Індустрія відеоігор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Індустрія комп'ютерних ігор)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індустрія відеоігор або індустрія інтерактивних розваг — економічний сектор, пов'язаний з розробкою, просуванням та продажем відеоігор. У неї входить велика кількість спеціальностей, за якими працюють тисячі людей по всьому світу.

Огляд індустрії[ред. | ред. код]

Індустрія відеоігор зародилася в середині 1970-х років як рух ентузіастів і за кілька десятиліть виросла з невеликого ринку в мейнстрім з річним прибутком в 9,5 мільярдів доларів у США в 2007 році і 11,7 мільярдів у 2008 році (за звітами ESA).

Сучасні персональні комп'ютери дали безліч нововведень ігрової індустрії. До числа найзначущих відносять звукові та графічні карти, CD-і DVD-приводи, Unix та центральні процесори. Зокрема, операційна система Unix була розроблена для запуску комп'ютерної гри про дослідження космосу[1][2].

Звукові карти спочатку були розроблені для інтегрування якісного цифрового звуку в комп'ютерні ігри, і тільки потім звукове обладнання було вдосконалено під потреби меломанів[3].

Графічні карти, які на зорі комп'ютерної епохи еволюціонували у напрямі збільшення кількості підтримуваних кольорів, пізніше стали розвиватися для графічних інтерфейсів користувача (англ. GUI) та ігор. GUI зіграв роль у збільшенні дозволів екрану, а ігри — в 3D прискорення і винаході таких технологій, як SLI і CrossFire. Використання CD і DVD дисків для розповсюдження ігор породив необхідність у збільшенні обсягів і швидкостей читання.

Ціннісна мета[ред. | ред. код]

Бен Сойєр (англ. Ben Sawyer) з Digitalmill розділив ціннісну мету ігрової індустрії на шість рівнів:

  • Рівень видавництва і капіталу: видавництва беруть участь у фінансуванні розробки нових ігор і купівлі ліцензій.
  • Рівень умінь: охоплює розробників, дизайнерів та художників, які можуть працювати як за індивідуальними контрактами, так і як частина групи розробників.
  • Рівень виробництва та інструментів: тут виробляються інструменти для створення ігрового контенту, що настроюються ігрові Пакети та інструменти для управління розробкою.
  • Рівень поширення: випуск та просування ігор для продажу в роздрібних мережах та сервісах цифрової дистрибуції.
  • Рівень апаратного та програмного забезпечення: сюди входять апаратні базиси-платформи, такі як консолі та мобільні пристрої. У цей рівень зараз входять і не апаратні платформи, такі як віртуальні машини (наприклад Java або Flash) або програмні платформи, такі як браузери та (останнім часом) Facebook.
  • Рівень кінцевих користувачів (інакше кажучи, споживачів ігор або геймерів)[4]

Професії[ред. | ред. код]

В ігровій індустрії часто працюють ті, хто вже мав якийсь досвід у близьких до неї професіях (таких як програміст, художник, музикант), проте деякі мають досвід у роботі стосовно лише до ігрової індустрії: ігровий програміст, ігровий дизайнер, дизайнер рівнів, ігровий продюсер, ігровий художник і тестер ігор. Багато хто з них наймаються фірмами-розробниками або видавцями комп'ютерних ігор. Однак є багато одинаків, які пишуть ігри самостійно, а потім продають їх.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. # genesis Origins and History of Unix, 1969—1995 [Архівовано 10 червня 2015 у Wayback Machine.] in The Art of Unix Programming
  2. «What's The Greatest Software Ever Written?» [Архівовано 15 травня 2011 у Wayback Machine.] Information Week article by Charles Babcock
  3. Bob Johnstone. Wave of the Future: The story of the next generation in sound technology. Wired. Wired Ventures. Архів оригіналу за 20 квітня 2012. Процитовано 5 січня 2012.
  4. Flew, Terry; Humphreys, Sal (2005). Games: Technology, Industry, Culture. New Media: an Introduction (Second Edition). Oxford University Press. с. 101-114. ISBN 0195551494.

Посилання[ред. | ред. код]