Антонов Олександр Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антонов Олександр Сергійович
рос. Александр Сергеевич Антонов
Народився 8 квітня 1972(1972-04-08)
Приморський край, РРФСР, СРСР
Помер 2 грудня 2022(2022-12-02) (50 років)
Кліщіївка, Бахмутська міська громада, Бахмутський район, Донецька область, Україна
Поховання Челябінськ
Діяльність офіцер, льотчик, найманець
Alma mater Барнаульске вище військове авіаційне училище льотчиківd
Учасник Російсько-українська війна (з 2014) і Інтервенція Росії в Сирію
Військове звання  Підполковник у відставці
Нагороди
Герой Російської Федерації
медаль Жукова медаль Нестерова Медаль «Учаснику військової операції в Сирії» Медаль «За відзнаку у військовій службі» 1-го ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 2-го ступеня Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня Медаль «За військову доблесть» 2-го ступеня
Заслужений військовий льотчик Російської Федерації

Олександр Сергійович Антонов (рос. Александр Сергеевич Антонов; 8 квітня 1972, Приморський край, РРФСР — 2 грудня 2022, Кліщіївка, Україна) — російський військовий льотчик, найманець ПВК Вагнера, підполковник запасу ВПС РФ. Герой Російської Федерації.

Біографія[ред. | ред. код]

В 1990 році вступив в Барнаульське вище військове авіаційне училище. Після закінчення училища в 1995 році служив у ВПС РФ, в тому числі в 2-му бомбардувальному авіаційному полку винищувачів-бомбардувальників у селі Джида, з 2010 року — на 6980-й авіабазі в Челябінську. Учасник інтервенції в Сирію. Влітку 2022 року вийшов у відставку, остання посада — заступник командира авіаполку з льотної підготовки.

Незабаром після виходу у відставку вступив в авіаційне крило ПВК Вагнера. Учасник Російсько-української війни. 2 грудня 2022 року після 22:00 фронтовий бомбардувальник Су-24М, яким командував Антонов, був збитий службовцем ЗСУ за допомогою ПЗРК. Антонов і його штурман Володимир Нікішин загинули. 15 грудня їхні останки були передані росіянам. 25 грудня Антонов був похований на Преображенському цвинтарі Челябінська.

Нагороди[ред. | ред. код]

Отримав численні нагороди, серед яких:

Посилання[ред. | ред. код]