Анрапетуцян Храпарак (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 40°10′43″ пн. ш. 44°30′57″ сх. д. / 40.17861° пн. ш. 44.51583° сх. д. / 40.17861; 44.51583

Анрапетуцян Храпарак
Загальні дані
Тип пілонна трисклепінна
Стара назва «Ленін Храпарак» («Площа Леніна»)
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Дата відкриття 26 грудня 1981
Архітектор(и) Дж. Торосян, Р. Мінасян
Виходи до Площі Республіки
Мапа
Єреванський метрополітен
Назарбекян
Ачапняк
Барекамуцюн
Маршал Баграмян
Єрітасардакан
Анрапетуцян Храпарак
Зоравар Андранік
Сасунци Давід
Горцаранаїн
Шенгавіт
Гарегін Нжде Храпарак
Чарбах
Депо Чарбах

Анрапетуця́н Храпара́к (вірм. Հանրապետության Հրապարակ), (Площа Республіки)), колишня «Ленін Храпарак» («Площа Леніна») — станція Єреванського метрополітену, відкрита 26 грудня 1981 р. Станція розташована між станцією «Єрітасардакан» та станцією «Зоравар Андранік».

Вестибюлі[ред. | ред. код]

Станція розташована в центрі Єревана, в районі Кентрон (дослівний переклад «Центр») із виходом на площу Республіки, до будівлі Уряду Вірменії, Державної картинної галереї Вірменії, Національного історичного музею Вірменії, співаючих фонтанів та Вернісажу.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — пілонна трисклепінна. Похилий хід має тристрічковий ескалатор.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Пілони мають звужену ширину і велику глибину. Проходи між центральним і колійними залами виконані у вигляді багатошарових арок. В оздобленні пілонів і колійних стін використано білий і бежевий мармур. Підлога оздоблена темно-червоним гранітом. Оригінальні люстри центрального залу у вигляді зв'язок з металевих рур (раніше лампи світили і з нижнього, і з верхнього боку «рур», зараз світять тільки вниз). Бічні платформи підсвічуються ртутними світильниками в нішах пілонів (раніше і центральний зал додатково підсвічували з ніш лампами розжарювання, але зараз цього немає).

У протилежній стороні середнього залу глухий торець повністю викладений дзеркалами. Завдяки цьому створюється враження, що станція вдвічі довша, ніж насправді. Вестибюль станції теж має вельми цікаву форму. Його верхній майданчик розташований трохи вище рівня вулиці, касовий зал розташований на напівпідземному, нульовому поверсі. Головною ланкою вестибюля станції є рекреаційний підземний дворик із потужним фонтаном, струмені якого видно на рівні верхнього майданчика. Дворик зусібіч оточений вестибюлем. Потрапити у дворик можна з нульового поверху, до якого веде ескалатор зі станції.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]