Айрюмовське сільське поселення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айрюмовське сільське поселення
Країна Росія
Регіон Адигея
Район Гіагінський район
Центр Новий
Голова Коваленко Олег Анатолійович
Дата утворення
Основні дані
Населення 3127
Населені пункти Усього 6 населених пунктів
Телефонний код +7 87779
Поштові індекси 385 633, 385 634
Часовий пояс UTC+3
ЗКАТО
Сайт http://www.asp01.ru/

Мапа

Айрюмовське сільське поселення[1] - муніципальне утворення в складі Гіагінський району Республика Адигея. Адміністративний центр-селище Новий.

Населені пункти[ред. | ред. код]

До складу Айрюмовського сільського поселення входить:

Географія[ред. | ред. код]

Муніципальне утворення займає північну і центральну частину Гіагінського району. Площа території сільського поселення становить - 132,53 км². З них сільськогосподарські угіддя займають - 100,47 км² (75,81 %). Сільське поселення розташоване на похилій Закубанській рівнині, в перехідній від рівнинної в передгірську зону Республіки. Рельєф місцевості являє собою в основному передгірні хвилясті рівнини з горбистими і курганними височинами, із загальним ухилом з південного сходу на північний захід. Долини річок порізані глибокими балками і пониженнями. Середні висоти становлять близько 150 метрів над рівнем моря.

Економіка[ред. | ред. код]

На території сільського поселення функціонують два загальноосвітніх і два дошкільних заклади, в селищі Новий і хуторі Прогрес.

Діють 4 фельдшерсько-акушерські пункти та 4 культурних установи, в селищі Новий, селі Нижній Айрюм і в хуторах Прогрес і Садовий.

Основну роль в економіці сільського поселення грає сільське господарство. Сільськогосподарське виробництво в даний час представлено сільськогосподарської артіллю «Веселка».

Історія[ред. | ред. код]

Територія сільського поселення стала формуватися на початку 1920-х років, з утворенням Айрюмовської сільської ради.

У середині XX століття, у складі Айрюмовської сільради числилось 17 населених пунктів. З них Хутори Гаврилівський, Камчатка, Кошелів, рівний і Назаровський, нині скасовані і зняті з облікових записів. Хутори веселий, Ігнатьєвський та джерельця включені до складу селища Новий, Хутори Ковильківський та Староверовський включені до складу села Нижній Айрюм, а селище Баноківський включено до складу села Образцове. В результаті, до 1990-х років у складі Айрюмовского сільради залишалося всього 6 населених пунктів.

У 2004 році в ході муніципальних реформ, Айрюмовскій сільський округ був перетворений в муніципальне утворення зі статусом сільського поселення.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Главная. www.asp01.ru. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 16 квітня 2020.