Аманда Сандборг-Вестерберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аманда Сандборг-Вестерберг
Народилася 1842
Стокгольм, Швеція
Померла 1918
Країна  Швеція
Діяльність композиторка
Alma mater Королівська стокгольмська вища школа музики

Аманда Тереза Сандборг-Вестерберг (швед. Amanda Theresa Sandborg-Waesterberg; 16 грудня 1842, Стокгольм, Швеція — 3 січня 1918, Бергвік, Швеція) — шведська композиторка, авторка кількох сотень пісень релігійного характеру.

Біографія[ред. | ред. код]

Аманда Сандборг народилася у 1842 році в Стокгольмі. Її батьками були Карл Сандборг і його друга дружина Фредеріка Сесілія Хагберг. Батько Аманди був церковним кантором, а також співав у хорі Королівської опери в Стокгольмі. Хрещеним батьком дівчинки був диригент Якоб Ніклас Альстрем[1].

Освіта[ред. | ред. код]

Перші уроки музики Аманда отримала від батька. Пізніше, в 1862 році, вона розпочала навчання на хоровому відділенні коледжу при Королівській музичної академії (нині — Королівська вища музична школа в Стокгольмі).

Крім музичної освіти, Аманда здобула спеціальність вчительки і телеграфістки (телеграфісткою була також її сестра), а також працювала деякий час гувернанткою.

Публікації[ред. | ред. код]

У 1875 році вона почала публікувати власні музичні твори під псевдонімом «A S-g». Вийшло друком декілька збірників її пісень; крім того, з 1882 по 1920 рік пісні Аманди Сандборг, призначені для виконання в церкві (в цілому 120 найменувань), періодично публікувалися у християнській щотижневій газеті Sanningsvittnet. Окремі пісенні твори було включено також до складу різних збірок церковних гімнів[1].

Родина[ред. | ред. код]

У 1876 році Аманда Сандборг вийшла заміж за Ларса Магнуса Вестерберга. Очевидно, доходів чоловіка родині на прожиття не вистачало, тому Аманда давала приватні уроки гри на фортепіано і, можливо, викладала в школі шведського піаніста, композитора та педагога Ріхарда Андерссона. У 1901 році Ларс Вестерберг помер, після чого Аманда проживала разом з одним з їхніх дітей. Померла Аманда Сандборг 3 січня 1918 року в Бергвіку (провінціяГельсінгланд, Швеція)[1].

Творчий спадок[ред. | ред. код]

Спадщина Аманди Сандборг-Вестерберг як композиторки складається переважно з пісень, в тому числі близько двохсот з них — на релігійну тематику. У плані композиції вони варіюються від невигадливих мелодій з простою ритмічною схемою та гармонією до більш складних і масштабних творів, розрахованих як на сольне, так і на хорове виконання. До деяких з них авторка написала також фортепіанну партію[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Аманда Сандборг-Вестерберг

  • Hans Bernskiöld. Amanda Sandborg-Waesterberg. Swedish Musical Heritage (англ.). The Royal Swedish Academy of Music. Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 21 березня 2021.