Авл Ліціній Архій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авл Ліціній Архій
Народився 121 до н. е.
Антіохія-на-Оронті
Помер 61 до н. е.
Рим, Римська республіка
Країна Стародавній Рим
Діяльність поет, епіграматист
Мова творів давньогрецька
Батько невідомо
Мати невідомо

Авл Ліціній Архій (лат. Aulus Licinius Archias, грец. Ἀρχίας; між 120 до н. е. та 118 до н. е. — після 62 до н. е.) — давньогрецький поет-імпровізатор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився приблизно між 120 та 118 роками до н. е. у м. Антиохія-на-Оронті, столиці Сирійського царства. Про молоді його роки мало відомостей. Вже у 102 році до н. е. був відомий у своєму місті як поет-імпровізатор. Тоді ж перебрався до Рима, де мав підтримку багатьох впливових родин (Луциніїв, Маріїв, Лутаціїв), став другом Луція Ліцинія Лукулла. Був учителем у багатьох родинах Рима, зокрема навчав грецької класики Марка Тулія Цицерона та його брата Квінта.

У 93 році до н. е. разом із Марком Лукуллом відвідав Сицилію. На зворотньому шляху набув громадянства Гераклеї (Луканія). Завдяки цьому був оголошений римським громадянином. Прийняв прізвище Ліциніїв. У 62 році до н. е. був звинувачений у незаконному набутті громадянства. Архія успішно захищав Марк Туллій Цицерон. Про подальшу долю Архія немає відомостей.

Творчість[ред. | ред. код]

У своїх віршах давньогрецькою мовою оспівував перемоги Гая Марія над германським племенем кімврів, римлян у Мітридатових війнах, консульство Цицерона. Також до його доробку входять 35 епіграм.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Joachim Penzel, Ein literarischer Kommentar zu den Epigrammen des Antipater von Sidon und des Archias von Antiocheia, 2006, Trèves, (ISBN 978-3-88476-871-6)