Аполо Ентон Оно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аполо Оно)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Apolo Anton Ohno
англ. Apolo Ohno
Загальна інформація
Національність США США
Громадянство  США
Народження 22 травня 1982(1982-05-22) (41 рік)
Федерал-Вей, Вашингтон
Зріст 175 см
Вага 66 кг
Alma mater Університет Колорадо, Колорадо Спрінґзd і Decatur High Schoold
Вебсторінка apoloantonohno.com
Спорт
Країна  США
Вид спорту шорт-трек
Дисципліна шорт-трек
Участь і здобутки
CMNS: Аполо Ентон Оно у Вікісховищі

Аполо Ентон Оно (англ. Apolo Anton Ohno, 22 травня 1982) — американський ковзаняр, спеціаліст із шорт-треку, дворазовий олімпійський чемпіон. Оно є лідером серед представників зимових видів спорту США за здобутими олімпійськими медалями — їх у нього 8: дві золоті, дві срібні й чотири бронзові.

Батько Аполо, Оно Юкі — американець японського походження, мати Джеррі Лі — біла американка. Батьки майбутнього чемпіона розлучилися, коли він ще був немовлям, та вихованням Аполо займався батько, який працював перукарем у Сіетлі. Батько вибрав для свого сина ім'я із грецькими коренями «ап» і «ло», що означає «поступіться дорогою, він іде!» . В дитинстві Аполо Оно займався плаванням і бігом на ковзанах, але згодом зосередився на шорт-треку.

Оно зацікавився шорт-треком, спостерігаючи за олімпійським турніром у Ліллехаммері. До олімпійського тренувального центру в Лейк-Плесіді він потрапив у 13 років. Потім, у 14 років, він перебрався до олімпійського тренувального центру в Колорадо-Спрінгс.

Свою першу олімпійську медаль Оно виборов у Солт-Лейк-Сіті. Незважаючи на масове падіння перед фінішем фінального забігу на 1000 м, він підвівся першим і фінішував другим. Золота медаль на дистанції 1500 м була скандальною. Оно фінішував другим за корейцем Кім Донсуном, якого, проте, доволі суперечливо дискваліфікували за блокування. Дискваліфікація викликала масове обурення в Південній Кореї. У 2003 році Оно не поїхав на етап кубка світу до Кореї, побоюючись за свою безпеку.

Свою другу золоту олімпійську медаль Оно здобув на дистанції 500 м у Турині, лідируючи у фіналі від старту до фінішу.

Поза ковзанкою Аполо Оно переміг у чертвертому сезоні телевізійного шоу «Dancing with the Stars» у парі з Джуліанною Гаф.