Ісакович Рахіль Семенівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісакович Рахіль Семенівна
рос. Рахиль Семёновна Исакович
Народилася 1866
Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія
Померла 1930
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність громадська діячка
У шлюбі з Самуїл Ісакович
Діти Анна Ель-Тур
Нагороди
Медаль «За старанність»

Рахіль Семенівна Ісакович (уроджена Мангубі; 1866, Одеса — бл. 1930) — караїмська громадська діячка, зробила вагомий внесок у розвиток благодійності та жіночої караїмської освіти в Одесі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в Одесі в караїмській сім'ї. Здобула освіту в Одеській жіночій казенній гімназії[1]. Головною метою її діяльності було піклування про бідних караїмів та інших малозабезпечених земляків, без відмінностей віросповідання і національності[2]. Також багато часу і коштів Р. С. Ісакович приділяла потребам народної освіти, допомагаючи дітям бідних батьків. Завдяки збору добровільних пожертвувань і доходів з благодійних вечорів, нею спільно з педагогами Е. З. Каплановской і А. М. Телал в 1903 році вдалося відкрити школу для дівчаток. У 1906 році, отримавши високу для навчального закладу репутацію, школа ця за пропозицією Р. С. Ісакович була об'єднана з громадським училищем для хлопчиків, отримавши статус училища для дітей обох статей. Крім безпосередніх турбот про училище, Р. С. Ісакович брала участь у долі кожного вихованця: на зібрані нею кошти учні могли продовжити своє навчання в інших навчальних закладах (професійних школах, гімназіях, акушерських курсах тощо); постачала учнів необхідними навчальними посібниками; влаштовувала випускників на службу в різні установи.

За її безпосередньої участі засновані «Одеське караїмське благодійне товариство» і «жіночий гурток допомоги бідним дівчаткам» при Одеській караїмській громаді, який у 1907 році перетворений в «Одеське жіноче караїмське благодійне товариство»[2]. Метою товариства було «надання бідним караїмським дівчатам міста Одеси коштів для отримання освіти та професійно-ремісничих знань»: визначення караїмок у професійні школи й майстерні, постачання книгами, взуттям, сприяння позашкільній освіті та ін.[1] Р. С. Ісакович очолювала товариство аж до його скасування в 1920 році[3]. За свою діяльність у 1907 році представлена одеським караїмським товариством до золотої медалі на Станіславській стрічці для носіння на грудях. У 1914 році ініціювала створення «Комітету караїмського дамського товариства з надання допомоги сім'ям поранених воїнів», ставши його головою.

«Караїмська кімната»[ред. | ред. код]

У 1893 році Р. С. Ісакович вперше зробила спробу організації караїмської етнографічної експозиції[4]. В рамках виставки Кримсько-Кавказького гірського клубу, що проходила в Одесі, нею представлена «Караїмська кімната», що складається з предметів старовини, зібраних серед одеських караїмів. Свою допомогу і підтримку у відкритті експозиції надав професор С. І. Іловайський, товариш (заступник) голови правління клубу, який написав невелику довідкову статтю про виставку і зроблено опис 42-х експонатів[5]. Сама колекція речей до наших днів не збереглася. З нагоди виставки чоловіком Р. С. Ісакович, С. І. Ісаковичем, випущена Брошура під назвою «Два слова про караїмів», що містить короткі відомості з караїмської етнографії та опис виставлених експонатів. Таким чином «Караїмська кімната» вперше розповіла Одеській громадськості про побут і звичаї караїмів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Прохоров, Д. А. Взаимодействие культур в поликультурном обществе на примере женских русско-караимских учебных заведений Юга Российской империи во второй половине XIX — начале XX в.. — Предупреждение насильственных конфликтов в мультикультурных сообществах и формирование культуры мира. — К. : ПП «Золотые ворота», 2011. — С. 116—117. — (Межкультурный диалог: история и современность). — ISBN 978-966-2246-13-1.
  2. а б Прохорова А. В. Благотворительная деятельность представительниц караимских общин Российской империи во второй половине XIX — начале XX вв. // Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии. — Симферополь, 2013. — Вип. XVIII (21 квітня). — С. 585. — ISSN 2413-189X.
  3. Ельяшевич, 1993, с. 74.
  4. К этнографии караимства // Караимская жизнь. — М., 1912. — № 10-11 (21 квітня). — С. 29—30.
  5. Чопп І. Л. Караїми півдня України. Одеські караїми // Історичне краєзнавство Одещини : [укр.] : збірник матеріалів / відп. ред. А. Д. Бачинський; упоряд. В. Г. Кушнір. — Одеса : Гермес, 1996. — Вип. 7. — С. 14—17. — 36 с. — (Історія національних груп і міжнаціональних відносин).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ельяшевич Б. С. Часть II. Караимский биографический словарь (от конца XVIII в. до 1960 г.) // Караимский биографический словарь (от конца VIII в. до 1960 г.) / Б. С. Ельяшевич. — М. : Институт этнологии и антропологии РАН, 1993. — Кн. 2. — 238 с. — («Народы и культуры»). — 250 екз. — ISSN 0868-586X.