ігор. У 1990 році вона придбала Brøderbund's Video Game Division (BVGD). У 1994 році компанія повністю зосередилася на створенні відеоігор.

2000—2009. Роки успіху[ред. | ред. код]

Логотип з 2000 по 2011

У 2000 році THQ представила новий логотип, який використовувала 11 років. У лютому цього ж року, THQ зіткнулася з позовом по федеральному закону про цінні папери (через нерозкриття суттєвої інформації). У вересні того ж року придбала Volition, Inc. розташований в Шампейн, штат Іллінойс. З того часу THQ мала 17 студій по всьому світу з різними можливостями у всіх ігрових платформах.

Приклади цього студії: Relic Entertainment, Blue Tongue Entertainment, Juice Games, Kaos Studios і Volition, Inc. Вони вже працювали над іграми для консолей наступного покоління, а також ПК.

THQ купила Vigil Games у 2006 році. на 10 травня 2007 року, THQ повідомила про свої високі річних показників продажів і чистого прибутку за фінансовий рік, що закінчився 31 березня. Виторг від продажів склала більше $1 млрд. У березні 2008 року, THQ оголосила про розробку першого у світі консольного планшета uDraw.

Незабаром після цього, 3 листопада 2008 року, компанія закрила п'ять своїх внутрішніх студій: Paradigm Entertainment, Mass Media Inc., Helixe, Locomotive Games і Sandblast Games.

У 20092010 роках THQ підстерігали фінансові труднощі.

2011—2013.[ред. | ред. код]

У листопаді 2011 року THQ представила uDraw для Xbox 360 і PlayStation 3. Але планшет став комерційним провалом. 12 січня 2011 року THQ представила новий логотип.

У березні того ж року акції THQ впали на 26 % через невдалого запуску Homefront. Влітку 2011 оголосила про закриття Kaos Studios (розробник Homefront).

2013. Продаж власностей на аукціонах[ред. | ред. код]

  • В ході 22-годинного аукціону активи THQ були розділені між кількома покупцями. Дані про ціни і переможцях аукціону наведені сайтом Distressed Debt Investing:
  • Студія Relic Entertainment (Company of Heroes) дісталася Sega за 26,6 мільйона доларів США. На другому місці опинилося видавництво Zenimax Media, яке запропонувало 26,3 мільйона доларів.
  • Студія THQ Montreal, що працювала над не анонсованими проєктами 1666 і Underdog була куплена Ubisoft за 2,5 мільйона доларів (єдина ставка).
  • Гра Evolve, над якою працювала студія Turtle Rock, дісталася Take-Two Interactive за 10,894 мільйона доларів. На другому місці була сама студія Turtle Rock, що запропонувала скромні 250 тисяч доларів.
  • Студія Volition, Inc. (Серія Saints Row) пішла Koch Media за понад 22 мільйони доларів. На другому місці — Ubisoft, що бажала придбати Volition за 5,4 мільйона.
  • Торгова марка Homefront дісталася Crytek за трохи більше, ніж півмільйона доларів.
  • Серія Metro була викуплена Koch Media за 5,8 мільйона доларів. Практично «ніздря в ніздрю» йшла Ubisoft, яка запропонувала на сімсот тисяч менше.
  • Гра South Park: The Stick of Truth, яка повинна була вийти на початку березня, потрапила в руки Ubisoft за 3 мільйони доларів.
  • Nordic Games придбала серії Darksiders, Red Faction та MX за 4,9 мільйона доларів.
  • Take-Two Interactive викупила WWE Games за 4.5 Мільйона доларів.

2014[ред. | ред. код]

12 червня 2014 року Nordic Games оголосила про придбання торгової марки THQ, що дозволило студії публікувати ігри під назвою THQ. У серпні 2016 року компанія була перейменована в THQ Nordic, щоб краще пов'язати себе з історичною маркою.

Ігри THQ[ред. | ред. код]

Докладніше: Список ігор THQ

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. National Software Reference Library
  2. Починаючи з «Чистого неба» серію STALKER видає Deep Silver

Посилання[ред. | ред. код]