Vipera ursinii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Степова гадюка (Vipera ursinii)

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Гадюкові (Viperidae)
Підродина: Гадюкові (Viperinae)
Рід: Гадюка (Vipera)
Вид: V. ursinii
Vipera ursinii
(Bonaparte, 1835)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Vipera ursinii
Віківиди: Vipera ursinii
ITIS: 635002
МСОП: 22997
NCBI: 103942

Гадюка лучна[2] (Vipera ursinii) — вид змій родини гадюкових (Viperidae). Інші назви — гадюка степова західна, гадюка степова, гадюка Орсіні[3].

Етимологія[ред. | ред. код]

Вид названий на честь італійського натураліста Антоніо Орсіні (1788—1870).

Поширення[ред. | ред. код]

Змія поширена на альпійських луках у Франції, Італії та на Балканах, та у низинних степах Угорщини, Румунії та Молдови. Представники гадюки степовою на території України живуть переважно у степовій зоні Південно-Східної частини. Зустрічається у Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях, а також у Автономній республіці Крим, в степовій її частині.

Опис[ред. | ред. код]

Середні розміри близько 40-50 см, може досягати 80 см завдовжки. Тіло сірого, піщаного або коричневого забарвлення з темною зигзаговодібною смугою на спині.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У гори степова гадюка піднімається до висоти 2500 м над рівнем моря. Харчується кониками, ящірками, гризунами, рідко — іншими дрібними хребетними. Зимує тварина в норах і щілинах між камінням. Зимівля степової гадюки закінчується в березні, парування відбувається в квітні-травні і супроводжується активним пошуком самцями самиць. Степова гадюка — живородна тварина. Вагітність триває 90-130 діб. Одна самка народжує 3-16 дитинчат.

Отрута[ред. | ред. код]

Отруйна, але отрута має здебільшого місцеву дію. Смертельні випадки невідомі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Joger, Ulrich; Crnobrnja Isailovic, Jelka; Vogrin, Milan; Corti, Claudia; Sterijovski, Bogoljub; Westerström, Alexander; Krecsák, László; Pérez Mellado, Valentin; Sá-Sousa, Paulo; Cheylan, Marc; Pleguezuelos, Juan M.; Sindaco, Roberto (2008). Vipera ursinii: інформація на сайті МСОП (версія 2011.1) (англ.) 5 липня 2011
  2. Т. И. Котенко (2006). Роль Азово-Черноморского функционального экокоридора в сохранении пресмыкающихся (PDF). Науковий вісник Ужгородського університету (рос.) . 19: 20—54.
  3. Степная гадюка: ядовитая красота. Архів оригіналу за 19 січня 2019. Процитовано 18 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]