Искра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іскра (газета))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Искра
Дата створення / заснування 1900
Зображення
Назва Iskra
Засновник Ленін Володимир Ілліч
Країна  Росія
Редактор Ленін Володимир Ілліч, Плеханов Георгій Валентинович, Юлій Мартов, Аксельрод Павло Борисович, Віра Засулич і Alexander Potresovd
Країна походження  Російська імперія
Мова твору або назви російська
Час/дата початку 1900
Час/дата припинення існування 1905
CMNS: Искра у Вікісховищі

«Искра» (укр. «Іскра») — газета марксистського спрямування, центральний друкований орган Російської соціал-демократичної робітничої партії (РСДРП). Виходила в 19001905 роках.

Історія[ред. | ред. код]

Уперше видана 11 грудня (24 грудня за новим стилем) 1900 року. «Искру» видавали за кордоном Російської імперії — у Лейпцигу, Мюнхені, Лондоні, Женеві. Наклад газети становив 6—8 тисяч, а окремих чисел — 10 тисяч примірників.

Особливу увагу «Искра» приділяла розвиткові революційного руху в Україні. Так, від грудня 1900 року до жовтня 1903 року газета надрукувала близько 500 статей і повідомлень про політичне й економічне становище в Україні. Така увага не була випадковою, оскільки саме через Україну проходило кілька основних маршрутів, якими газету, а також листівки, брошури і журнал «Заря», які видавала редакція «Искры», доставляли у великі промислові регіони Російської імперії.

1903 року серед членів редакції газети стався розкол на ґрунті вибору між радикалізмом (більшовики) і поміркованістю (меншовики) в редакційній політиці. Гору взяли меншовики.

У жовтні 1905 року видання газети було припинено.

Література[ред. | ред. код]