Абсолютний чемпіонат світу з легкої атлетики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абсолютний чемпіонат світу з легкої атлетики
World Athletics Ultimate Championships
Загальна інформація
Статуспланується
Тривалість3 дні
Регулярністьраз на два роки
Засновано2024
(перший чемпіонат — 2026)
Вебсайтпосилання

Абсолютний чемпіонат світу з легкої атлетики — регулярні змагання просто неба, що проводитимуться Світовою легкою атлетикою, починаючи з 2026.

Про включення нового змагання до міжнародного календаря було оголошено 3 червня 2024[1].

Формат

[ред. | ред. код]

Чемпіонат проводитиметься раз на два роки і не одночасно з чемпіонатами світу.

Перший чемпіонат відбудеться у Будапешті з 11 по 13 вересня 2026. Вибір столиці Угорщини як міста-організатора був не випадковим — раніше там успішно провели чемпіонат світу-2023, який привернув значну увагу вболівальників з усього світу. Зокрема, змагання відвідали близько 400000 глядачів із 120 країн, а під час фіналів за участі топ-спортсменів на вебсайт змагань заходило близько 400000 користувачів за хвилину та до 14 млн користувачів за годину. На першому чемпіонаті очікується участь біля 400 атлетів з 70 країн.

Загальний призовий фонд майбутнього турніру становитиме 10 млн доларів США, і буде найбільшим за всю історію легкої атлетики. Усі спортсмени, що братимуть участь у чемпіонаті, отримають фінансові винагороди, а володарі золотих нагород отримають по 15 тис. доларів США.

У чемпіонаті світу, який складатиметься з трьох вечірніх програм по 3 години кожна, візьмуть участь від восьми до 16 найсильніших атлетів у кожній дисципліні, які будуть відібрані на підставі світового рейтингу. Змагання відбудуться у «компактному» форматі: щовечора вболівальники спостерігатимуть за півфіналами та фіналами у бігових дисциплінах та прямими (без кваліфікаційних раундів) фіналами у технічних дисциплінах.

Чемпіонати

[ред. | ред. код]
# Рік Місто-господар Дати проведення Арена змагань Кількість дисциплін Країни-учасниці Атлети-учасники
1 2026 Угорщина Будапешт 11-13 серпня Національний спортивний центр[en] (70) (400)

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. World Athletics Ultimate Championship: a new global championship for the sport. Світова легка атлетика. Архів оригіналу за 10 липня 2024. Процитовано 10 липня 2024.

Джерела

[ред. | ред. код]