Рікард Нордрок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рікард Нордрок
норв. Rikard Nordraak
Основна інформація
Дата народження 12 червня 1842(1842-06-12)[1][2][3]
Місце народження Християнія[d], Норвегія
Дата смерті 20 березня 1866(1866-03-20)[1][2][3] (23 роки)
Місце смерті Берлін, Королівство Пруссія[4]
Причина смерті туберкульоз
Поховання Спаський цвинтар (Осло)
Громадянство Норвегія
Професії композитор, академічний музикант
Вчителі Теодор Куллак
Інструменти фортепіано
Батько Georg Marcus Nordraachd
CMNS: Файли у Вікісховищі
напис на надгробному камені на могилі Рікарда Нордрака в Спаський цвинтар (Осло) в Осло

Рікард Нордраук (норв. Rikard Nordraak; 12 червня 1842, Христіанія — 20 березня 1866, Берлін) — норвезький композитор, відомий як автор музики до норвезького національного гімну «Ja, vi elsker dette landet» (укр. Так, ми любимо цей край).

Біографія[ред. | ред. код]

Рікард Нордраак народився і виріс в Осло, Норвегія. Його сім'я походила з ферми Нордраак в районі Рандсфьорден в окрузі Опланн. Його батько був братом Інджер Елізи Нордраха, матері норвезького письменника та поета, Б'єрнстерне Б'єрнсона.

Музична обдарованість Нордрака стала помітна ще в ранньому віці, але, як і для багатьох інших композиторів, та взалі, людей батьки планували йому іншу кар'єру. Він збирався розвиватися у кар'єрі в якості бізнесмена, а коли йому було п'ятнадцять, він був направлений у бізнес-школу в Копенгагені. Тим не менш його музичні інтереси переважили, і замість того, щоб вивчати бізнес, він розпочав вивчати усі тонкості музики, і в 1859 році він поїхав до Берліну. Через півроку йому довелося повернутися додому, і він продовжив навчання в Осло, а його перші композиції з'явилися цієї зими 1859-60 років. У 1861 році він повернувся до Берліна, щоб продовжити навчання, і він залишився там ще на два роки.

Композиції, які він сам склав у зібрані «Opus 1», були опубліковані в 1863 році та містять шість пісень із текстами ,зокрема, і його двоюрідного брата Бйорнстьєрне Бйорнсона. У цей час Нордраак також склав майбутній національний гімн Норвегії. Вперше ця композиція була публічно опублікована 17 травня 1864 року у зв'язку з 50-річчям норвезької Конституції. Слова були написані Бйорнстьєрне Бйорнсоном між 1859 і 1868 роками.

У 1864 році він зустрічає Едварда Ґріґа в Копенгагені і надихнув на його ідеєю присвятити свій геніальний талант норвезькій мелодії та розвивати його у спецефічному норвезькому стилі. Пізніше Нордраак написав музику для виступу Бйорнсона. Він опублікував свій «Opus 2», який складався з п'яти норвезьких віршів, що складаються з пісень і віршів Бйорнсона та Джона Лі. Це було останнє видання з його творів, які були опубліковані протягом його життя.

У травні 1865 р. Він повернувся до Берліна, щоб продовжувати свою освіту, але в жовтні він захворів на туберкульоз і помер у Парижі наступного березні, у віці лише 23 роки. Він був похований у Kirchhof Jerusalem в районі Берліна Кройцберг (Friedhof IV der Gemeinde Jerusalem — und Neue Kirche). У 1925 році труна Нордрака була доставлена ​​додому в Норвегію і була похована в Хонор-Гроуві в Осло .

Нордраак не прожив достатньо довго, щоб створити багато музичних творів. Близько сорока композицій, в основному збереглися малі роботи, такі як пісні, п'єси для чоловічих хорів та кілька фортепіанних композицій. Найбільшим з цих творів є Scherzo Capriccio для фортепіаного соло, з урахуванням Opus № 3, яке посмертно доробив і видав Едвардом Грігом. Це свого роду рондо, у якому використано кілька рис норвезької народної музики; ритми, характерні для країни, і характерні дисонанси. Однак тематичний матеріал не має такого зв'язку з народною музикою.

Завдяки своєму пристрасному патріотизму і великій любові до народної музики основним внеском Нордрака в історію норвезької музики було натхнення тодішніх композиторів, таких як Ґріґ. Коли Ґріґ дізнався про смерть Нордрака, він склав похоронний марш у пам'ять про Рікарда Нордрака (Sørgemarsj над Рікардом Нордраак). Частина його життєвої історії була драматизована в музичних пісень Норвегії.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopædia Britannica
  2. а б International Music Score Library Project — 2006.
  3. а б Discogs — 2000.
  4. Нурдрок Рикард // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.