Адрамелех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адрамелех
Зображення
Тема твердження Q104877017?
CMNS: Адрамелех у Вікісховищі

Адрамелех, або Адраммелек (івр. אַדְרַמֶּלֶךְ‎; грец. Αδραμελεχ; лат. Adramelech) — семітське божество, бог сонця, згадується в Біблії та книгах середньовічної демонології.

Історія[ред. | ред. код]

Адрамелеху поклонялися ассирійці на рівні з богом місяця Анамелехом. Центром поклоніння Адрамелеху було місто Сефарваїм, у яке, ймовірно, переросло шумерське місто Сіппар[1][2]. У 722 році до н. е. асирійці завоювали Ізраїльське царство, вигнали ізраїльтян в Ассирію, а на їхнє місце завезли асирійських поселенців, в тому числі вихідців з Сефарваїму, які принесли з собою культ Адраммелеха на землю Палестини.

У Біблії в 2Цар 17:31 згадується: «а ме́шканці Сефарваїму палили синів своїх в огні Адраммелехові й Анаммелехові, сефарваїмським богам». Крім того, Адраммелех та Анаммелех мабуть згадуються в 2Цар 18:34 та Іс 36:19: «Де боги́ Хамату та Арпаду? Де боги Сефарваїму? І чи врятували вони Самарі́ю від моєї руки?».

У Талмуді (Sanh. 63b) вказується, що «Адраммелех був ідолом сефарваїмів у формі осла. Ці язичники поклонялися тій тварині, яка несла їхні тягарі» (Sanh. Lc). Його ім'я івритом складається зі слів אדר «нести» і מלך «цар». Ще одне пояснення імені приписує богу форму павича і походить від слів адар («чудовий») і мелек («цар»).

У демології[ред. | ред. код]

Як і багато язичницьких богів, Адраммелех вважається демоном у деяких середньовічних юдео-християнських традиціях. Він з'являється у поемі Мілтона «Утрачений рай», де він — скинутий ангел, якого разом з Асмодеєм перемагають Уриїл та Рафаїл. Згідно з «Пекельним словником» Коллена де Плансі, Адрамелех став президентом в Сенаті демонів. Він також є пекельним канцлером і керівником гардероба Сатани[3]. Його зазвичай зображують з людським тулубом, головою мула, павичевим хвостом та кінцівками мула чи павича.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Millard, A. R. (1999). Adrammelech. У Karel van der Toorn; Bob Becking; Pieter W. van der Horst (ред.). Dictionary of Deities and Demons in the Bible. Grand Rapids, Michigan: Wm. B. Eerdmans Publishing Co. с. 10—11. ISBN 0-8028-2491-9. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 15 серпня 2021.
  2. Ginzberg, Louis; and John Dyneley Prince (1906). Adrammelech. У Isidore Singer (ред.). The Jewish Encyclopedia. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 15 серпня 2021.
  3. de Plancy, J Collin (2015). Infernal Dictionary Deluxe Edition. Abracax House. с. 764. ISBN 0997074515.