Абдул Кадір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдул Кадір
Abdul Qadir
عبد القادر
 
Народження: 15 березня 1872(1872-03-15)
Лудгіана, Пенджаб[d], Британська Індія, Британська імперія
Смерть: 9 лютого 1950(1950-02-09) (77 років)
Лахор, Пакистан або Пенджаб[d], Британська Індія, Британська імперія
Поховання: Miani Sahib Graveyardd
Національність: пенджабець
Країна: Індія Індія
Релігія: іслам
Освіта: юрист
Партія: Мусульманська ліга
Нагороди: Лицар-Командор ордена Британської імперії
Див. також: Абдулкадир

Абдул Кадір (англ. Abdul Qadir, урду عبد القادر‎) — громадський і політичний діяч Британської Індії і Пакистану, журналіст і літературний критик, який писав на урду.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у місті Лудхіяна у знатній і заможній сім'ї пенджабського шейха Фатхаддіна де Касура[1]. Отримав середню освіту в християнському коледжі в Лахорі. У період між 1895 і 1904 роками був головним редактором мусульманської газети «The Observer», що виходила в Лахорі англійською мовою. У 1901 році заснував літературний журнал «Махзан» (урду مخزن‎, укр. Скарбниця), що став дуже популярним[2]. У ньому друкувалися багато поетів і прозаїків Індії (Халі, Ікбал, Акбар тощо). У 19041907 роках жив у Лондоні, де вивчав юриспруденцію. Отримавши право на зайняття адвокатською діяльністю, повернувся в Індію. Працював адвокатом, а потім до 1920 року генеральним прокурором в місті Лайяллпур. У 1919 році йому присвоєно титул Бахадур-хана[1].

У 1923 році став членом Законодавчої ради Пенджабу в Лахорі, через рік став заступником голови. З січня по вересень 1925 року був головою Законодавчої ради, а опісля призначений міністром освіти[1]. У 1926 році обраний повноважним делегатом, який представляв Британську Індію на VII Асамблеї Ліги Націй. У 1927 році зведений в лицарі Британської імперії. У січні 1929 року призначений членом Міжнародної комісії з інтелектуальної співпраці Ліги Націй (попередниці ЮНЕСКО) — разом з норвезькою радіохімікінею Еллен Гледич, латвійським хіміком Мартіном Пріманісом і чехословацьким сходознавцем Бедржихом Грозним. Термін його повноважень закінчився з припиненням діяльності Комісії під час Другої світової війни[1].

У 1935 році став членом урядової ради Британської Індії. У 1941 році очолив асоціацію «Анджуман-і-Хамайат-і-Іслам» (На службі ісламу). Був активним діячем партії «Мусульманська ліга».

Як літературний критик написав ряд досліджень про творчість письменників урду — Галіба, Халі, Акбара, Назіра Ахмада, Шіблі Нуманія, Ікбала[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г qadir-abdul-sir; isaar UNESCO Archives Access-to-Memory Catalogue [Архівовано 13 липня 2016 у Wayback Machine.](фр.)
  2. а б [http: / /feb-web.ru/feb/kle/kle-abc/ke1/ke1-0293.htm?cmd=2&istext=1 «Краткая литературная энциклопедия», т.1, М., 1962]