Ї У

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ї У
кор. 이우
Народився 15 листопада 1912(1912-11-15)
Сеул, Японська імперія, Японія
Помер 7 серпня 1945(1945-08-07) (32 роки)
Хірошіма, Японія
·ядерне бомбардування Хіросіми і Наґасакі
Поховання Намянгджуd
Країна  Корейське генерал-губернаторство
Діяльність військовослужбовець
Alma mater Військова академія армії Японії
Учасник Друга світова війна
Військове звання полковник
Батько Принц Ї Канd
Брати, сестри Лі Гон, Yi Gapd і Yi Hae-wond
Діти Yi Chungd і Lee Joond
Нагороди
Order of the Rising Sun with Paulownia Flowers, 1st class Grand Cordon of the Supreme Order of the Chrysanthemum
Ї У
Хангиль
이우
Ханча
Нова латинізація I U
Система Макк'юна — Райшауера Yi U

Ї У (кор.: 이우; 15 листопада 1912 — 7 серпня 1945) — член імператорської родини Кореї в чині принца, 4-й глава Унхен і підполковник імператорської армії Японії під час Другої світової війни. Він загинув під час атомного бомбардування Хіросіми.

Життєпис[ред. | ред. код]

Він народився другим сином принца Канґа, п'ятого сина імператора Коджона.

У віці п'яти років його усиновили як спадкоємця померлого принца Джунйона, 3-го глави  палацу Унхьон і єдиного сина старшого брата імператора Коджона, принца Хуея. Невдовзі після цього під виглядом навчання його вивезли до Японії.

Однак, на відміну від свого старшого брата, принца Ґеона, попри свою японську освіту він зберіг свою ідентичність корейця. Це зробило його улюбленим сином свого батька, принца Канґа, який сам намагався втекти з Кореї, щоб приєднатися до вигнаного корейського уряду. Він подолав усі спроби японців одружити його з другорядною японською вельможею, і одружився з леді Пак Чан-джу з клану Баннам Парк, онукою маркіза Пак Юн Хіо, який був чоловіком принцеси Кореї Юнхє. У них було двоє дітей, Ї Чеонґ і Ї Чон.

Принц Ї У в 1933 році

Принц Ї служив у японській армії та був дислокований у Китаї. 25 жовтня 1933 року отримав звання молодшого лейтенанта, 25 жовтня 1935 року отримав звання лейтенанта, 1 березня 1938 року — капітана, 15 жовтня 1941 року — майора та 10 червня 1945 року — підполковника.

Смерть[ред. | ред. код]

1945 року принц У був переведений до Хіросіми. 6 серпня 1945 року він був смертельно поранений вибухом атомної бомби по дорозі до свого офісу і помер пізніше того ж дня в медичній станції. Посмертно йому надано звання полковника.[1] 8 серпня ад'ютант підполковник Йосінарі Хіроші (吉成 弘) покінчив життя самогубством через те, що не зміг врятувати принца Ї.[2] Після цього тіло Ї У було перевезено до Кореї та 15 серпня 1945 року у день закінчення війни поховано в Генґвоні.

Популярна культура[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. His Highness Prince Ri Decorated, Promoted To Rank Of Colonel. Nippon Times. 15 серпня 1945 — через The Japan Times Archives.
  2. Army Officer Kills Self. Nippon Times. 30 серпня 1945 — через The Japan Times Archives.