Анастасій II Єрусалимський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рід діяльності патріарх
Посада Патріарх Єрусалимський (значення)

Анастасій II Єрусалимський (VII століття — 706 рік) — патріарх Єрусалимський між 691 і 706 роками. Виконував свої обов'язки, коли Єрусалим перейшов під контроль мусульманських завойовників і розгорілася монофелітська суперечка.

Обставини[ред. | ред. код]

Документи Єрусалимського патріархату після правління патріарха Софронія є рідкісними та послабленими мусульманським втручанням. Після смерті Софронія в 638 році патріаршим вікарієм був єпископ Стефано ді Дора, якому допомагали Іоанн Філадельфійський (Амман) і пресвітер Феодор.[1] У той же період мусульмани намагалися встановити на престолі патріарха Сергія, монофелитського єпископа Яффського, але православне духовенство, до якого входив й Стефан Дорський, не визнало його.

Щоб зміцнити позиції православних, Стефан Дорський поїхав до папи Мартіна І у Рим, який за рекомендацією Стефана призначив Іоанна Філадельфійського новим патріаршим намісником Єрусалимської Церкви.[1] Папа Мартін також надіслав листи з повідомленням про своє рішення та проханням визнати Іоана. З цього моменту до 705 року практично немає відомих документів про Єрусалимський патріархат.

Патріархат[ред. | ред. код]

У цей період відомо лише, що Анастасій підписав рішення, імовірно як патріарх, Трулльського собору 692 року в Константинополі, під час якого було прийнято рішення про те, що Єрусалимський патріархат займає п'яте місце за чином. За словами отців бенедиктинців, підпис був фальшивим, оскільки Анастасій не був патріархом, а місце було вакантним і зайняте вікаріями.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • A History of Palestine, 634-1099 (inglese) . Cambridge University Press.
  • L'Arte di verificare le date dei fatti storici delle inscrizioni delle cronache e di altri antichi monumenti dal principio dell'era cristiana fino all'anno 1770. Т. 2. Venezia: Tipografia Gatti. с. 381—382.

Посилання[ред. | ред. код]