Анаболічні стероїди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Анаболіки)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анаболі́чні стеро́їди — фармакологічні препарати, що посилюють дію анаболічних процесів. Прискорюють синтез білка усередині клітин, що призводить до вираженої гіпертрофії м'язової тканини (загалом цей процес називається анаболізмом), в результаті чого вони знайшли широке застосування в бодибілдингу. Дії анаболічних стероїдів умовно ділять на два напрямки: анаболічна активність і андрогенна активність.

Синоніми[ред. | ред. код]

Анаболічні стероїди мають велике число синонімів:

  • Анаболіки
  • Андрогени
  • АС (аббр. Анаболічні Стероїди)
  • AAS (аббр. Anabolic-Androgenic Steroids — офіційна назва в іноземній літературі)
  • Стероїди
  • Вітаміни (сленгове найменування в бодибілдингу)
  • Хімія (сленгове найменування в бодибілдинг)
  • Фарма (сленгове найменування в бодибілдингу)

Історія анаболічних стероїдів[ред. | ред. код]

Використання анаболічних стероїдів почалося ще до їх ідентифікації й виділення. Медичне використання екстракту яєчок тварин почалося наприкінці 19 століття. У 1931 році Adolf Butenandt вдалося ізолювати 15 мг андростерона з 10000 літрів сечі. Цей анаболічний стероїд був внаслідок синтезованого Leopold Ruzicka в 1934 році.

У 1930-х роках вже було відомо, що в екстракті яєчок міститься більш потужний анаболічний стероїд, ніж андростерон. Три групи вчених, що фінансуються трьома конкурентними фармацевтичними компаніями з різних країн: Нідерланди, Нацистська Німеччина і Швейцарія почали пошук більш потужних компонентів.[1] Так, у травні 1935 Karoly Gyula David, E. Dingemanse, J. Freud і Ernst Laqueur вдалося виділити кристалічний тестостерон[2]. Гормон отримав таку назву виходячи зі свого походження: тесто — яєчко, стерол — стероїдна структура, і закінчення -он, яке говорить про те, що речовина є кетоном.

Хімічний синтез тестостерону з холестерину провели того ж року Адольф Бутенандт і G. Hanisch. Вже через тиждень після цієї події, третя група Леопольда Ружички й A. Wettstein зробила заявку на патентування нового методу хімічного синтезу тестостерону. Ружичка й Бутенандт отримали за свої винаходи Нобелівську премію з хімії в 1939 році.

Клінічні випробування на людях, включаючи оральний прийом метилтестостерону та ін'єкції пропіонату тестостерону, почалися в 1937 році.

Перша згадка анаболічного стероїду в історії силових видів спорту датується 1938 роком, коли мова йде про пропіонат тестостерону в листі редактору журналу Strength and Health. Існують чутки, що в фашистської Німеччини анаболічні стероїди застосовувалися на солдатах, з метою підвищення агресії й витривалості, проте зараз ці факти не мають офіційного підтвердження. Однак, сам Адольф Гітлер отримував ін'єкції анаболічних стероїдів, за словами його особистого лікаря. Анаболічні стероїди використовувалися нацистами в експериментах на ув'язнених концентраційних таборів. В інших же країнах анаболічні стероїди застосовувалися для лікування і відновлення виснажених ув'язнених, які були звільнені з таборів.[3]

Сучасна історія[ред. | ред. код]

Удосконалення анаболічних властивостей тестостерону проводилося в 1940-х роках у Радянському Союзі та країнах Східного Блоку, таких як Східна Німеччина, де анаболічні стероїди почали застосовуватися для поліпшення показників олімпійських важкоатлетів. У відповідь на успіх російських важкоатлетів, лікар олімпійської збірної США, Dr. John Ziegler, почав роботу з хіміками над розробкою анаболічного стероїду з меншою андрогенною активністю, в результаті чого був отриманий метандростенолон. Новий препарат був схвалений FDA в 1958 році. Найбільш часто він призначався для лікування важких опіків, і літнім людям, проте велика частина метандростенолону споживалася в бодибілдингу та інших силових видах спорту. Dr. John Ziegler призначав тільки невеликі дози для атлетів, але пізніше він зауважив, що в атлетів які перевищували дозування виникала гіпертрофія простати і атрофія яєчок.[4]

У 1976 році анаболічні стероїди були заборонені міжнародним олімпійським комітетом, на цьому закінчується історія їх легального використання у спорті, а через 10 років після цього були розроблені спеціальні тести для визначення анаболічних стероїдів в сечі.

Пошук нових анаболічних стероїдів[ред. | ред. код]

Нині все розмаїття анаболічних стероїдів і їх модифікації будується на чотирьох основних ідеях:

  • Алкілювання в альфа-17 позиції метильною або етиловою групою, для запобігання руйнування препаратів в печінці, що робить можливим пероральний прийом у вигляді таблеток.
  • Естеріфікація в бета-17 положенні, яка робить препарат розчинним в жирах, і дозволяє створювати депо в тканинах, яке розсмоктується тривалий час, таким чином, значно збільшуючи тривалість дії (до декількох місяців) анаболічного засобу.
  • Зміна кільцевої структури анаболічного стероїду відноситься до оральних і парентеральних препаратів, пов'язаних з прагненням підвищити анаболічний індекс.
  • Зміна структури, яке перешкоджає конверсії стероїдів в естрогени.

Також тепер ведеться активна розробка нового класу селективних модуляторів андрогенних рецепторів.

Регулювання продажу[ред. | ред. код]

10 липня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, опублікувала Розпорядження НЦУ №472/1302, в якому міститься список із 15 сайтів, які з цього моменту заблоковані для доступу на території України. Цього разу блокування торкнулися фармакологічних вебресурсів, які продають на території України стероїдні препарати, що де-факто заборонено законом.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hoberman JM, Yesalis CE (1995). «The history of synthetic testosterone». Scientific American 272 (2): 76-81. doi: 10.1038 / scientificamerican0295-76 (inactive 2010-01-05).
  2. David K, Dingemanse E, Freud J, Laqueur L (1935). «Uber krystallinisches mannliches Hormon aus Hoden (Testosteron) wirksamer als aus harn oder aus Cholesterin bereitetes Androsteron». Hoppe Seylers Z Physiol Chem 233: 281
  3. Taylor, William N (January 1, 2002). Anabolic Steroids and the Athlete. McFarland & Company. p. 181.
  4. Justin Peters The Man Behind the Juice, Slate Friday, Feb. 18, 2005, Accessed 29 April 2008
  5. 10 липня оновлено список заборонених і заблокованих в Україні веб-сайтів. Хто у списку? ⚡ UABlockList. uablocklist.com. Процитовано 23 серпня 2023.