Єпархія Африка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Африканська єпархія (лат. Dioecesis Africae) -єпархія пізньої Римської імперії, яка поширювалася на провінції Північної Африки, за винятком Єгипту.

Історія[ред. | ред. код]

Його столицею був Карфаген, підпорядковувався префектурі преторії Італії.

До єпархії входили провінції проконсульської Африки (також відомі як Зевгітана), Візакена, Мавританія Сітіфенсіс, Мавританія Цезареська, Нумідія і Триполітанія.

Єпархія була заснована після провінційних реформ, яких бажали Діоклетіан і Костянтин в останні роки третього і на початку четвертого століття, і продовжувала існувати до вторгнення вандалів в Африку (430 років).

Єпархія припинила своє існування в 439 році, коли Карфаген потрапив до рук вандалів; деякі з його провінцій (Мавританія та частина Нумідії, а також Триполітанія) були повернуті римлянам у 442 році, але знову були втрачені після розгрому Риму в 455 році, коли вандали завоювали все узбережжя Північної Африки, а також Сицилію, Сардинію, Корсику та Балеарські острови.

Провінції залишалися в стані вандалізму до відвоювання римлянами Північної Африки імператором Юстиніаном I; після того, як римляни знову завоювали, провінції Північної Африки були знову перегруповані, цього разу не в єпархії, а в префектурі преторії Африки.

Африканська єпархія в 400 р.

Вікарії Африки[ред. | ред. код]

Примітка[ред. | ред. код]

  1. The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume 2, AD 395-527, p. 369.
  2. The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume 2, AD 395-527, p. 697.