Алкогольний абстинентний синдром

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алкогольний абстинентний синдром
Спеціальність психіатрія, наркологія і addiction medicined
Причини Alcohol detoxificationd
Препарати баклофен[1]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 6C40.4
МКХ-10 F10.3
МКХ-9 291.81
DiseasesDB 3543
MedlinePlus 000764

Алкогольний абстинентний синдром — стан людини із залежністю від алкоголю після раптового припинення вживання алкогольних напоїв, або під час швидкого зменшення дози вживаного алкоголю. Зустрічається на II й III стадії алкоголізму. Тривалість стану, який супроводжується вегетативними, соматичними, неврологічними та психічними порушеннями, що зумовлено стадією захворювання і фізіологією людини[2]. Часто плутається з поняттям «похмілля»[3], що не вірно[4][5].

В англомовній літературі під абстиненцією йдеться просто про утримання (непитущість) (англ. abstinence), і замість поняття абстинентного синдрому використовується «синдром скасування» (англ. withdrawal syndrome)[6].

Залежність від алкоголю[ред. | ред. код]

Як пише П. Д. Шабанов, хоча нейронні системи, зачеплені у формуванні залежності, важко виділити, з допомогою процесів скасування можна встановити сам феномен залежності. Відмова від приймання етанолу призводить до похмілля, тривожності, тремору і гіперактивності симпатичної нервової системи, психозів, судоми, порушення сну і навіть смерті[7].

Але повторне приймання алкоголю миттєво пом'якшує вищеозначену симптоматику, що і є головною ознакою залежності, і відрізняє залежність від отруєння (інтоксикації).

Симптоми[ред. | ред. код]

Алкогольний абстинентний синдром розрізняється за стадіями[8]:

II стадія алкоголізму I ступінь тяжкості (перший етап) Пітливість, сухість у роті, тахікардія, можливість самостійного стримування бажання похмелитися, похмілля дає можливість вести активну життєдіяльність не запускаючи алкогольну тягу. Стадія вегетативно-астенічних розладів.
II ступінь тяжкості (багатоденне зловживання) Гіперемія, тахікардія або різке падіння тиску, тяжкість в голові, блювання, тремор кінцівок або всього тіла, порушення ходи. Практично відсутня можливість самостійного стримування від бажання похмелитися. Стадія вегетативно-соматичних і неврологічних розладів.
III ступінь тяжкості Характеризується тривожним настроєм, поверхневим сном з кошмарними сновидіннями, почуттям туги, провини, страху, негативним ставленням до оточення. Переважання психічних розладів.
ІІІ стадія Повний набір фізичних і психічних порушень.

Частина симптомів буває схожа з постінтоксикаційним станом (похміллям) здорової людини — спрага, поганий настрій і інші. Але є і відмінність, що полягає у вторинному патологічному потягу, що формується остаточно на II стадії. У наркології розрізняють первинний патологічний потяг і вторинний, що створює непереборне бажання випити, саме існування без алкоголю людині здається жахливим.

Стан людини стає необ'єктивним і емоційно забарвленим — запальність, роздратування, агресія та інші. Поступово проявляються й інші вегетативні порушення: пітливість, «ломка», нудота, «сухе» блювання, запаморочення та інші. Якщо абстиненція викликана виснаженням організму, то така людина часто не може здійснювати прості дії (застебнути ґудзик та ін.) Можлива тахікардія та інші пов'язані з серцем ускладнення.

Стан людини після припинення запою оцінюється як важкий. Мозок людини в даному стані збуджений. Загальний стан характеризується безсонням з афективними сновидіннями. Хворих супроводжує нетривалий сон («поверхневий»), з кошмарними або реалістичними сновидіннями.

Тривожність і тяга до алкоголю збільшуються ближче до вечора і ночі. Тяга до алкоголю стає несвідомою і незворотною, «сліпою»[2].

Лікування[ред. | ред. код]

Оптимальним рішенням є госпіталізація хворого у лікувально-профілактичний заклад, де йому буде надана відповідна допомога. У домашніх умовах, без виклику лікаря-нарколога на будинок, проводяться лише превентивні заходи — вимірювання артеріального тиску, вживання доступних седативних засобів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Drug Indications Extracted from FAERSdoi:10.5281/ZENODO.1435999
  2. а б Алкогольный абстинентный синдром. psychiatry.ru. Архів оригіналу за 9 червня 2013. Процитовано 9 червня 2013.
  3. Абстинентний синдром. Великий енциклопедичний словник, 2000
  4. АЛКОГОЛЬНЕ СП'ЯНІННЯ — Велика Медична Енциклопедія. Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 22 травня 2022.
  5. АЛКОГОЛІЗМ ХРОНІЧНИЙ — Велика Медична Енциклопедія. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 22 травня 2022.
  6. Диагностика и лечение алкогольного абстинентного синдрома. lvrach.ru. Архів оригіналу за 10 червня 2013. Процитовано 9 червня 2013.
  7. Шабанов, 2002, с. 65—66.
  8. Шабанов, 2002, с. 27—31.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шабанов П. Д. Социальные и медицинские источники пьянства и алкоголизма // Основы наркологии. — М.: Лань, 2002. — С. 13. — 560 с. — ISBN 5-8114-0412-3.

Див. також[ред. | ред. код]